Svi pričaju o đumbir šotovima – ali, da li su zaista zdravi za organizam?

Da li su đumbir šotovi zdravi za vaš organizam – i koji su njihovi benefiti? Pored toga što je poznat po lekovitim svojstvima, đumbir se koristi za dodavanje jakog ukusa i arome čaju i drugoj hrani i pićima. Često se koristi kao lek za kašalj i bol u grlu, a nedavno su i šotovi đumbira stekli popularnost.

Jutarnje ispijanje đumbira je sada poznati trend koji prate čak i poznate ličnosti. Pripremaju se od svežeg korena đumbira i sveže ceđenog limuna i konzumiraju se u malim porcijama. Možete im dodati i pomorandžu, med ili cveklu – po vašem ukusu.

Đumbir ima dugu istoriju upotrebe u različitim oblicima tradicionalne i alternativne medicine. Koristi se da pomogne u varenju, smanji mučninu i pomogne u borbi protiv gripa i obične prehlade, da navedemo neke od namena. Jedinstveni miris i ukus đumbira potiču iz njegovih prirodnih ulja, od kojih je najvažnije gingerolglavno bioaktivno jedinjenje, koje ima moćne antiinflamatorne i antioksidativne efekte. Na primer, može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa, koji je rezultat previše slobodnih radikala u telu.

A sad, hajde da se osvrnemo na prednosti pijenja đumbira i mere predostrožnosti koje treba da sledite.

 

Da li su đumbir šotovi zdravi?

Snaga antioksidanata i antiinflamatornih svojstava

Đumbir je pun antiinflamatornih jedinjenja. To znači da je izuzetno koristan za ljude sa artritisom, ali i za nekoliko drugih stanja koji mogu izazvati upalu u organizmu. Đumbir vam može pomoći da se nosite sa opštom upalom.

Visok sadržaj antioksidanata u đumbiru može pomoći vašem organizmu da se bori protiv oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Ova svojstva možete poboljšati dodavanjem kurkume i limuna u šot.

Dobri su za varenje

Đumbir je popularan prirodni lek za probleme sa stomakom, uključujući loše varenje i nadimanje. Možete uzeti šot đumbira da biste ublažili uobičajene probavne tegobe. Takođe će vam pomoći da se nosite sa zatvorom, grčevima i mučninom.

Jačaju imunitet

Antiinflamatorna i antioksidativna svojstva đumbira mogu pomoći u jačanju imunološkog zdravlja, kao i antivirusna i antibakterijska svojstva. Dodavanje limunovog soka i meda pomaže u poboljšanju zdravlja imuniteta.

Pomaže kod mučnine

Mučnina, obično poznata kao jutarnja mučnina, pogađa žene tokom prvih nekoliko meseci trudnoće. Đumbir je siguran lek koji može pomoći u smanjenju mučnine, kao i povraćanja. Međutim, ako ste trudni, mudro je da se prvo konsultujete sa svojim lekarom pre nego što dodate đumbir u svakodnevnu ishranu.

Kontroliše šećer u krvi

Đumbir je pogodan za dijabetičare. Može vam pomoći da održite zdrav nivo šećera u krvi, kao i u regulisanju krvnog pritiska i poboljšanju zdravlja srca.

Đumbir šotovi su generalno bezbedni za konzumiranje. Međutim, ne bi trebalo da ih konzumirate previše. Trebalo bi da počnete sa manjim porcijama da biste proverili koliko vam prija. Takođe, ako imate već postojeće zdravstveno stanje, obavezno prvo proverite kod svog zdravstvenog stručnjaka da li biste smeli da ih konzumirate.

Recept za đumbir šotove

Sastojci

500 g svežeg đumbira
5 do 6 limuna srednje veličine
1/4 šolje hladne vode
1/4 šolje meda, ili po ukusu, opciono

Priprema

Operite i osušite đumbir, a zatim krupno iseckajte. Iscedite sok od limuna, procedite semenke i pulpu dok ne dobijete oko 2/3 šolje limunovog soka. Dodajte đumbir, limunov sok, vodu i med, ako koristite, u blender.

Blendajte na visokoj brzini dok se ne formira uglavnom glatka, gusta smesa, zaustavljajući se da povremeno ujedinite sve, oko 2 minuta.

Prebacite smešu u sitno sito, obloženo duplom gazom ili čistim kuhinjskim peškirom postavljenim preko srednje posude. Pustite da se ocedi nekoliko minuta. Skupite ivice tkanine i uvijte, stiskajući pulpu đumbira u kuglu unutar tkanine. Dobro stisnite i nastavite da uvijate, sve dok iz tkanine više ne curi tečnost i dok se pulpa ne osuši. Odbacite pulpu. Prebacite tečnost u bocu pomoću levka i ohladite.

Pročitajte i ovo: Avokado smuti: Uvedite najzdraviji napitak u svoju jutarnju rutinu

Naslovna fotografija: pexels.com