Bore na vratu: Načini da ih sprečite ili ublažite

Znamo da smo skloni da se fokusiramo na fine linije na licu, ali teška istina je da bore mogu uticati i na kožu ispod brade. Bore na vratu su uobičajena pojava kako starimo, a rezultat su nekoliko unutrašnjih (kao što je genetika) i spoljašnjih faktora (kao što su elementi životne sredine).

Šta god da je razlog, bore na vratu su uvek neprijatno iznenađenje i niko ih ne voli. Zato želimo da saznamo više o njima, kako bismo naučili kako da ih ublažimo.

Kakve mogu biti bore na vratu?

Jednostavno rečeno, linije ili bore koje se pojavljuju na vašem vratu mogu se manifestovati na dva različita načina. Postoje horizontalne linije, koje izgledaju kao nabori, koje se nazivaju i bore ogrlice. Zatim, može biti više vertikalnih linija, koje se manifestuju kao nešto što izgleda kao vertikalne trake.

Šta uzrokuje bore na vratu?

Bore na vratu mogu nastati zbog kombinacije unutrašnjih faktora i faktora okoline. Prvi su elementi van vaše kontrole: genetika i starenje, da spomenemo samo neke. A faktori okoline su spoljni detalji nad kojima imate određeni stepen kontrole. To podrazumeva aspekte kao što su izlaganje UV zračenju i pušenje, od kojih oba oštećuju kolagen i elastin (protein odgovorni za zdravu, mladalačku kožu) i doprinose povećanju bora.

Jedinstveni krivac kada su u pitanju bore na vratu? Često gledate nadole u ​ telefon ili drugi ekran. To može izazvati ‘tehnološki vrat’ – horizontalne nabore koji mogu biti naglašeni ovim ponovljenim pokretom. To je deo razloga zbog kojeg se mnogima bore na vratu pojavljuju već u dvadesetim godinama.

Što se tiče vertikalnih traka, ne možete učiniti mnogo da ih sprečite. Kako starimo, vratni mišić, ili platisma, postaje opušten, ali njegove ivice postaju aktivnije. To stvara izgled vertikalne trake.

Košulja: Lindex, Sako: Mona, Suknja: P…S… Fashion, Ogrlica i minđuše: Swarovski, Naočare: Celine (Optiplaza), Torba: Aldo

 

Kako sprečiti bore na vratu?

Možete početi tako što ćete biti pažljiviji u pogledu rutine nege kože ispod brade. To je oblast koja se često zanemaruje, tako da uvek morate da podsećate sebe i da svoju rutinu nege kože proširite do vrata. Pre svega, to znači da redovno nanosite kremu sa SPF da biste zaštitili kožu od kumulativnog UV oštećenja i da ne zaboravite da hidrirate i svoj vrat.

Upotreba retinoida takođe može biti korisna, jer može pomoći u povećanju proizvodnje kolagena kako bi se poboljšao izgled finih linija i bora. Važno upozorenje: koža na vratu je tanja nego na licu i kao takva je podložnija oštećenjima i potencijalnoj iritaciji. Zato koristite retinol na vratu samo nekoliko puta nedeljno, osim ako ga ne možete tolerisati češće. Postoji i laka promena koju možete da napravite da biste sprečili tehnološki vrat: držanje uređaja u visini očiju pomaže da se izbegne stalno savijanje vrata.

Kako tretirati bore na vratu?

Uključivanje posebne kreme za vrat u svoju rutinu je lako i efikasno rešenje. Tražite formulu sa kombinacijom isprobanih sastojaka protiv starenja (kao što su retinoidi, peptidi, antioksidanti), koji mogu da se pozabave borama vrata, kao i opštim problemima teksture i tonusa.

Takođe, možete isprobati uređaj za negu kože kod kuće – trebalo bi da kombinuje mikrostruju, LED, masažu i terapeutsku toplinu kako bi se zategla i podigla koža, što može pomoći da se zategne i poboljša izgled finih linija i bora.

Zatim, postoje rešenja u ordinaciji. Neuromodulatori, kao što je botoks, mogu pomoći kod vertikalnih traka. Opuštajući mišiće, ove injekcije minimiziraju pojavu tih traka koje se povlače nadole. Druga opcija za injekcije su biostimulacioni fileri. Oni stvaraju regenerativni odgovor, pokrećući telo da proizvodi više kolagena i elastina. Ultrazvučni energetski tretmani su još jedna neinvazivna opcija – iako će biti potrebno oko tri meseca da se vide puni rezultati nakon tretmana.

Pročitajte i ovo: Facelifting bez odlaska pod nož: Makeup tehnike koje podižu lice

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Božica Luković