Matte Black: Trend u dizajnu enterijera koji svaki dom čini elegantnim

Matte Black dekor je poslednji veliki trend u dizajnu enterijera. Kao mala crna haljina, bezvremenski je i svestran, a čini da svaki prostor izgleda elegantno, tako da ne čudi što trenutno doživljava veliku popularnost.

Crna je inherentno formalna i sofisticirana boja koja lako može dati moćnu i samouverenu atmosferu u bilo kom prostoru. To je neutralna nijansa koja se bez napora kombinuje sa bilo kojom bojom. Kao najtamnija u spektru boja, čini odličan akcenat, posebno sa matte završnom obradom.

Ahromatska, crna stvara osećaj dubine i beskonačnog prostora, a taj efekat je dodatno naglašen kad je matirana, odnosno, prigušena. Matte crna je toliko raznovrsna da se uklapa u skoro svaki stil dizajna enterijera. Posebno dobro izgleda kad je integrisana u enterijere skandinavskog stila, jer dodaje vizuelnu zanimljivost i pomalo drame svetlijim tonovima i nenaglašenom dekoru.

Kako matte crnu možete da uvedete u svoj dom? Donosimo vam nekoliko ideja.

Matte Black dekor – inspiracija za dizajn enterijera vašeg doma

Crni zidovi

Crna možda nije prva boja koja vam pada na pamet dok razmišljate o krečenju zidova, ali ova nijansa neprestano dobija na popularnosti. Uprkos tome što deluje rizično, u matte varijanti može postati izrazito mirna. Matte crna će vizuelno pružiti efekat dubine vašim zidovima.

Tamo gde sjajna crna odbija svetlost, matte crna apsorbuje svetlost, stvarajući osećaj dubine, dodatno jačajući boju. Uparite matte crnu sa belom za oštar kontrast. Ili za nešto moderniju varijantu, isprobajte ultramarin plavu za dekor za hrabar kontrast. U dekoraciji, naglasite je narandžastim i ružičastim tonovima za toplinu.

Crni kuhinjski elementi

Zaboravite beli sjajni mermer – matte crne radne ploče su ono što je u trendu. Mermerni motivi ostaju popularni, ali se sve više traže kuhinje u sivim i crnim tonovima, sa smelim teksturama i organskim uzorcima.

Kada se koriste na površinama kao što su radne ploče, podovi i sudopere, tamne nijanse čine da soba izgleda privlačno, posebno kad se kombinuje sa teksturiranim drvetom ili ciglama. Crna se takođe smatra bezvremenskom, što je važno uzeti u obzir pri odabiru stvari kao što su radne površine i pločice.

Polirani crni kamen stvara klasičan, luksuzan izgled, dok teksturirana, matte završna obrada ima savremeni izgled koji se lepo uklapa sa modernim dizajnom.

Crno osvetljenje

Dodajte savremeni akcenat svom domu pomoću matte crnog osvetljenja. Matte crne završne obrade nude elegantnu i modernu estetiku koja rezonuje sa savremenim dizajnerskim preferencijama. Dodaje notu sofisticiranosti svom domu.

Dok trendovi dolaze i odlaze, matte crna ima bezvremenski kvalitet koji nije prolazna moda.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MRD Home (@mrd_home)

Matte Black kao akcenat

Ulepšajte svoj dom matte crnim ukrasnim dodacima. Ova svestrana boja se neprimetno integriše sa različitim stilovima dizajna, bez sukoba sa drugim bojama ili materijalima. Takođe stvara dramatičan kontrast u odnosu na svetlije boje, privlačeći pažnju na određeni element u prostoru.

Crne kožne barske stolice ili crna vaza naglašavaju besprekornu belu kuhinju, stvarajući upečatljiv kontrast. Matte završna obrada obezbeđuje prefinjen savremeni osećaj.

Pročitajte i ovo: Tamno drvo i obojeno staklo: Najlepši trendovi uređenja doma za jesen 2023.

Naslovna fotografija: instagram.com/christianelemieux

Božica Luković