Busy life: Sonja Dakić – biznis konsultant i mentor

Upoznajte Sonju Dakić, biznis konsultanta i mentora, osnivačicu online mentorskog programa ŽIVI*RADI*VOLI, u kom edukuje polaznike o tome šta sve treba da znaju o pokretanju i razvoju biznisa. Program obuhvata sve bitne faze razvoja jedne ideje i biznisa: od izrade plana, mapiranja ciljne grupe, prodaje, marketinga i komunikacije do ličnih vrednosti i motivacije koji su najbitnija podrška na preduzetničkom putu. Sa Sonjom, koja nam je napomenula da ju je majčinstvo smekšalo, a preduzetništvo ojačalo, porazgovarali smo o tome šta ju je inspirisalo da pokrene program i po čemu se razlikuje od drugih edukacija u preduzetništvu, šta je motiviše i koji je to recept za uspešno vođenje sopstvenog biznisa.

Q

Hvala ti na ovom intervjuu! Kako se osećaš, kako tvoji dani trenutno izgledaju?

A

Hvala na pozivu, zaista mi je zadovoljstvo. Trenutno, moji dani su prilično isprepletani poslom i privatnim obavezama. Oduvek sam znala da želim da imam posao i porodicu i, kako se kroz godine oba polja menjaju i razvijaju, pronalazim nove načine da to uklopim. Deca idu u školu, pa između njihovih odlazaka i dolazaka, zakazujem sastanke, završim nešto po kući i spremam materijal za moj mentorski program i radionice. Iznad svega, zahvalna sam i zadovoljna jer imam priliku da radim ono što volim, da kroz posao upoznajem sjajne ljude i sa njima radim na njihovim idejama, čime moje iskustvo i sve što sam naučila na tom putu dobija mnogo veću vrednost.

Q

Pokrenula si online mentorski program ŽIVI*RADI*VOLI - koji polaznicima govori o svemu što bi trebalo da znaju o pokretanju i razvoju sopstvenog biznisa. Kako si došla na ovu ideju, šta te je inspirisalo?

A

Ideja za program je nastala spontano u toku moje edukacije za NLP trenera. Prva ideja je bila da držim poludnevne radionice, ali sam shvatila da tu ima mnogo više toga što želim da podelim sa drugima i da to neće stati u jednu radionicu. Program sam pokrenula 2018. godine, trajao je šest meseci, imali smo uživo radionice i konsultacije 1:1. Kroz praktičan rad, uvidela sam da postoji prostor za unapređenje, posebno jer je bilo žena koje su bile van Beograda, a želele su da rade sa mnom. Tako je 2019. nastao online program koji sada traje 9 meseci i sadrži sve bitne elemente razvoja biznisa i ličnog potencijala. Osnovna ideja i inspiracija za ovako temeljan program bila je podrška koju bih volela da sam imala 2010. godine kada sam sa prijateljicom pokrenula DajDaj. Preduzetništvo ume da bude izazovno, jer postoji mnogo toga šta ne znamo i nemamo koga da pitamo; to je jedan potpuno novi svet u koji ulazimo. Razvijanje svoje ideje i biznisa preispituje celo naše biće, sve što smo do sada radili i naučili. Preduzetništvo, pre svega, zahteva od nas da menjamo svoje navike, uverenja, da usvajamo nova znanja i širimo okvir sveta u kome smo do tada živeli.

Q

Možeš li nam reći nešto više o tome šta sve ovaj program podrazumeva?

A

Program obuhvata sve što je potrebno da se nauči o razvoju biznisa na jednom mestu (postavljanje ciljeva, marketing i prodaja, finansije, javni nastup…) uz obavezan deo rada na ličnom potencijalu jer bez toga nema napretka. Tako, u mom programu, pored svih biznis tema, učimo da prepoznamo unutrašnjeg kritičara, strategije skrivanja, strahove koji su prirodan deo puta napretka i mnogo drugih tema koje su bitne za razvoj našeg ličnog potencijala. Način rada je dinamičan tako da, pored snimljenih lekcija, imamo zajedničke online sastanke, konsultacije 1:1 i, od ove godine, i žive susrete koji zaista imaju posebnu vrednost. Pored svog znanja, zajednica žena jeste ono što je, zapravo, najveća vrednost programa – njihova međusobna podrška i povezivanje su za mene najveća nagrada.

Q

Kome je program namenjen? Da li su tvoji polaznici u većem broju žene ili muškarci?

A

Program je namenjen svima koji žele da pokrenu svoj biznis ili da razviju postojeći. Do sada je program prošlo više od 100 pojedinaca i uglavnom to su bile žene. Trenutno je takva situacija da žene mnogo više pokreću male biznise – najčešće je to hobi ili problem koji su i one same imale, pa sada žele da vide da li to ima potencijal da postane održiv biznis. Danas je značajno povećan broj žena u preduzetništvu upravo zbog želje da bolje upravljaju svojim vremenom, naročito ako imaju porodicu. Preduzetništvo tu dolazi kao prilika da budemo sa svojom decom u prvim godinama i da, ipak, radimo nešto što je nama važno. 

