Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Intervju: Katarina Gromilić, balerina i koreografkinja

Mnogi veruju da je Katarina Gromilić jedna od najlepših balerina na domaćoj sceni, kao i jedna od najatraktivnijih žena u Srbiji, ali utisak koji ona ostavlja svojom jednostavnošću i neposrednošću, mnogo je dublji od početne fascinacije. Katarina je uspešna balerina i koreografkinja, radi tri posla, ima tri ćerke i stabilan brak sa Milanom Gromilićem, koji joj je istovremeno i kolega. Pre nekoliko godina sa njom smo razgovarali posle trećeg porođaja, kad se nadala da će se lako vratiti u formu, kao i posle prva dva, a sada razgovaramo o onome što sve poslovne žene, majke i supruge zanima – kako sve postiže?

Q

Dakle, Katarina, kako to postižete? Žene pričaju o balansiranju između porodice i posla, ali često kažu da je to nemoguće – uvek se nečeg odriču. Kako vi funkcionišete? Ko vam pomaže?

A

Najstarija ćerka ima 14, srednja 12,5 i najmlađa 6,5 godina, tako da sam u tom balansiranju veoma dugo. Najteže je bilo kad su starije dve bile male, jer smo faktički imali dve bebe u kući. Sada je to sve mnogo lakše. Uhodani smo, svako zna svoj raspored i obaveze. Trudim se da maksimalno ispratim svako dete, kad sam kod kuće da ne unosim posao, i obrnuto –  kad radim da sam apsolutno fokusirana na produktivnost istog. Pomoć je uvek dobrodošla od strane baka, mada se trudim da ih ne opterećujem sada kada su porasle. Ne odričem se ničega, jer sam želela i porodicu i posao.

Q

Da li uspevate da provodite dovoljno kvalitetnog vremena sa decom?

A

Koliko god vremena provodili sa decom, uvek mislimo da je malo. Trudim se da to vreme bude kvalitetno jer ga nemamo baš mnogo. Takođe, trudim se da imam vreme za svako dete ponaosob jer mislim da je to izuzetno važno u porodicama sa više dece. Ne želim da ih stavljam u isti koš jer su individue za sebe, i svaka od njih želi nasamo trenutke sa roditeljima iako to ne izgovaraju.

Q

Da li je to pitanje energije? Discipline? Ambicije? Ljubavi? Svega zajedno?

A

Nisam savršena, imam kao i svi, loše dane, umor, pad energije, dane kada ne bih izašla iz kuće i bila u pidžami. Ranije sam se forsirala i trudila da u svemu budem savršena, da svi oko mene budu srećni i zadovoljni. Vremenom sam shvatila da je u redu i kad se osećam loše i da neće propasti svet ako stanem i udahnem. Srećom, po prirodi sam energična i te loše faze kratko traju. Od svega što ste naveli ima pomalo. Ne smemo zaboraviti da je život jedan i da treba da ga živimo najlepše što umemo.

Q

Vaš muž, Milan Gromilić, uspešan baletan i koreograf, istovremeno je vaš najbliži saradnik. Koje su prednosti i izazovi poslovne saradnje sa bračnim partnerom?

A

Zajedno smo napravili mnogo lepih stvari u poslu i mislim da smo ostavili određeni trag, a isto tako znam da najbolje tek dolazi i veoma se radujem svim budućim projektima jer zasićenja nema. Super funkcionišemo kao tim. Sa druge strane, niko ne može da me iznervira kao on i često u procesima stvaranja prolazim kroz rolerkoster emocija. Ipak, trudimo se da posao ne utiče na privatni život, što nekad ume da bude veoma izazovno.

Q

Reklo bi se da se vas dvoje dopunjavate, podržavate i ostvarujete zajednički rast i razvoj, na ličnom i profesionalnom planu – šta je potrebno da bi se ta dinamika održavala, šta je ono najvažnije što činite jedno za drugo i cenite jedno kod drugog?

