easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu do kraja septembra

Počinje školska godina, a samim tim i sezona raznoraznih događaja i manifestacija iz oblasti umetnosti i kulture. Nakon letnje pauze, sve počinje sa radom, na čelu sa pozorištem, koje nam priprema mnogobrojne premijere predstava. Tu su i izložbe, muzeji, bioskop i koncerti, pa vam bez daljeg odlaganja predstavljamo…

easy life vodič kroz kulturna dešavanja za septembar 2023.

Pozorište

22. septembar – Svetlosti pozornice (Opera i teatar Madlenianum): Svetlosti pozornice je predstava zamišljena kao pozorište u pozorištu, odnosno, predstava u predstavi i kao generalna proba pred premijerno prikazivanje, a muzičke numere prikazuju najlepše arije, duete, muzička intermeca i songove koji su izvođeni na sceni od nastanka Madlenianuma. U režiji Roberta Boškovića, igraju: Branislava Podrumac, Mina Gligorić, Vasa Stajkić i Dušan Svilar. Obnovljena predstava će otvoriti novu sezonu Madlenianuma.

15, 16. i 17. septembar – 1984 (Beogradsko dramsko pozorište, Velika scena, 19.30č): “Partija traži vlast isključivo zbog sebe. Ne zanima nas dobro drugih; nas zanima isključivo moć, čista moć. Šta znači čista snaga, shvatićete sada. Od oligarhija iz prošlosti se razlikujemo po tome što znamo šta radimo. Svi ostali, čak i oni koji su ličili na nas same, bili su kukavice i licemeri. Nemački nacisti i ruski komunisti su nam se veoma približili po svojim metodama, ali nikada nisu imali hrabrosti da prepoznaju sopstvene motive…” (Džordž Orvel). Igraju: Ljubinka Klarić, Nataša Marković, Paulina Manov, Nada Macanković, Pavle Pekić, Ljubomir Bulajić, Miki Damjanović, Ivan Zablaćanski, Stefan Radonjić, Amar Ćorović i Branka Katić.

Izložbe (galerije)

SUN BENEATH/Sunce ispod (Bioskop Balkan): Centralni deo postavke Matilde Romanjoli je instalacija oko koje je stvorena pozicija za monumentalnu bronzanu skulpturu – dvostruki autoportret. Interesantno je da Matilde nezavisno prolazi kroz ceo proces stvaranja, uključujući modelovanje, izlivanje, prelamanje kalupa i doradu bronze. Ovaj dvostruki autoportret, prikazan u nagim figurama, predstavlja savršenu akademsku studiju tela, ali sa „teretom“ sopstvene figure koju nosi na leđima. Izložba je otvorena od 9. do 30. septembra.    

U daljini (UK Parobrod): Izložba je nastala kao spoj istraživanja dve mlade umetnice, Anje i Teodore Nikolić, koje kroz opservaciju savremenog trenutka dolaze do originalnih likovnih rešenja. Predmet istraživanja jeste način života savremenog čoveka i njegove emocionalne reakcije na isti. Uzimajući u obzir ubrzan tempo življenja i sve češću otuđenost pojedinca umetnice kreiraju svoje interpretacije sigurnih mesta lišenih spoljnih pritisaka i problema sa kojima se svakodnevno susreće savremeno društvo. Izložba je otvorena do 17. septembra. 

kulturna dešavanja za septembar 2023.

Izložbe (muzeji)

Nadežda Petrović: bez boje (Narodni muzej u Beogradu): Dok Nadeždine slike odišu bogatim koloritom i snažnom energijom, crteže odlikuju nežni tonovi i suptilnost u izvedbi, kaže Evgenija Blanuša. Nastavljajući obeležavanje 150 godina od rođenja naše velike slikarke, Narodni muzej se odlučio da deo svog izložbenog prostora, Kabinet grafike, posveti njenom crtačkom opusu i pažnju posetilaca usmeri ka njoj na način drugačiji od onog uobičajenog. Izložba je otvorena do 10. decembra. 

21. septembarDespot Stefan Lazarević i Beograd (okupljanje ispred Biblioteke grada Beograda – Kneza Mihaila 56, 18č): Krenite na putovanje kroz istoriju grada, a vratićete se čak u 15. vek, u doba despota Stefana Lazarevića. Šetnju sa stručnim vođenjem će voditi kustosi Narodnog muzeja Dena Babajić i Jana Tošković. 

Bioskop

Moja velika mrsna pravoslavna svadba 3 (My Big Fat Greek Wedding 3): Nastavljaju se avanture voljene grčke porodice Portokalos koja živi u SAD, ali ovom prilikom pratimo njihovo emotivno i urnebesno putovanje u Grčku gde se okuplja cela familija. Uloge: Nia Vardalos, John Corbett, Elena Kampouris i dr. Film je na bioskopskom repertoaru od 7. septembra. 

Što se bore misli moje: Film prati poslednje dane srpskog kneza Mihaila Obrenovića, zaljubljenog čoveka koji se bori sa osećajem dužnosti prema svom narodu dok se protiv njega kuje kobna zavera, koja će zaustaviti oslobađanje balkanskih naroda. Srbija će se još jednom naći na istorijskoj prekretnici… Uloge: Dragan Mićanović, Nebojša Dugalić, Miloš Timotijević, Nataša Ninković, Jana Ivanović i dr. Film je na bioskopskom repertoaru od 21. septembra. 

Koncerti

6. septembar – Koncert u čast Vlade Divljana (Botanička bašta, 20č): Zbog velikog interesovanja za koncert u čast Vlade Divljana koji je održan u Botaničkoj bašti početkom jula, (ne)normalni i Zdenko Kolar zakazuju novi susret sa obožavaocima Divljanovog autorskog rada na istom mestu. 

7. septembar – Nikola Vranjković (Botanička bašta – ulaz iz Vojvode Dobrnjca, 19č): Učesnici događaja da će ovo biti malo drugačiji koncert od onih koji su održani poslednjih godina. Sviraće više laganih pesama sa akustičnim gitarama i nekoliko pesama srednjeg tempa koje do sada nisu svirali.

Pročitajte i ovo: 5 najvećih ženskih likova u književnosti

Naslovna fotografija: pexels.com

Dušan Veselinović je diplomirani novinar i pop culture fanatik. Uživa u druženju, putovanjima, knjigama, istoriji i u svakom vidu umetnosti. Enormni ljubitelj životinja.