Intervju: Milica Jevtić – glumica, edukatorka i makeup umetnica

Upoznajte Milicu Jevtić, koja u svojim rukama drži četkice za šminkanje i slikanje, dok istovremeno stoji pred filmskim kamerama. Razgovor sa Milicom nam je pokazao da niko od nas ne mora da se zadovolji samo jednom profesijom i da sve što želimo možemo da postignemo ako ostanemo dosledni. Kako Milica balansira između snimanja filmova, videa za svoj YouTube kanal i predavanja u radionici A šta KAD uspeš, možete pročitati u nastavku teksta.

Q

Pre svega, hvala ti na razgovoru. Želela bih da počnemo uz pitanje koje ne postavljamo jedni drugima tako često - kako si? Kako tvoj život izgleda ovih dana?

A

Hvala na divnom pitanju. U pravu si, retko kada čujem iskreno: Kako si Milice? Iz tog razloga sam nedavno isto pitala žene koje čitaju moj newsletter. Zaboravili smo da slušamo jedni drugi i da osluškujemo sebe i svoje prioritete, sve se svelo na jurnjavu i materijalne dobitke, te sam pre nekoliko godina ja odlučila da na to stavim tačku i iskreno mogu da ti odgovorim: Dobro sam! Ima uspona i padova, ali zdrava sam i srećna i to je dovoljno. Ovih dana u izazovima sa poslovima, dvoje male dece i bolesnom mamom koja nam je najveća, da ne kažem jedina pomoć oko dece, ali guram napred jer od kukanja i nabijanja stresa nemamo ništa.

Q

Završila si istoriju, zatim si počela da se baviš glumom i sada si nagrađivana beauty trenerica u istočnoj Evropi i Maloj Aziji. Da li si mogla da pretpostaviš da će ovo biti tvoj put?

A

Nisam baš ovako sve zamišljala, ali nisam ni iznenađena. Otkako sam svesna sebe nemam mira, zilion školskih sekcija i hobija su prosto rasli sa mnom. Jasno vam je da sam morala i dve srednje škole da završim jer šta ću samo s gimnazijom ako ne završim fakultet, a udam se – brinuo je moj pokojni tata, te je pala i Grafička – vanredno, smer knjigovezac. Svašta nešto sam naučila, završila pregršt kurseva za negu kože i šminkanje – kako kod nas, tako i u inostranstvu, i evo i danas u 45. ne prestajem da učim, nabijena u stručnu literaturu dermatologa i kozmetičara – pitam se što ne upišem još jedan fakultet, onako iz hobija. Samo bih te ispravila, gluma je sa mnom otkako sam prohodala, nego je beauty uzeo primat, po tome me drugi više poznaju i prate, ali i to je okej. Sve sam to ja!

Q

Četkice za slikanje si zamenila četkicama za šminkanje – za koju od ove dve strasti bi rekla da je veća?

A

Nisam ih zamenila. Štafelaj strpljivo čeka veći stan da se ponovo aktivira. Sada nemamo mesta za njega od Patrolnih šapa, Marvelovih superjunaka i lutkica. Veće uživanje i manji stres je svakako slikanje po platnu, jer ono trpi sve i kad si neraspoložena i nemaš inspiraciju. A lice klijenata želi veselu i mirnu ruku koja će dati svoj maksimum UVEK, bez izgovora. Ne smem da imam loš dan, posebno kada nekog spremam za venčanje, jer to je njen dan i nema izgovora – što je meni postao izazov, pa sve više uživam da sama sebi pomeram granice.

Q

Kako si se odlučila na to da pokreneš programe za profesionalno šminkanje i negu? Na koji način bi promenila ili poboljšala domaće makeup tržište?

A

Počelo je spontano pre skoro dve decenije. Kao klinka sam radila katalošku prodaju kozmetike i šminke, i mnogo toga sam znala u odnosu na drugarice. Stalno su mi tražile savete i malo po malo – kada sam upoznala Tanju Šokčić iz HR centra – dala mi je ideju da se stručno usavršim za trenera. Poslušala sam je i mislim da je to bila ozbiljno dobra odluka jer danas imam mogućnost da radim divan posao i ne sedim kod kuće i kukam nad sudbinom kako me reditelji zaobilaze za uloge. Volela bih, naravno, da imam više prilike da igram, ali optimista sam i verujem da moje tek dolazi. Umisliću da sam Morgan Friman, pa ću poput njega ozbiljno da igram od 46. godine.

A na koji način bih menjala tržište? Uhh, zameriću se mnogima odgovorom, ali možda će neko ko razmišlja kao ja upravo biti moj novi saradnik, zato rizikujem. Prestala bih da dajem na značaju influenserima bez pokrića (čitajte – bez edukacije). To već postaje opasno jer promovišu sve i svašta po mrežama, mlade devojke slepo slušaju, kupuju nepotrebno skupe i neadekvatne preparate od kojih imaju više štete nego koristi.