A

Mi imamo istu viziju života, poštujemo iste vrednosti, oboje smo ambiciozni i vredni i počeli smo bukvalno od nule. Pre 15 godina bili smo klinci koji su imali jedan san i taj san sada zaista živimo. Imamo veliku porodicu, živimo od svog posla pristojno koliko je moguće u našoj zemlji, uživamo u istom i ne prestajemo da sanjamo i dalje. Nismo upali u kolotečinu, već iznova sebi postavljamo nove ciljeve, a malo i puštamo da nas život vodi. Za sada to ide sjajno. Za Milana mogu da kažem da je najbolji čovek kojeg sam ikada upoznala.

Q

Šta sve trenutno radite – tu je stalni angažman u Pozorištu na Terazijama, škola baleta i šta još?

A

Pored pozorišta, i rada sa decom u školi baleta, radim kao koreograf. Trenutno sam angažovana na projektu Lafayette čiji sam deo kreativnog tima i izvođač već tri godine.

Q

Kako biste opisali godinu za vama, koji su najveći izazovi sa kojima ste se sreli, u čemu ste najviše uživali, šta ste novo naučili?

A

Poslovno, najveći izazov je definitivno spremanje nastupa kao i sam nastup za velikog Andreu Bočelija. Bila sam u neverici kada su nam organizatori potvrdili da ćemo baš mi nastupati. Deliti scenu sa takvim maestrom je zaista magično. 

Privatno, susret sa pubertetom u kući je dao novu dimenziju svemu gde i dalje učim da mi deca postaju devojke, da moram da ih pustim da budu svoje i da ne brinem previše i da ih ne gušim. 

Mnogo sam putovala, što sa porodicom što sa prijateljicama, i na tome sam beskrajno zahvalna, jer putovanja obožavam.

Q

Koliko može da traje karijera balerine? Gde vidite sebe za, recimo, deset godina?

A

Mislila sam da u ovim godinama (za dva meseca 40) neću biti ovako aktivna. Naravno, u pozorištu ne igram u koreografijama koje su tehnički namenjene mlađim balerinama. Mogu reći da se osećam sjajno, uprkos malim povredama koje su sastavni deo mog posla. Jedan dan poželim da bude kraj karijere i da se samo posvetim baletskoj pedagogiji i koreografiji, a drugi dan sebi kažem da još nije vreme. 

Za deset godina, volela bih da svoj posao proširim van granica naše zemlje. Takođe, volela bih da sam bliže moru jer sam na moru najsrećnija.

Q

Šta je ono što želite za svoje ćerke, koje vrednosti im prenosite, ka čemu ih usmeravate?

A

Kada imate tri ćerke, želite da budu srećne i samostalne mlade žene jednog dana. Iako mnogi imaju mišljenje kako je vrlo teško biti žena u 21. veku, mislim da je sjajno biti žena i presrećna sam što imam ćerke. Učim ih da budu hrabre, da se ne povlače kada naiđu prepreke, da sve što zamisle to mogu i da ostvare ako to dovoljno žele. Učim ih da imaju samopoštovanje,  da iznose svoje mišljenje, da uvek imaju ljubav jedna za drugu jer je sestrinstvo blagoslov.

Q

Šta možete da poručite mladim ženama, koje pokušavaju da spoje porodične vrednosti i poslovne ambicije i da ostvare svoje snove?

A

Ne volim da dajem savete jer mislim da nisam merodavna da ih delim, niti imam neki recept za uspeh. Mogu da kažem da sam pratila svoju jaku intuiciju u svemu u životu i da ne brinu previše, jer sam mnogo brinula bez potrebe, gde je sve na kraju ispadalo mnogo bolje nego što sam očekivala i zamišljala. 

Mogu samo svim mladim ženama da kažem da nikad ne prestaju da sanjaju, a one će same najbolje znati kako te snove da ostvare.

Fotografije: WANNABE Media

Aleksina Đorđević

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.