Ideje za porodično putovanje: Šest evropskih gradova koje će vaša deca sigurno obožavati

Gradovi poput Kopenhagena i Barselone, koji integrišu vrednosti dobrobiti zajednice u svoju arhitekturu i kulturu, svakako su najbolji evropski gradovi za porodicu. Ove destinacije su uvek dobra ideja za porodična putovanja, ne samo zbog svojih zelenih površina i muzeja, već i zbog svoje kulture.

Mnogi od njih imaju sređen javni prevoz i prioritetizuju dobrobit porodica, tako da su i deca aktivno uključena u svakodnevni život.

Evo nekoliko ideja.

evropski gradovi ZA porodicu – idealni za putovanja sa decom

Edinburg, Škotska

Da su bajke stvarne, verovatno bi bile smeštene u Edinburgu. Sa očaravajućim dvorcima, uskim ulicama i prostranim parkovima, škotska prestonica je ostvarenje snova za porodice koje vole avanturu. Edinburg nudi bogato kuturno iskustvo sa atrakcijama kao što je Nacionalni muzej Škotske koji, između ostalog, ima izložbe za decu. Grad je takođe domaćin mnogim festivalima, uključujući čuveni Edinburški festival Fringe, sa beskrajnim mogućnostima za porodice da se povežu sa lokalnom kulturom. Ako ste obožavaoci Harryja Pottera, uživaćete u otkrivanju nekih od lokacija snimanja, poput Viktorijine ulice koja je pravi Diagon Alley. Škoti naglašavaju zajednicu i porodični život, čineći ovo toplim i dobrodošlim mestom za svaku porodicu.

Kopenhagen, Danska

Danska se rangira visoko na globalnim indeksima sreće i kvaliteta života. Danska kultura stavlja naglasak na hygge, koncept koji se, otprilike, prevodi kao udobnost i prijatnost, čineći dobrobit porodice prirodnim delom načina života. Glavni grad Danske, Kopenhagen, nije izuzetak i jedan je od omiljenih porodičnih gradova u Evropi. Ima mnogo aktivnosti za porodice, poput istraživanja biciklističkih staza i zelenih površina kroz Kraljevski vrt. Takođe možete pronaći mnoge porodične atrakcije, poput čuvenih Tivoli vrtova, drugog najstarijeg zabavnog parka na svetu.

Barselona, Španija

Imate porodicu koja voli plaže? Onda krenite u Barselonu gde ćete pronaći savršenu kombinaciju odmora i akcije. Zlatne plaže i zeleni parkovi poput parka Güell nude prelepe lokacije za aktivnosti na otvorenom. Mnogi od gradskih znamenitosti, poput Sagrade Familie, nude snižene ili besplatne ulaze za decu, što olakšava porodicama da idu u oblizak grada bez velikog troška. Španska kultura je vrlo orijentisana na porodicu, a deca često učestvuju u svim aspektima života, od obroka napolju do večernjih šetnji s roditeljima.

Minhen, Nemačka

Minhen je jedan od omiljenih porodičnih gradova u Nemačkoj, zahvaljujući prihvatanju nemačke filozofije gemütlichkeit. Slično danskom hygge, ovaj koncept prenosi osećaj topline i prijateljstva i naglašava dobar život, a to je upravo ono što ćete pronaći u Minhenu. Grad ima jedinstvenu kombinaciju tradicionalne bavarske kulture i modernog života sa odličnim javnim prevozom. Takođe ima brojne parkove, uključujući prelepi Engleski vrt. Ovde ćete pronaći i mnogo zabavnih muzeja, kao što je Nemački muzej. To je jedan od najvećih muzeja nauke i tehnologije na svetu, koji je podjednako zabavan za odrasle i edukativan za decu.

Ljubljana, Slovenija

Glavni grad Slovenije, Ljubljana, ima očaravajući stari grad i pešačku zonu – savršenu za šetnju sa malom decom. Nudi opušten ritam koji je idealan za porodice koje žele da pobegnu od gužve i buke u velikim gradovima. Postoje desetine parkova i zelenih površina širom grada. Idite do prelepe reke Ljubljanice da se provozate čamcem ili uživajte u sladoledu na obali punoj zelenila. Takođe možete posetiti Ljubljanski dvorac za panoramske poglede na grad i istorijske lekcije, ili prošetajte gradskim marketima za tradicionalne poslastice poput štrudle.

Beč, Austrija

Austrijska prestonica Beč je još jedan grad koji je visoko rangiran kao jedan od najsređenijih na svetu. Grad je poznat po modernom sadržaju i odličnom javnom prevozu, dok istovremeno zadržava autentičnu lepotu zahvaljujući kraljevskim palatama i prelepim ulicama. Atrakcije kao što su dvorac Schönbrunn i dvorac Hofburg nisu samo istorijske znamenitosti, već i interaktivna obrazovna iskustva za decu. Bečka kultura nudi mnogo više od ukusnog Sachertorte i kafe. Naći ćete mnogo kafića u kojima su deca dobrodošla, često sa igralištima i dečijim jelovnicima. Ako tražite evropske gradove koji su bogati porodičnim, istorijskim i kulturnim sadržajima, Beč bi trebao biti na vašoj listi.

Pročitajte i ovo: Tartufi u Rumuniji, lešnici na Siciliji, smokve u Španiji: Predlozi za nezaboravna gastro putovanja po Evropi

Naslovna fotografija: pinterest.com/anikapannu.com

Maša Georgijev Ilić