Hvatač sunca je novi trend u dekoru, a mnogi ne znaju njegovo skriveno značenje

Hvatač sunca (suncatcher) je poslednji trend u svetu dekora koji je već uveliko zaživeo u zapadnim zemljama Evrope i SAD, zahvaljujući popularizaciji feng šui načina življenja. Otkrivamo 3 razloga zašto je važno uneti suncatcher u svačiji dom.

Ukoliko obožavate da unosite zanimljive ukrasne detalje, a pritom se trudite da svaki od njih ima duboko značenje, onda bi trebalo da obratite pažnju na neobične hvatače sunca. Ne samo da izgledaju vrlo privlačno i interesantno, kao najfiniji ukras koji oplemenjuje svaki prostor već, prema principima feng šuija, unose blagostanje i mir u prostor.

Baš kao što nam boravak na suncu podiže energiju, tako i ovaj mali neobičan dekor ima moć da značajno poboljša naše živote! Hvatači snova su posebno dopadljivi onima koji žele da izbalansiraju energije u svom domu i naprave zen oazu.

Hvatač sunca – sve zastupljeniji dekor trend

Šta je hvatač sunca?

Hvatač sunca je zapravo lepo oblikovani ukrasni komad stakla, poludragog kamena ili minerala, providne strukture, koji se kači na prozor sa ciljem da privuče sunčeve zrake. Svetlost se ne reflektuje, već hvatač snova doslovno “hvata” zrake, a zatim ih deli i raspršuje po prostoriji. Tako nastaju iskrice svetlosti koje stvaraju prelepe efekte, “plešu” na zidovima i služe kao mali podsetnik da treba da budemo srećni i cenimo sadašnji trenutak.

Hvatači sunca dolaze u mnogim oblicima, veličinama i bojama, a izrađuju se od različitih vrsta materijala. Neki od najpopularnijih, koji se koriste u izradi, jesu staklene perle i prirodni kristali, koji se vekovima koriste u alternativnoj medicini i ezoteriji.

Hvatač snova za elimisanje negativne energije

U slučaju da ste primetili da u vašem domu energija već neko vreme nije prijatna, savet feng šui majstora je da obavezno u blizini prozora postavite hvatač sunca u obliku cveta ili drva života, odnosno, geometrijskog prikaza Univerzuma sa umnoženim krugovima. Važno je da sunčevi zraci mogu da dopru do prizme geometrijske figure. Dok prolaze kroz oblike, zraci čiste i eliminišu negativnu energiju u prostoru.

Hvatač snova za osvetljivanje sobe

Kako zraci dopiru do hvatača snova, tako počinje da se pojavljuje sedam duginih boja. Svaka ima moćnu energiju, te kad se ujedini sa čovekom, može da donese svojevrsnu zaštitu. U stvari, veruje se da boje pomažu u smirivanju negativnih emocija, da donose više radosti i optimizma, da donose ogromnu podršku u svakodnevnom životu. Ne zaboravite, svetlost je izvor moći i bogatstva.

Hvatač snova pruža zen atmosferu u domu

Mnogi koriste hvatač sunca kao moderan dekor u domu. Međutim, imajte u vidu da je potrebno samo malo sunčevih zraka da hvatač počne da emituje pozitivnu energiju u vašem domu i doprinese stvaranju zen atmosfere. Okruženje koje zrači lepotom predstavlja otvorena vrata u svet duše, zbog čega je važno da stvorimo prostor koji će nas prezenotovati na najbolji način, kao i našu energiju, ali i omogućiti nam da se relaksiramo i umirimo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sun and shine (@suna_ndshine)

Gde da postavite hvatač sunca u kući?

Idealno mesto za postavljanje zavisi od niza faktora, uključujući vrstu hvatača i raspored vašeg doma. Ipak, najčešće ćete videti da je ovaj dekor okačen u blizini prozora. Na taj način se omogućava da kristal direktno prima, a zatim reflektuje i rasipa sunčevu svetlost po sobi, stvarajući očaravajuće svetlosne efekte.

Hvatač sunca se može postaviti i u blizini ogledala, a savet je da izaberete ovo mesto ukoliko želite da pojačate efekat refleksije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mia (@mia_ria_lena)

Ako želite da napravite romantičan ili opuštajući ambijent u spavaćoj sobi i stvorite meku umirujuću energiju, hvatač sunca možete postaviti iznad kreveta ili u spavaćoj sobi.

Pročitajte i ovo: Feng Shui za balansiranje energije u prostoru

Naslovna fotografija: pexels.com/Alina Vilchenko

Kristina Page