Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Da, to je perimenopauza

Žene su uglavnom upoznate sa simptomima menopauze – nepodnošljivim naletima vrućine, viškom kilograma koji se odjednom lako stvara (naročito oko struka), izuzetno promenljivom raspoloženju… Međutim, šta je sa svim onim drugim znacima starenja koje ste možda i opazile, ali ne želite da ih priznate sebi? Kosa postaje slabija, krta, ciklusi su neredovni, nokti lomljivi, a san isprekidan i često vas muči nesanica. U pitanju je perimenopauza, period u kom se funkcionisanje reproduktivnog sistema vašeg tela usporava i polako vas uvodi u menopauzu. Da bismo vam približili ovu fazu u životu žena, pripremili smo odgovore na neka od najčešćih pitanja.

Pročitajte i : Treba li vam mentor za menopauzu?

Da li je perimenopauza neizbežan deo starenja?

Većina žena zna da su naleti vrućine (valunzi), noćno preznojavanje i menstrualne nepravilnosti deo hormonalnih promena perimenopauze. Isto tako, mnoge žene povezuju povećanje telesne težine, umor, nesanicu, zaboravnost, pa čak i iznenadne čudne rezultate laboratorijskih analiza (kao što su povećan nivo holesterola, insulina ili šećera u krvi) sa normalnim procesom starenja. Ima i žena koje u ovom dobu prvi put doživljavaju depresiju i anksioznost i ne znaju zašto se ti osećaji javljaju, ali zbog svega toga smatraju da njihov kvalitet života opada i uverene su da će od sada uvek biti tako. Međutim, imamo za vas dobru vest – neće! Svi ovi simptomi najčešće su povezani sa hormonalnim promenama, te će se uspostavljanjem hormonalnog balansa i zahvaljujući zdravim stilovima života, ovi znaci i simptomi (tako često povezani sa starenjem) smanjiti, a optimalno zdravlje se vraća.

U kom uzrastu može početi perimenopauza?

Nivo i konzistentnost estrogena i progesterona kod žena generalno počinju da variraju od ranih do središnjih tridesetih godina. Možda još uvek ne osećate nikakve simptome, ali hormonalne promene se dešavaju. Većina žena počinje da prijavljuje simptomatske promene perimenopauze tokom četrdesetih godina.

Šta je važno da znamo? Način na koji se ponašamo prema svom telu postaje mnogo važniji. Žene u tridesetim i četrdesetim godinama ne mogu da se ponašaju kao dvadesetogodišnjakinje. Sada vam neće tek tako proći da ne spavate celu noć ili da se loše hranite. Iako smatramo da žene čitavog života treba da vode računa o svom zdravlju, za žene u tridesetim je od vitalnog značaja da naprave određene promene u ishrani i načinu života (ukoliko već ne žive zdravim životom), kako bi se smanjili simptomi povezani sa perimenopauzom.

Može li žena u perimenopauzi da zatrudni?

Da! Ako nije prošlo godinu dana bez menstruacije, žena i dalje može da zatrudni. Hoće li biti teže? Da. Ovulacije će biti neredovne, a kvalitet jajnih ćelija se smanjuje, što umanjuje šanse za zdravo začeće. Neki statistički podaci kažu da tridesetogodišnjakinja ima oko 20% šanse da zatrudni u svakom ciklusu, a 45-godišnjakinja ima svega oko 1% šanse – ukoliko koristi sopstvene jajne ćelije.

perimenopauza, lepa i nasmejana žena
Haljina XYZ Elisabetta Franchi, naočare P…S… Fashion, torba Cortefiel

Kako hormoni utiču na metabolizam?

Fluktuirajući nivoi hormona (uglavnom estrogena i progesterona) mogu izazvati metaboličku neravnotežu u telu. Kako hormoni opadaju, neurotransmiteri, kortizol i insulin, menjaju se na takav način da snižavaju naš metabolizam i doprinose povećanju telesne težine (a stvaraju i poteškoće pri pokušaju da izgubite kilograme, osim ako se ne pozabavite načinom života i hormonima). Na primer, kako nivo estrogena opada, nivo kortizola se povećava. Kortizol je hormon stresa koji doprinosi povećanju telesne težine u predelu stomaka. Da biste se tome suprotstavili, jedite zdravu hranu, a ograničite unos prerađevina, šećera i ostalih štetnih namirnica.  Fokusirajte se na vežbanje, san, hidrataciju, upravljanje stresom i podršku crevima, jetri i nadbubrežnim žlezdama. Dodajte ishrani neophodne suplemente.

Koji su najčešći simptomi?

Valunzi, noćno preznojavanje, niži libido, vaginalna suvoća, povećanje telesne težine (naročito u predelu oko stomaka i struka), gubitak ili stanjivanje kose, anksioznost, nesanica, osetljivost, umor, promene raspoloženja, urinarna inkontinencija, problemi sa kožom, promene na noktima, oslabljeno pamćenje, krvarenje desni, nadimanje i pojačani gasovi.

Kako možemo ublažiti neke od ovih simptoma?

Hormonske fluktuacije u perimenopauzi mogu izazvati metabolički disbalans u našem telu. Najvažnija stvar koju žena može da uradi tokom perimenopauze je da optimizuje svoje zdravlje. Kako da to postignete:

Ishranom

U perimenopauzi je potrebno da više pažnje obratite na ishranu. Ona treba da se sastoji od zdravih i svežih namirnica, žitarica od celog zrna, puno tamnog lisnatog zelenog povrća i da bude bogata kalcijumom, proteinima i mastima. Bilo bi dobro izbegavati alkohol, kofein i cigarete.

Redovnom fizičkom aktivnošću

smanjuje nervozu, razdražljivost, biće vaš saveznik u regulisanju i održavanju telesne težine, a povoljno će uticati i na kvalitet sna. Pored toga, doprinosi i očuvanju koštane mase, a time i rizik od preloma.

Spavanjem

Izuzetno je važno da imate redovan san, odnosno da na spavanje odlazite svako veče u približno slično vreme, pre ponoći, i da izbegavate sve aktivnosti koje će vas razbuditi i uznemiriti.

Tehnikama za smanjenje stresa

Upražnjavanje bilo koje meditativne tehnike, joge, vežbi disanja ili drugih tehnika za smanjenje stresa, biće blagotvorno za opšte stanje organizma, a naročito će uticati na smanjenje simptoma perimenopauze.

Na kraju, ne treba zanemariti i ono što nam nudi prirodna medicina, odnosno preparati na bazi bilja. Bogorodičina trava (virak) poznata je po tome što uspešno uspostavlja hormonalni balans, kao i po opštem pozitivnom efektu na zdravlje žena.

Ukoliko vas interesuju slične teme, pročitajte i naš intervju sa dr Tijanom Dangubić, subspecijalistom endokrinologije.

Naslovna fotografija: WANNABE Media

Jana Milić, zaljubljenik u prirodu, šumske staze i cveće. Neguje i bubice, ali one u glavi.

 

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.