Kad ih jednom probate, ove lagane pasta salate postaće vaš omiljeni letnji obrok

Uz letnje vreline odmah izgubimo apetit. Verujem da ni vi ne možete da zamislite da jedete nešto toplo dok je napolju 35 stepeni. Sve što želite je da pijete hladnu vodu i jedete lubenicu. Baš iz ovog razloga za ručak češće biramo salate. Na taj način konzumiramo nešto što je hladno, a nutritivno. Ovom prilikom vam predstavljamo lagane pasta salate koje su idealne za letnji obrok.

Pesto pasta salata

Pesto je jedan od onih sosova koji se savršeno uklapaju u raznim kombinacijama. Međutim, obroke sa pesto sosom je najbolje jesti hladne, jer na taj način svaki ukus dolazi do izražaja. Za ovaj recept se ne morate mučiti da pravite domaći pesto, ali, ukoliko već imate napravljen pesto – tim bolje! Za pasta salatu sa pestom možete da koristite kupovni pesto u teglici.

Potrebno vam je:

1 pakovanje paste po izboru

3 kašike pesto sosa

3 kašike maslinovog ulja

100 g odmrznutog graška

100 g kukuruza iz konzerve

250 g baby mocarele

100 g čeri paradajza

50 g maslina bez koštica

3 mlada crna luka

so i biber po ukusu

Budući da je prvo potrebno da se skuva pasta – stavite pastu u proključalu vodu u koju ste prethodno stavili dosta soli. Zatim izdvojte veću činiju u koju ćete spremiti salatu. Potom ćete odraditi ono što šefovi zovu mise en place – a to je priprema svih sastojaka. Isecite baby mocarelu na pola i stavite je u manju činiju, a isto uradite i sa čeri paradajzom. Mladi luk iseckajte na manje komade dok maslinke možete da ostavite cele, a možete ih i iseckati.

Kada se pasta skuva, polijte je hladnom vodom kako se ne bi zalepila i prebacite u izdvojenu činiju. Zatim, dodajte grašak, kukuruz, čeri paradjz, baby mocarelu i mladi luk. Izmešajte sastojke i onda dodajte 3 kašike pesto sosa i sve ponovo pomešajte. Na kraju posolite, dodajte malo bibera i maslinovog ulja i salata je spremna!

Veganska pasta salata

Ova veganska pasta salata je idealna za obrok na plaži ili na bazenu. Prepuna je jarkih boja, vitamina i veoma je hranljiva! Ono što je čini posebno ukusnom je dresing od tahinija koji se savršeno uklapa sa ukusima čeri paradjza i žutim tikvicama koje je potrebno izrendati u nudle, ali nije neophodno. Ukoliko imate rezač koji pravi nudle od tikvica, možete ga koristiti za ovu salatu, ako ne – daćemo vam alternativu.

Potrebno vam je:

1 pakovanje špageta

1 tikvica

beli pasulj iz konzerve

100 g čeri paradajza

100 g kalamata maslina bez koščice

100 g žure boranije

1 crveni luk

50 g semenki suncokreta

1 kašičica maslinovog ulja

so, biber

Za dresing:

1 limun

1 kašičica pikant senfa

20 ml bademovog mleka

2 kašike tahinija

1/2 kašičice meda

so

Pre svega, mise en place. Ukoliko nemate spravu koja pravi nudle od tikvica, potrebno je da tikvice oljuštite i da ih iseckate na kolutove i posolite. Kako bi sva voda izašla iz njih, postavite ih na ubrus papir i ostavite nekoliko minuta. Zatim, sipajte maslinovo ulje u tiganj i dodajte tikvice, bilo da ste napravili nudle ili iseckali ih na kolutove. Tikvice pobiberite i ostavite ih da se prže nekih 15-ak minuta, ili dok sva voda ne izađe iz njih.

Stavite špagete da se kuvaju u proključalu vodu koju ste prethodno dobro posolili. Dok se tikvice prže, a pasta kuva, možete da seckate čeri paradajz i kalamata masline. Kada se tikvice isprže, red je da stavite boraniju da se prži. Isto je samo posolite i pobiberite i ostavite je da se prži dok ne postane sasvim mekana.

Za to vreme, izdvojte veliku činiju u koju ćete spremati salatu. Podelićemo sa vama jedan trik – dresing je najbolje praviti pre nego što stavite sve sastojke. Dakle, na dno činije stavite senf, tahini, med, so, sok jednog limuna i bademovo mleko, zatim sve pomeštajte. Preko dresinga dodajte prohlađenu pastu, zatim tikvice, pa čeri paradjaz i boraniju. Na kraju dodajte iseckan crveni luk, semenke suncokreta i kalamata masline i sve lepo pomeštajte kako dresing ne bi ostao na dnu. Salata je spremna – uživajte!

Lagana pasta salata sa fetom

Letnja salata nije letnja salata bez fete, koja svaku salatu učini 5 puta ukusnijom. Kada budete probali ovu salatu, postaće vam jedno od omiljenih obroka.

Potrebno vam je:

1 pakovanje paste po izboru

1 pakovanje feta sira

leblebije u konzervi

100 g čeri paradajza

100 g rukole

1 krastavac

1 šaka iseckanog peršuna

1 limun

2 kašike maslinovog ulja

50 g iseckanih maslina

so, biber

Stavite pastu da se kuva, zatim pripremite povrće. Isecite čeri paradajz na pola, iseckajte krastavac na kolutove ili kockice, kako god želite. Odvojte veću činiju u koju ćete spremati salatu, zatim na dnu napravite dresing. Iscedite limun, dodajte maslinovo ulje i so i biber, zatim sve pomešajte. Kada se pasta skuva, ohladite je i stavite u činiju u kojoj se nalazi dresing. Nakon toga dodajte rukolu, paradajz, krastavac i leblebije. Na vrhu izmrvite fetu i stavite masline – salata je spremna!

Naslovna fotografija: unsplash.com

Milica Antić se plaši toksične pozitivnosti i mogućnosti da će je ona nekada pojesti. Zbog hronične dekoncentrisanosti piše, kako ne bi izgubila i tok sopstvenih misli.