Q

Po čemu se ŽIVI*RADI*VOLI razlikuje od ostalih edukacija u preduzetništvu?

A

Program ŽIVI*RADI*VOLI je mnogo više od edukacije, pre svega zato što traje 9 meseci. Iz mog ličnog iskustva i edukacija koje sam prošla znam koliko je faktor vremena važan u procesu učenja i to sam od prvog dana imala na umu kada sam postavljala program. Kombinacijom različitih pristupa učenju kroz snimljene lekcije, uživo sastanke i rad 1:1 – ovaj program svakome ko hoće da radi daje pravi model podrške. Ove godine u programu je 70 sjajnih ideja i ljudi, veća grupa nudi više mogućnosti za povezivanje, nove ideje i uvide, što je i za mene sjajna prilika da se razvijam kao trener. Činjenica da oni koji su jednom prošli program dolaze ponovo u novu grupu, takođe, govori o vrednosti koju prepoznaju, podršci koja im znači, i to sada otvara ideje i mogućnosti za dalji razvoj samog programa.

Q

Od 2018. godine si sertifikovani NLP trener. U kom pogledu ti je takvo znanje pomoglo u poslovanju, ali i životu?

A

Edukacija za NLP trenera je za mene bila jedna od najznačajnijih promena u životu. Dve i po godine – koliko traje ceo proces edukacije, prošla sam kroz najveće promene na ličnom i poslovnom planu – od odluke da izađem iz DajDaj posle 7 godina rada i razvoja do potpuno novog puta koji sam za sebe kreirala. Kroz edukaciju sam prvi put preispitala svoje vrednosti, postavljala ciljeve, otkrila uverenja koja su me blokirala i sve to je umnogome doprinelo mom napretku i promeni. U toku edukacije, prvi put sam sebi postavila pitanje: Šta ako je za mene moguće nešto više? I to je taj neverovatan trenutak kada sami sebi otvorimo mogućnosti koje do tada nismo videli. Kada sam postavljala svoj program, znala sam da najvažnije elemente NLP-a želim da integrišem zajedno sa mojim praktičnim iskustvom pokretanja biznisa.

Q

Da li se i na koji način preduzetništvo poslednjih godina promenilo u pogledu uključenosti žena?

A

Poslednjih godina, veliki broj žena razmišlja ili se aktivno upušta u preduzetništvo. Sa razvojem društvenih mreža menja se tržište i imamo nove mogućnosti za razvoj i plasman. Iz mog iskustva, veliki broj žena razmišlja o preduzetništvu kada postanu majke jer žele da bolje usklade svoje vreme i energiju. Danas imamo više mogućnosti za povezivanje, edukaciju, promociju i sve to, naravno, čini da ponuda bude veća. Žene uglavnom samostalno pokreću biznis, ili se udrže sa prijateljicom ili sestrom, jer veruju da će im tako biti lakše. Zato su zajednice važne, da znamo da nismo same na tom putu, da možemo da se povežemo i jedna drugu podržimo.

Q

Kako sebe motivišeš onda kada ti ponestane volje i inspiracije?

A

Imam prilično veliki rezervoar snage i motivacije kada je posao u pitanju. Verujem da je to zbog toga što radim nešto što za mene i druge stvara vrednost. Naravno, nekada se nakupi mnogo obaveza i to ume da umori organizam. Meni je važno da imam svoje vreme i prostor. Volim da čitam knjige, pišem, vozim rolere oko Ade. Bitno mi je da sam fizički aktivna i da se dobro osećam u svom telu. Muzika mi je, takođe, ogroman izvor energije i gde god idem – sa sobom uvek nosim slušalice i muziku. Volja je nešto čime svesno upravljamo, a inspiracija je blisko povezana sa našim vrednostima, tako da kada radimo ono što za nas lično ima smisla, a drugima isporučuje vrednost – mnogo lakše se savladaju dnevni zadaci i aktivnosti.

Q

Godine 2014. izašla si na TEDx govornicu u Beču, gde si ispričala svoju priču. Kakav je bio osećaj govoriti pred tako velikom publikom i čemu te je ovaj nastup naučio?

A

Ceo taj događaj je za mene bio neverovatno iskustvo. Do danas, to je najveća publika pred kojom sam govorila (1.000 ljudi) i jedno veliko putovanje i prevazilaženje ličnih granica. U toku pripreme za konferenciju, svakodnevno sam se borila sa svojim unutrašnjim kritičarom, preispitivala se: Ko sam ja da izađem na tu binu? Tražila sam tu priču koja će za mene biti važnija od svih unutrašnjih prepreka. Imala sam neverovatnu podršku prijatelja, pomagali su mi oko teme i treme, drugarica mi je pozajmila haljinu i ogrlicu, druga prijateljica je prevela moj govor na engleski i prilagodila ga mom izgovoru. Za mene, to je bila jedna od onih situacija koja jasno pokazuje koliko, zapravo, imamo resursa i podrške kada se usudimo da uradimo nešto što je u tom trenutku veće od nas i naših mogućnosti. Ideja koja je mene vodila kroz ceo taj proces jeste da, ako jedna osoba u publici dobije nešto iz mog govora, to je za mene dosta i da zbog toga treba da prevaziđem sebe i jednostavno se pojavim na toj bini. Moja zvezda vodilja u svemu što radim jeste da treba da ima vrednost za drugoga – tako sklanjam fokus sa sebe i pronalazim hrabrost da se pojavim i stvaram.