A moderne trendove šminkanja ne bih ni pominjala. Mogu na prste da nabrojim kolege šminkere čije radove volim da gledam i koje poštujem što, pre svega, pažnju posvećuju nezi i pripremi kože. Ulagala bih u konstantnu edukaciju i usavršavanje  zaposlenih u apotekama, drogerijama, parfimerijama i svim mestima gde možete da kupite preparate za negu i šminkanje.

Q

Budući da je gluma bila tvoj san iz detinjstva, da li bi mogla da izmeriš ljubav prema beauty koučingu i glumi?

A

Ne bih mogla, i jedno i drugo me ispunjava do najsitnije ćelije. Volim da radim, poslovi me ne čine umornom i stresnom. 

Q

Kako funkcioniše veza između tebe kao beauty trenerice i glumice?

A

Ti i ja smo srasli, kao dvije biljke, oštetile bi se obadvije kad bi se odvojile, žile su nam isprepletene, i granereče jednom Meša Selimović. Eto tako funkcionišu Milica glumica i Milica beauty trenerica.

Q

Kada bi trebalo da se odlučiš samo za jednu od ovih profesija – koju bi izabrala?

A

Ne želim da biram! Da sam htela jednu mirnu profesiju predavala bih istoriju u školi. Stalno me teraju da biram, da se odlučim, da definišem sektor kojem pripadam…. Zašto je ovde toliko teško prihvatiti da je neko glumica i beauty trenerica, ali je u redu da je glumica i pevačica, glumica i producentkinja i sl? I to su dve profesije, zar ne? I moje su vezane, verujte mi, i više nego što neko misli. Sama sebe mogu kompletno da spremim za snimanje, da uradim i masku i čak pomognem koleginicama iz makeup sektora ako zagusti. (smeh)

Q

Sa kojim izazovima se najčešće susrećeš kada se pripremaš za ulogu i koja uloga do sada ti je bila najizazovnija?

A

Da li sam već pomenula da nam treba veći stan? (smeh) Verovali ili ne, otkako imam decu, najveći izazov mi je da se osamim  i spremim za kastinge ili snimanje. Nekoliko puta sam molila produkciju da me dovedu mnogoooo ranije na snimanje kako bih mogla u trejleru da se fokusiram i skoncentrišem, naučim tekst i sl, jer nisam uspela kod kuće uz ova moja dva “anđela”. Najizazovnija uloga – da budem fancy sekretarica u filmu Stado jer moj lik Bosiljka i ja nismo na istim talasnim dužinama, a od najvažnijih smatram ulogu u italijanskoj seriji Paura di Amare, koja me je vratila glumi u pravom smislu.

Q

S obzirom na to da se baviš i makeupom i glumom, a verujem da imaš i hobije – kako uspevaš da balansiraš svoj privatni i profesionalni život?

A

Trudim se da ne zapuštam hobije jer su mi oni glavno gorivo pored porodice. Uspevam da balansiram zahvaljujući svojoj odličnoj organizaciji s jedne, i svom suprugu koji je, takođe, hiljadu posto uključen u roditeljstvo i kućne poslove – s druge strane. Bez njega bi mi bilo… uhhhh… baš teško! 

Q

Koje savete bi dala našim čitateljkama kada je u pitanju brza makeup rutina za leto?

A

Obavezan SPF kao poslednji korak nege. Može i tonirana varijanta ili SPF puder – tada imate dva u jedan. Intenzivna senka na očima ili lak ili ruž, birajte spram svojih afiniteta. Uvek savetujem maskare u bojama, ostavite crnu za specijalne prilike, onda dobijate WOOW efekat i bez veštačkih trepavica. Rumenilo, zdravi zubi, kosa i nokti, sreća u očima i osmeh na usnama.

Q

Da li postoji nešto na čemu trenutno radiš?

A

Dok mantram da dođu uloge, u punom sam fokusu i pripremi za radionicu “A šta KAD uspeš?”, na kojoj sam jedan od predavača. Pored mene, predavači su Marina Lazarević, Vesna Danilovac, Marija Floriama, Manja Petrović i Duca Marketarica.  Radionica je napravljena za biznis ženu kojoj treba podrška da bolje organizuje svoje vreme i postavi strukturu biznisa; koja želi da pomeri granice uspeha i napravi kod za sreću. Za ženu koja želi da se neguje i našminka i stilizuje da odiše samopouzdanjem, za onu koja zna koliko je važno izabrati vizuelni identitet u skladu sa sobom i svojim brendom. Radionica se održava 16. juna u restoranu Nota, a sve vezano za radionicu možete naći na ovom linku. Imamo divne sponzore koji su pripremili mnogo toga lepog za sve koje se odluče da taj dan provedu sa nama.

Fotografije: wannabemedia.rs

Milica Antić