11 stvari koje ne treba da govorite nekome ko ima problem da zatrudni

Kad će beba? Šta čekate? Kad će drugo? Na ovim našim prostorima nekako je uobičajeno da se mladim parovima (ali i ne tako mladim) postavljaju ovakva pitanja. Obično je u pitanju rodbina koja će iskoristiti svako porodično okupljanje kao priliku. Sigurno ste i sami ovo prošli – sledi neprijatna tišina, prvo ste iznenađeni ovim nepristojnim zadiranjem u intimu, a onda pokušavate da nađete prave reči i adekvatan odgovor. Ne želite da uvredite onoga ko pita, mada ste i vi sami povređeni do srži. Jako želite da zatrudnite, ali se to iz nekog razloga ne dešava. I ne želite da svoju situaciju objašnjavate celom svetu.

S druge strane, bliske osobe će znati šta se dešava i razumeće sve. Međutim, koliko god bili dobronamerni, neki ljudi jednostavno nemaju takta i reći će možda i ono što ne treba, odnosno davaće savete koje im niko nije tražio. Ukoliko spadate u ovu grupu ljudi, evo 11stvari koje ne treba da govorite nekome ko ima problem da zatrudni.

A da pokušate vantelesnu oplodnju (IVF)?

Postoje tri glavna nivoa lečenja plodnosti: medicinski ciklusi, intrauterina inseminacija (IUI) i IVF. Osim ako ne postoji medicinski razlog da se pređe direktno na IVF, kao što je starost pacijenata, problemi sa muškim faktorom plodnosti ili začepljeni jajovodi, većina specijalista za plodnost savetuje svoje pacijente da prvo počnu sa najmanje invazivnom opcijom, a zatim, ako je potrebno, pređu na sledeći nivo lečenja. IVF jeste jedna od najboljih opcija, svakako, ali je dosta složena i može biti skupa, što može biti i fizički i emocionalno veoma izazovno za neke pacijente. Međutim, treba imati na umu da to nije proces koji će zasigurno dati rezultate, ne predstavlja lak izlaz i neće dati rezultate kod svih.

Možda vam jednostavno nije suđeno da budete roditelj

Jao, stvarno?! Hajde da ovo u potpunosti zaboravimo kao opciju. Okrutno je i bezosećajno reći nekome ko očajnički želi da ima dete da ne treba da sanja ovaj san ili da jednostavno odustane i nastavi dalje.

Opusti se

Naravno! Lako je reći… Iako je ovaj savet možda dobronameran, ovim rečima, zapravo, okrivljujete osobu koja pokušava da zatrudni. Jednostavno, nije do opuštenosti i ne može da bude, ako neko ima legitimne zdravstvene probleme zbog kojih ne može da zatrudni.

Uzmite jedno moje

Molim vas, nemojte ni u šali nuditi jedno od svoje dece nekome ko se bori sa neplodnošću. To je samo posipanje soli na ranu jer osvetljava koliko žele sopstvenu decu i čini da se osećaju kao da njihovi snovi o porodici nisu bitni.

Samo vam je potreban odmor

Sugerisanje da se ozbiljno medicinsko pitanje može rešiti jednostavnim opuštajućim odmorom, većini pacijenata izgleda kao šamar. Iako ponekad može biti zdravo napraviti pauzu u lečenju, frustrirajuće je reći nekome da će godišnji odmor rešiti njihove probleme sa plodnošću.

problem da zatrudni

Kada prestanete da razmišljate o tome, desiće se

Ovo je još jedna uobičajena fraza. To insinuira da osoba previše razmišlja o stvarima i možda čak i uzrokuje sopstvenu neplodnost jer se previše trudi. Ako jednostavno prestanu da razmišljaju o tome koliko očajnički žele da postanu roditelji, to će im se magično dogoditi. Ovo nije samo loš savet, već i potencijalno štetan. Podsticanje nekoga da čeka, umesto da potraži pomoć, znači da će odložiti medicinski neophodne tretmane i možda pogoršati stvari, ukoliko prođe mnogo vremena.

Zašto jednostavno ne usvojite?

Problem sa ovim predlogom je dvostruk: on istovremeno minimizira složen finansijski, emocionalni i logistički proces usvajanja i insinuira da je usvajanje samo rezervni plan za nekoga ko ne može da ima biološku decu. Usvajanje je prelepa opcija za mnoge porodice i prema njemu se treba odnositi s poštovanjem — a ne kao prema nekom planu B.

Jeste li pokušali… ?

Da li mislite da neka osoba već nije pokušala sve moguće kako bi ostala u drugom stanju, pre nego što se obratila lekaru? Poslednje mesto na koje neko ko se bori sa neplodnošću želi da ode jeste klinika za plodnost. Zato, predlaganje dijete za koju ste čuli u vestima ili od komšinice, nije nešto što bi trebalo da govorite. Osim ako neko eksplicitno ne traži savet, najbolje je zadržati ovakve ideje za sebe i ne mešati se u ovo duboko lično pitanje.

Mi smo pokušavali dva meseca, znam kako se osećaš

Ne umanjujući frustraciju zbog mnogobrojnih pokušaja začeća, budimo iskreni: samostalni pokušaj od dva meseca bez dijagnostikovanih medicinskih problema u odnosu na pokušaj koji traje dve godine i uz pomoć specijaliste za plodnost, veoma je različit. Umesto da pokušavate da saosećate upoređujući vašu situaciju sa njihovom, jednostavno prihvatite da verovatno ne možete da shvatite veličinu onoga kroz šta oni prolaze.

Uvek može biti gore

Iako su vaše namere možda dobre, morate shvatiti da ne možete porediti stepen nečijeg bola. To što nešto može da bude i gore, neće umanjiti jačinu trenutnog problema. Validacija osećanja je moćan način da se pomogne nekome, ali minimiziranje onoga kroz šta prolazi nije.

Sve dešava s razlogom

Da li biste ovo rekli nekome kome je upravo dijagnostikovana smrtonosna bolest? Uz nadu da je vaš odgovor ne, pokušajte da primenite istu logiku i na nekoga ko prolazi kroz borbu sa neplodnošću. Izgovaranjem ove ne baš utešne fraze demotivišete ih da se bore, a možda pojačavate ili potvrđujete njihov najveći strah: da im jednostavno nije suđeno da imaju bebu.

Šta možete reći umesto toga

Ako zaista želite da ponudite podršku i saosećanje nekome ko prolazi kroz borbu za potomstvo, odbacite sve ove pokušaje savetovanja koje smo naveli. Umesto toga, razmislite o ovakvim rečenicama:

Mora da je jako teško ne držati još uvek bebu u naručju.

Znam koliko želiš ovo.

Bićete tako divni roditelji.

Zaista se nadam da će vam ovo uspeti.

Tu sam za tebe.

Vau, to zvuči iscrpljujuće. Kako se nosite sa svim ovim?

Tu sam za tebe, ako ti je potreban razgovor.

Mogu li nešto da učinim da pomognem? (Možete, na primer, da donesete obrok tokom ciklusa lečenja plodnosti ili da svoje prijatelje izvedete da pogledaju film da biste im odvukli pažnju)

Zapamtite, ne morate imati savršen odgovor ili znati tačno šta da radite. Dovoljno je da se ponudite kao podrška i da budete tu za razgovor.  Biti sigurna luka za svoje prijatelje ili članove porodice, dok se suočavaju sa neplodnošću, najveći je poklon koji im možete dati.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Jana Milić, zaljubljenik u prirodu, šumske staze i cveće. Neguje i bubice, ali one u glavi.