Moja 3 recepta: Tatjana Miletić sa profila @mytastypot nam predstavlja svoje omiljene recepte za jul

Ušli smo u drugi mesec leta, naviknuti na visoke temperature, lepršavu odeću i miris soli koji ostaje dugo nakon povratka sa letnjeg odmora. U toku vrelih julskih dana prioritet nam je da “živimo zdravo i hranimo se lako” i zato smo u potrazi za poslasticama koje ćemo napraviti brzo i koje će prijati našem organizmu. Uživamo u velikoj količini svežeg voća i povrća i cilj nam je da kroz ishranu unesemo što više vitamina koji će nam pružiti preko potrebnu energiju.

Upravo zato, ovog puta smo razgovarali sa Tatjanom Miletić koja stoji iza Instagram profila @mytastypot – koja nam je predstavila svoja 3 omiljena letnja recepta. Uživajte, isprobajte ih i pišite nam svoje utiske!

Letnja salata

Došlo nam je zvanično leto, a sa njim i laganiji ritam ishrane. Kod mene u ovom periodu salate dominiraju, a meso, riba i pecivo praktično postaju prilozi, umesto obrnuto. Zato vam predstavljam mog novog favorita – letnju salatu koju apsolutno možete jesti samu kao obrok, ali i uz dodatak mesa, ribe ili domaćih vrućih tortilja, što je, moram da priznam, moja omiljena kombinacija. Salatom se prožimaju ukusi začinjenih leblebija, krastavca, iceberg salate, šargarepe, kus-kusa, a sve to preliveno super osvežavajućim dressingom od maline i šabačkim sirom, koji celoj priči daje jedan poseban šmek. Sretno leto svima koji slave!

Vreme pripreme: 10 minuta
Vreme kuvanja: 15 minuta

Sastojci:

200 g leblebija (začinjene belim lukom, dimljenom paprikom i solju)
Pola krastavca
Šaka iceberg salate
4-5 kašika kus-kusa
Šaka iseckane šargarepe
Nigeela seme

Preliv:

Šaka malina (najbolje bi bilo da budu poluzaleđene)
3 kašike maslinovog ulja
So
Kašika pirinčanog sirćeta
Kašika javorovog sirupa
Kašičica senfa

Priprema:

Korak 1 – Leblebije začinite sa dimljenom paprikom, belim lukom, solju i prelijte maslinovim uljem. Pecite ih u rerni oko 15 minuta na 200 stepeni.

Korak 2 – Preliv napravite uz pomoć blendera ili štapnog miksera tako što ćete sve sastojke – maline, maslinovo ulje, so, pirinčano sirće, senf i javorov sipur sjediniti u jedan lep, rozikasti, osvežavajući sos.

Korak 3 – Na red dolazi ređanje: iseckana iceberg salata, krastavac iseckan na kolutove, red šargarepe iseckane na prutiće, pa nekoliko kašika začinjenih leblebija i na kraju kus-kus. Preko svega, obilato pobacajte šabački sir, prelijte dressing od maline i začinite Niggela semenom.

Pečeni karfiol sa čimičuri sosom

Za sve vas koji volite laganiju hranu, krenuli ste sa postom, ili prosto želite da probate nešto novo i drugačije, predstavljam vam recept za pečeni karfiol sa čimičuri sosom koji me svojim ukusom skroz oduševio!

Vreme pripreme: 5 minuta
Vreme kuvanja: 30 minuta
Br. porcija: 1

Sastojci:

Karfiol

Namaz:

3 kašike ulja
Sok od limuna (limete)
Kašičica meda/javorovog sirupa

Po kašičica:
Kumina
Kajenske paprike
Paprike
Crnog luka u prahu
Belog luka
Bibera
Soli

Čimičuri sos:

Vezica peršuna
Vezica korijandera
2 čena belog luka
Manji crveni luk
Kašičica origana
Kašičica jabukovog sirćeta
Biber
So
Maslinovo ulje (u zavisnosti koju gustinu želite da postignete)
Pola limuna/limete
Kašičica soli sa čilijem i limunom
1 ljuta papričice (halapenjo)

Priprema:

Korak 1 – Karfiol isecite na šnite.

Korak 2 – Sjedinite sve sastojke za namaz i premažite dobro preko karfiola i sa jedne i sa druge strane. Karfiol stavite na papir za pečenje i pecite u već zagrejnoj rerni oko 30 minuta na 200 stepeni.

Korak 3 – Čimičuri sos: Sve sastojke stavite u blender i usitnite na željenu teksturu. Lično više volim kada je sos gušći, pa ne stavljam mnogo ulja niti previše blendiram, kako bih osetila sve sastojke koje sam stavila.

Korak 4 – Prilikom serviranja prvo stavite humus, zatim pečeni karfiol i na kraju prelijte čimičuri sosom.

Voćni jogurt

Shodno godišnjem dobu i raspoloženju, volim da se igram sa home-made jogurtima, koji često znaju da mi budu zamena za doručak. Trenutna omiljena kombinacija su banane, mango, maline, domaće zamrznute aronije (dok traju zalihe) i jogurt. Zdravo, osvežavajuće, lako za napraviti, a još lakše za pojesti!

Vreme pripreme: 5 minuta
Br. porcija: 2 čaše

Sastojci:

300 ml jogurta
1 banana
1 šaka zaleđene aronije
1 šaka zaleđenih malina
2 parčeta manga
1 puna kašika meda/javorovog sirupa

Priprema:

Korak 1 – U blenderu sjedinite zaleđene aronije, maline, bananu, mango i jogurt.

Korak 2 – Zasladite medom ili javorovim sirupom – uvek stavim punu kašiku, jer volim da bude baš sladak.

Korak 3 – Voćni jogurt sipajte u čaše i uživajte u ovom osvežavajućem napitku.

Tatjana Miletić