Zašto ste tužni nakon donošenja ispravne odluke

Učiniti pravu stvar ponekad je najteže na svetu. Čak i kad radite ono što je najbolje za vas, ispravna odluka vam može teško pasti i posle njenog donošenja (ili sprovođenja) možete biti tužni i osećati gubitak.

Pravi izbor i ispravna odluka ne donose uvek dobar osećaj. Možete imati pomešana osećanja – možete biti ponosni na sebe, jer ste imali dovoljno svesti, hrabrosti i snage da donesete odluku, možete biti zadovoljni zbog pozitivnih posledica ispravne odluke, ali i dalje možete biti tužni i pitati se da li ste mogli da krenete drugim putem i šta bi vam to donelo.

Zašto je sasvim u redu i normalno da se osećate tužno, kada ste sasvim sigurni da ste doneli ispravnu odluku?

Ispravna odluka i osećanje tuge

Kao ljudi, spremni smo da pravimo loše izbore i donosimo pogrešne odluke, prosto smo programirani za te slučajeve. Ipak, mnogo je situacija i okolnosti u kojima je ispravna odluka i dobar izbor – nesrećno rešenje.

To su obično situacije kada moramo da napravimo izbor u vezi sa greškama druge osobe – morate sprovesti sankcije, iako vam je ta osoba draga i cenite je i ranije nije grešila. Ponekad vas na to primorava zakon, ponekad samo poštenje ili očekivanja drugih.

To je i situacija kada odlučite da oprostite i pružite drugu šansu nekome ko vas je duboko povredio, kao i kada odlučite da ne oprostite, ili da prekinete odnos u koji ste uložili mnogo emocija, energije i drugih resursa, a nije vam uzvraćeno.

Ispravna odluka je da napustite lošu vezu, date otkaz na poslu na kome ste potcenjeni i nedovoljno plaćeni, da ispravite veliku grešku koju ste u prošlosti napravili, kao i da prekinete lošu naviku, priznate krivicu, preuzmete odgovornost. Kada ispravna odluka zahteva da pređete preko svojih osećanja, vrednosti, slike o sebi ili duboko ukorenjenih navika i uverenja, možete se osećati zaista slomljeno. Možete tugovati, jer osećate da se, birajući pravu stvar, odričete one koja vam je mnogo značila ili vas na određeni način određivala i definisala.

Hitna obavezujuća odluka

Kada apsolutno morate da donesete odluku u situaciji života ili smrti, neko će biti povređen, a možda čak i izgubiti život. U ovakvim okolnostima, kada ste dužni da birate ispravna odluka može biti najteža moguća, a čak i ako odbijete da je donesete, posledice mogu biti razorne, jer nemate nikakvu kontrolu nad situacijom. A kada donesete odluku i uradite pravu stvar, ipak možete biti sasvim očajni, bespomoćni i ljuti, jer nikada niste želeli da se nađete u takvoj situaciji i biće vam potrebno mnogo vremena i rada na sebi i da se sa tim pomirite.

Pročitajte i ovo: Ništa se neće promeniti dok vi to ne odlučite

Teška ispravna odluka i teške emocije

U zavisnosti od situacije, možete osetiti razne vrste teških emocija, od tuge, preko krivice i žaljenja do bespomoćnog besa. Zašto se tako osećate?

Možete brinuti za sebe zbog stvari u kojima ćete prestati da uživate u nečemu, kao rezultat donošenja odluke. Možda više nećete moći da dobijete validaciju ili novac, ili vam drugi resursi neće biti dostupni jer ste prekinuli neki odnos. Možda ćete morati da ostanete sami neko vreme i da nemate nikoga da vam pomogne oko računa i obaveza. Ali to ne negira činjenicu da je prekid toksične veze, ili odlazak sa lošeg posla, bio pravi izbor.

Takođe, možete brinuti zbog drugih. Možda se brinete da kada prestanete da podržavate brata ili sestru koji imaju prema vama zavisnički odnos, onda neće imati ko da brine o njima. Oni će trpeti teškoće i možda će vam zameriti što ste doneli odluku (da prestanete da podržavate njihov neodgovoran način života). To je i dalje ispravna odluka, ali biće užasno teško sprovesti je u praksi.

Možda verujete da je nemoguće da donesete pravu odluku. Možda prava odluka dolazi sa izvesnom nelagodnošću, ali bez očigledne dodatne koristi. Možda je to odluka da ne tražite veze, prečice i olakšice. Sve što dobijate je stres i nema obećanja da ćete postići cilj regularnim putevima i počinjete da se plašite neuspeha.

Sve ovo su opravdani razlozi da se osećate tužno, uznemireno, ljuto, čak i ako ste doneli ispravnu odluku.

Ponekad je teška odluka zalog za budućnost

Stvar sa dobrim i ispravnim odlukama nije u tome da one dovode do nagrada, već da eliminišu nevolje u budućnosti.

Prekid loše veze vam može doneti više samopoštovanja i usmeriti vas ka zdravijim emocionalnim vezama u budućnosti. Prestanak pušenja vas može spasiti od kancera, koji bi vas možda zadesio za deset godina. Odluka da prekinete da pomažete problematičnom rođaku, može biti jedini razlog da se on konačno dovede u red i preuzme odgovornost za svoj život. Ispravna odluka da ne tražite prečice i olakšice može biti ono zbog čega pravilno razumete koncept koji će vam služiti celog života.

Dakle, kada posle pažljivog posmatranja, ispitivanja, analiziranja i razmišljanja shvatite šta je ispravna odluka – za vas i za sve ostale, na duge staze – shvatite i da je u redu da se osećate tužno ili da se suočavate sa drugim teškim osećanjima. Jer sve odluke imaju posledice i ispravne odluke nisu obavezno praćene dobrim posledicama, odnosno, ne možete odmah (a možda i vrlo dugo) da ih vidite. Zato budite spremni – donošenje ispravne odluke je jedan proces, a prihvatanje njenih rezultata drugi.

Pročitajte i ovo: Ko vam je danas kriv?

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.