Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Iz ugla dermatologa: Nega kože lica posle tridesete

Istina je da nikada niste suviše mladi da se ne biste negovali, štitili svoju kožu i primenili preventivne procedure za podmlađivanje. Nakon 25. godine, koža gubi 1% kolagena godišnje. Kojom brzinom i na koji način će nam koža stariti zavisi od genetike koju nosimo, ali i od brojnih spoljnih faktora koji na nju utiču. Među značajnijim su izloženost sunčevom zračenju, zagađenje, pušenje, pravilna nega kože. Na prevenciju podmlađivanja ne treba čekati.

U ranim tridesetim se uglavnom javljaju prvi znaci starenja kože. Pojava finih linija i borica, pigmentacije, kapilari i izmene u teksturi kože, oslabljen tonus, sve su to prvi znaci da nam koža stari. Regija oko oka je često prva izložena ovom problemu. Zbog tržišta preplavljenog raznim proizvodima, pacijenti su zbunjeni i ne koriste preparate koji bi odgovarali njihovoj koži, već poneseni reklamama greše i pogoršavaju problem.

Rane tridesete su godine kada koža može biti aknozna. Ovakva koža je često senzitivna i ne trpi preparate namenjene tinejdžerima. Pristup lečenju je sasvim drugačiji. Kombinacija terapija i procedura u ovim godinama jeste pitanje za vašeg dermatologa. Prvi korak je edukacija o merama zaštite od sunca i borbi protiv spoljnih faktora koji štete koži. Nega kože u cilju prevencije i korekcije prvih znakova starenja je pitanje za vašeg dermatologa. Kroz razgovor na pregledu suočavamo se sa primenom određenih procedura i frekvencijom dolazaka.

Prvi i najvažniji korak je primena preparata za zaštitu od sunca prema tipu kože; uvođenja antioksidanasa, vitamina C i E i sastojaka koji stimulišu stvaranje kolagena; hidratacija i očuvanje kožne barijere primenom hijaluronske kiseline. Može se uključiti i primena retinola za koji je dokazano da jedini stiže do delova kože kao što je dermis, stimulišući nastanak novog kolagena. Ovo su i najbolje godine za primenu minimalno invazivnih procedura kao što su srednje duboki i površinski hemijski pilinzi, primena lasera, fotodinamske terapije i aplikacija hijalurona dermalno. Prema dermatološkom vodiču, i botulinum toksin je preventivna mera protiv bora na čelu.

Kako se negovati posle tridesete

Za koju proceduru ćemo se odlučiti zavisi od cilja koji želimo postići. Ovo su godine kada ne radimo samo na prevenciji, već i lečimo postojeće znake na koži. Prednost bih dala novim laserskim tehnologijama kao najbezbednijim procedurama sa kojim se postiže mnogo sa malim brojem tretmana. Stimulacija kolagena bez povređivanja gornjih slojeva kože i bez oporavka je velika prednost u savremenoj terapiji. Pojedini od tretmana čak nisu ni fotosenzitivni i rade se u toku cele godine.

Prijatne procedure nisu stresogene i ne zahtevaju dugoročnu terapiju ni pre tretmana kao pripremu, a ni posle tretmana. Naravno, kao dermatolog preporučujem kućnu negu individualno za svakog pacijenta. Kombinovanjem tretmana nastaju sinergični, jači i bolji rezultati. Primena mezoterapijske hidratacije uz laser, na primer, poboljšava rezultate. Laseri su najbolji izbor za prirodni izgled, bezbednost i dugoročne efekte.

Kao dermatolog u svojoj svakodnevnoj praksi kombinujem i antiejdž procedure u kombinaciji i sa terapijom akni, kapilara, pigmentacija…Potrebno je prilagoditi i terapiju za kućnu negu. U svakodnevnoj rutini trebalo bi imati više koraka. Ukoliko se šminkate, preporučila bih micelarne vode ili uljane čistače za kožu.

Sledeći korak je primena čistača prema tipu kože. Postoje klinseri za osetljive kože, suve kože i masne kože sklone komedonima. Danju je obavezna fotoprotekcija, SPF 30 u zomskom periodu i SPF 50 u letnjem periodu. Noć je vreme kada koža treba da se regeneriše, oporavi od štetnih dejstava kroz san i primenu seruma sa antioksidansima, kremova ili fluidima sa hijaluronskom kiselinom ili retinolom.

Kada naučimo da se pravilno negujemo, imaćemo manje posla u budućnosti i koža će nam dugoročno zablistati.

Ne zaboravite da koža SVE PAMTI!

Naslovna fotografija: unsplash.com

Dr Tamara Maravić specijalista dermatovenerologije otkriva kako da se negujete nakon tridesete, da zaštitite svoju kožu i pružite joj maksimum jer koža sve pamti.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.