Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kako da nađeš vreme za sebe, bez griže savesti

U vremenu u kome živimo, zaista se sve brzo odvija i obaveze nas pritiskaju svakog dana. I jeste izazov pronaći vreme za samo za sebe. Ali, sa druge strane, ako zaista želiš da se osećaš lepo i živiš kvalitetom života kakav znaš da ti dolikuje, preduslov je da nađeš vreme za to. Jer, bez te osnove, samo ćeš se vrteti ukrug i time priuštiti sebi da – samo ponekad, umesto stalno, imaš lep osećaj u sebi i oko sebe.

Važnije je da vreme koje imaš, ma koliko da ga imaš, iskoristiš na najbolji način za sebe, umesto da se opterećuješ organizacijom vremena po svaku cenu. I, ako je to vreme samo za tebe, onda neka zaista tako i bude.

Ako imaš pola sata slobodnog vremena dnevno, možda ćeš poželeti da ga iskoristiš za trening ili šetnju, ali ćeš shvatiti da je malo. Ako hoćeš da pročitaš knjigu ili popiješ kafu sa drugaricom, opet je malo. I to će te frustrirati, zbog čega ćeš dan po dan, odustajati od svega. A to onda nije kvalitet života kojim želiš da živiš. Zato je ključno da postaviš sebi jedno jednostavno pitanje – ZAŠTO želiš da odeš u šetnju, trening ili da pročitaš knjigu? Verovatno zato što ti je stalo da imaš samo malo mira i da te u tih 30 minuta niko ništa ne pita, zar ne?!

U tome je i rešenje – ako ti je potreban mir i ako imaš samo pola sata, onda ih bukvalno iskoristi za negovanje unutrašnjeg mira. Ne indirektno, posredno, već direktno. Neguj svoj mir, makar 30  minuta dnevno, ali to radi svakog dana. Tako što ćeš biti fizički mirna i zatvoriti oči. Tako dozvoljavaš sebi da obnoviš energiju koja ti je potrebna sve obaveze koje imaš u toku dana. Sve moje klijentkinje koje praktikuju Lepo mi je meditaciju svakog dana su svedok benefita koji ovaj pristup donosi.

Ali, jedan detalj je u ovoj priči posebno važan…

Kad imaš mnogo obaveza, zbog kojih nemaš vremena za sebe, tvoja pažnja je stalno rasuta na mnogo strana i nivo hormona stresa je stalno na visokom nivou. Ako se takvo stanje ponavlja godinama, to znači da si stalno pod visokim nivoom hormona stresa i da ti je pažnja stalno rasuta i da je to postala tvoja navika. Sve što ponavljaš dugo, u kontinuitetu, postaje tvoja navika, automatska radnja, koja ti se sama po sebi dešava, bila ti toga svesna ili ne. 

To praktično znači da želiš da nađeš vreme za sebe i da nađeš malo mira, ali tvoj podsvesni um koji je milion puta brži od te tvoje želje, ponovo pobedi i zavrti te u staroj navici da i dalje rasipaš pažnju i osećaš nemir.

Pročitajte i ovo: Kako da prevaziđete anhedoniju – gubitak životne radosti

Zato kad bi samo otišla u šetnju ili čitala pola sata, nije dovoljno da postigneš stanje mira i posvetiš se sebi. Dakle, nije do imanja ili nemanja vremena, već je do stečene navike – da ti je pažnja stalno rasuta i da se iznova aktivira podsvesni program koji ti ne da da u sebi probudiš unutrašnji mir.

I baš zato je ključno da i malo vremena koje imaš za sebe – pre svega, posvetiš negovanju unutrašnjeg mira, jer kad zatvoriš oči, tvoja pažnja se okreće na unutra i mozak spušta frekvenciju zahvaljujući čemu osećaš da se nivo hormona stresa postepeno smanjuje. A ako to radiš svakodnevno, stičeš naviku da budeš smirena osoba. A kada to postane tvoja navika, onda je neće ometati stari podsvesni program.

I kakve sve ovo ima veze sa oslobađanjem od griže savesti?

Ovakav način izdvajanja vremena za sebe je koristan i tebi i svima oko tebe. Zato što ovakvim pristupom postaješ smirena osoba. A smirena osoba donosi smirene odluke, ima veću jasnoću, ne luta i ne troši uzalud energiju i ima smirene odnose. Kad postaneš takva osoba i svi drugi na koje sada trošiš vreme će voleti takvo tvoje stanje, jer će i za sebe i za njih biti najbolja verzija, puta smirenosti, radosti i ljubavi. 

A to je tačno ono što svi od života želimo. Kad smo unutra u ravnoteži, čitav naš život počinje da bude u ravnoteži. Tad lakše izabereš i u tome istraješ – kad ideš na trening, u šetnju, kad imaš vremena za druge lepe trenutke. Tad radiš i ono u čemu uživaš, umesto samo ono što se mora odraditi. Harmonija iznutra donosi harmoniju i spolja i zato i u programu Lepo mi je, koji počinje 1. novembra i za koji je upis u toku, u toku četiri meseca, radimo i na unutrašnjem i na spoljašnjem planu.

Pročitajte i ovo: Zašto si postigla mnogo toga, a ne osećaš zadovoljstvo?

Naslovna fotografija: unsplash.com

Milica Stojiljković je autor Metoda ličnog razvoja LEPO MI JE. Uči ljude da meditiraju, kako bi postali i ostali smireni i fokusirani, bez obzira na okolnosti. Bira harmoniju umesto savršenstva, suštinu umesto forme i dobre umesto praznih priča.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.