Salata od cvekle, citrusa i avokada – simfonija ukusa za mentalno zdravlje
U savremenom svetu salata je odavno glavni obrok i to šaren, ukusan i hranljiv – idealan obrok koji ne goji, a daje vam energiju i popravlja raspoloženje. Salata od cvekle sa citrusima i avokadom ima sve što vam treba za zdravlje i dobro raspoloženje. Može da bude vaš glavni obrok, ili ekskluzivan dodatak kad spremate kompletan ručak za ukućane, ili pečete roštilj za goste. Možete je spakovati i poneti na posao, može vam biti užina, ručak ili večera – jednom kad je isprobate, stavićete je na redovan raspored u meniju.
Vrhunska šarena salata od cvekle, citrusa i avokada
Hajde da razmotrimo prednosti šarenih i ukusnih sastojaka, punih mikronutrijenata koji unapređuju vaše fizičko i mentalno zdravlje:
Cvekla se u našoj kulturi kao salata jede barena, sa belim lukom i sirćetom, a takođe je i čest sastojak tonika za pročišćavanje krvnih sudova i drugih narodnih biljnih lekova za razna zdravstvena stanja. Ovo korenasto povrće bogato je antioksidantima i nitratima, što poboljšava protok krvi u mozgu, koji je ključan za kognitivne funkcije i mentalno zdravlje. Takođe, cvekla sadrži betain, jedinjenje poznato po antidepresivnim efektima, koji pomažu da održite stabilno raspoloženje.
Betain pomaže u održavanju metaboličke funkcije, na različtie načine – reguliše nivoe homcisteina, koji, kada su visoki mogu dovesti do različitih zdravstvenih i mentalnih problema. Betain doprinosi održavanju normalnog volumena krvi, što ima preventivno dejstvo na zdravlje bubrega.
Salata od cvekle sama po sebi donosi brojne zdravstvene prednosti, ali ukus koji joj dodaje kombinacija citrusa i avokada donosi još zdravstvenih prednosti.
Citrusno voće, kao što su grejpfrut i pomorandže u mešavini salate od cvekle, sadrže mnogo vitamina C, koji deluje antupalno, ublažava simptome prehlade, a takođe pomaže i u redukciji stresa, doprinoseći boljem raspoloženju.
Vitamin C reguliše različite neurotransmitere, uključujući i serotonin – hormon dobrog raspoloženja. Stručnjaci ukazuju na to da vitamin C igra suštinsku ulogu u održavanju zdravlja mozga, balansirajući hemiju koja utiče na metnalnu stabilnost i raspoloženje.
Salata od cvekle, pored citrusa sadrži i avokado koji sadrži omega-3 masne kiseline, dok maslinovo ulje koje se dodaje u salatu sadrži i omega-6 i omega-9 masne kiseline, kao i antioksidante.
Pročitajte i ovo: Kremasta testenina sa lososom – gurmanska hrana za bolje mentalno zdravlje
Omega-3 masne kiseline doprinose boljem zdravlju mozga, poboljšanjem pamćenja, učenja, kognitivnog zdravlja i ukupne funkcije mozga. Pored toga, pokazalo se da suplementi omega-3 imaju zaštite efekte protiv Alchajmerove bolesti i drugih neurodegenerativnih stanja.
Ova šarena mešavina koju čini salata od cvekle, citrusa i avokada, pravi je praznik svežih ukusa, koji će postati vaša omiljena kombinacija. Uz dodatak meda, mente i feta sira (ili samo sira, ako vam je slatka salata odbojna) dobijate još hranljivih sastojaka i mikronutrijenata koji podržavaju vaše ukupno zdravlje i blagostanje.
Visok unos šećera povezan je sa rizikom od simptoma depresije, a med je najzdravija moguća zamena – dovoljno je sladak da vam pruži ukus koji želite, a pri tom sadrži obilje moćnih jedinjenja i antioksidanata koji poboljštavaju vaše zdravlje.
Menta daje osvežavajući ukus i podstiče budnost, kognitivne funkcije i raspoloženje.
Feta sir nudi bogat izvor kalcijuma što je odlično za vaše kosti, ali i za oslobađanje neurotransmitera i ukupnu funkciju mozga. Prisustvo triptofana u siru može dodatno doprineti proizvodnji serototnina.
Hajde sada da sve pomešamo!
Kako da napravite salatu od cvekle sa avokadom i citrusima
Salata od cvekle sa citrusima i avokadom se sprema oko sat vremena, uključujući pripremu sastojaka i pečenje cvekle.
Od dodataka, potrebna vam je jedna mala ljuta paprika, četvrtina šolje maslinovog ulja, dve kašike sveže ceđene pomorandže, jedna kašičica narendane kore pomorandže, 2 kašike sirćeta, 2 kašike meda, 1 kašičica dižon senfa, pola kašičice soli. Sve ove sastojke pomešajte, tako da napravite dresing za salatu.
Salata od cvekle sadrži četiri srednje cvekle, jedan grejprfut, dve pomorandže, jedan zreo avokado, malo feta sira i mente.
Zagrejte rernu na najvišu temperaturu, narežite cveklu na kriške, dodajte u posudu malo vode, prekrijte folijom i pecite oko sat vremena (dok cvekla ne omekša). Ovi sastojci su dovoljni za četiri porcije, koje možete poslužiti na vrlo prefinjen način – uzmite četiri tanjira i na njih ređajte u kolonama (kao kad servirate predjelo) kriške pečene cvekle, grejprfruta i narandže, koje ćete malo posoliti i preliti dresingom koji ste pripremili i ukrasite sa malo feta sira i mente.
Ako više volite sitnije komade povrća i voća i koherentniju teksturu, isecite cveklu, grejprfrut i pomorandže na kocke i pomešajte sve sastojke u činiji. Od zemljane slatkoće cvekle do osvežavajuće kiselosti citrusa i kremastog bogatstva avokada, salata od cvekle – sa medom ili bez – predstavlja simfoniju ukusa koja oduševljava vaša čula i bogatu mešavinu sastojaka koji hrane vaš um.
Pročitajte i ovo: Recept za toplinu duše – supa od kurkume i sočiva
Naslovna fotografija: unsplash.com
Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.