Q

Kako sama kažeš - majčinstvo te je smekšalo, a preduzetništvo ojačalo. Na koji način?

A

Preduzetništvo i roditeljstvo su, po mom mišljenju, dve najbolje platforme za lični razvoj. Oba polja traže od nas da se menjamo, da učimo, da sve ono što smo rekli da nikada nećemo možda ipak uradimo. Meni je majčinstvo otvorilo jedan potpuno novi svet, učinilo me je hrabrijom – jer sada imam nekoga ko gleda u mene, nekoga ko uči o svetu kroz moje reči i postupke. Isto tako, deca me svakodnevno podsećaju koliko vreme brzo prolazi. Ne mogu da zamislim svet u kome će oni živeti. Zbog toga se trudim da im ne pametujem, već da im pružim slobodu i razvijem radoznalost prema životu i svemu što donosi. Preduzetništvo, sa druge strane, zahteva upornost i istrajnost, zato je važno da naša ideja, pre svega, bude nama važna. Zahteva da se pojavimo i kada nam možda nije do toga, da radimo nešto što ne znamo i učimo usput, da izađemo iz svog poznatog okvira jer jedino tako zaista napredujemo. Volim da kažem da zaista od nas zavisi koliko daleko ćemo stići, kako u biznisu tako i u životu. Što bolje upoznamo sebe, što svesnije živimo, to više mogućnosti imamo da naš život bude bogat ljudima, iskustvima i značajnim trenucima. 

Q

Šta preduzetništvo predstavlja za tebe i da li smatraš da postoji "recept" za uspešno vođenje sopstvenog biznisa?

A

Za mene preduzetništvo apsolutno predstavlja put heroja gde na početku često nismo ni svesni puta koji treba da pređemo. Volim da kažem da je to ponekad blagoslov, jer ne znamo šta nas sve čeka, a kada bi znali – nikada ne bi krenuli. Recept je da prihvatimo život u svoj punoći, da shvatimo da je život 50-50, da kroz probleme i izazove rastemo, da kroz protok vremena naučimo više da volimo, da bez tuge sreću ne umemo da prepoznamo i vrednujemo. Recept za uspešno vođenje biznisa može biti sasvim jednostavan: pronađi tu ideju koja ti ne da mira, zbog koje ti oči cakle i srce igra. Budi spremna ili spreman da na tom putu uradiš sve što je potrebno, naročito ono što neće biti lako, jer će te ta iskustva najviše pomeriti. Naći podršku u drugim ljudima i budi i ti tu za njih. Sve je lakše i lepše kada si u dobrom društvu. 

Q

Koji je to najbolji savet koji si dobila i koji bi uputila onima koji započinju svoj biznis?

A

Imala sam prilike da radim sa zaista izuzetnim mentorima i svako od njih je za mene bio značajan na mom putu razvoja. Ponekad nas najviše pomere neke jednostavne rečenice ili pitanja koja sebi nismo postavili. Tako je za mene to bila rečenica: Ja mislim da ti možeš više, sa svim onim što si prošla i što znaš. Za mene to je bio početak predivnog puta na kom sam i dalje. Trudim se da svakodnevno treniram svoju radoznalost, mislim da je to veština koja pravi razliku. Kada tako pristupimo životu, događaji i okolnosti mogu dobiti potpuno drugačije značenje. Tako da pitanje za sve može biti upravo to: Šta ako je za tebe moguće više, šta bi to moglo biti?

Q

Šta te čini srećnom?

A

Ljudi i ideje su definitivno nešto što pokreće moj svet. Kada mi neko priča o tome šta želi da radi, a u njihovim očima mogu da vidim tu hrabrost i ludost, te nove svetove koje su spremni da stvore. Za mene je to snaga koja može pomeriti planine. Verujem i znam da dobre ideje ovaj svet mogu učiniti boljim, samo je važno da neka hrabra duša stane iza njih. Sreću mi donose deca sa nekim novim pogledom na svet. Shvatam da će doći trenutak kada će oni o svetu znati više nego ja i razmišljam kako će to biti interesantno doživeti. Srećnom me čine male stvari – ponekad je to šolja čaja koju popijem u tišini, vetar pored Ade dok vozim rolere, trenutak koji uhvatim kada osetim da sam baš tu gde treba da budem. 

Fotografije: wannabemedia.rs

Jovana Pantić