Spoj koji osvaja sva čula: Vina koja se najbolje slažu uz popularne božićne kolačiće
Topla čokolada i marshmallows. Narandže i karanfilić. Mleko i kolačići. Određene božićne kombinacije jednostavno su neodoljive, ali to ne znači da ne treba da istražite i druge opcije! Vrući kakao ima odličnan ukus sa šlagom, a pomorandže umočene u čokoladu su takođe izuzetno svečane. A kada dođe vreme za uživanje u božićnim kolačićima, uparivanje vina uz njih, može učiniti sezonu još veselijom. Koje je najbolje vino uz božićne kolače, otkrićete u nastavku.
Praznici su divno vreme za druženje sa porodicom i prijateljima i iznenadićete se koliko dobro vino može fino da ide uz kolačiće i desert. Krajnji cilj svakog uparivanja hrane i vina jeste da povećate svoje uživanje. To je filozofija kojom treba da se vodite, a posebno važi kada se vino uparuje sa nečim kao što su praznični kolačići. Čitajte dalje da biste pronašli svoju savršenu kombinaciju kolačića za uživanje kod kuć i vina.
Kako upariti vino i kolače
Iako se vino i čokolada često smatraju jednim od najmoćnijih parova u kulinarstvu, uparivanje slatkiša, uključujući kolače ili druga peciva, može biti veoma izazovno zbog njihove inherentne slatkoće i različitih ukusa. Dok pokušavamo da dopunimo ili uporedimo određene elemente, teško je, ali nije nemoguće napraviti ukusne božićne kolačiće i upariti vino sa njima.
Ova tri principa uparivanja vina mogu vam pomoći da ostvarite idealan spoj kolačića i vina:
Neka vino bude slađe. U većini slučajeva, vino bi trebalo da bude jednako slatko ili slađe od deserta ili kolačića koji se serviraju. Slađa hrana može da izazove nepoželjnu oštrinu ili gorčinu u vinu.
Fokusirajte se na dominantni ukus kolačića. Svi recepti za božićne kolačiće imaju različite nivoe slatkoće, teksture, začina i/ili ekstrakata i gustine – sve to možete uzeti u obzir kada birate piće. Razmislite o kolačiću kao celini. Koji je najistaknutiji osnovni ukus? Naistaknuti ukus dolazi od samog testa za kolače, mešavina ili preliva. Treba da gledamo na osnovne ukuse i prelive, jer će oni verovatno biti izvor dominantnih ukusa i kiselosti. Sa tehničkog stanovišta, slatkoća i kiselost su ono sa čime zaista želite da uparite svoja vina.
Uskladite tamno sa tamnim. Sačuvajte bela vina za još jedan dan ako uživate u čokoladnom kolačiću (osim ako nije u pitanju određeni stil belog desertnog vina). Kao opšte pravilo, što je desert tamniji, tamnije je vino za upotrebu.
Najbolje vino uz božićne kolače
Odavno je prekršeno tzv. pravilo da se poslastice mogu služiti samo uz kafu ili liker. Naime, vrhunsko zadovoljstvo dolazi samo kada se potpuno prepustite uživanju. Kako bi došli do tog cilja, predstavljamo mini vodič za uparivanje vina i kolača, uz specifične predloge i vinske preporuke za vrste kolača koje se mogu poslužiti uz popodnevni čaj ili kao lagan desert.
Već ste upoznati sa najboljim praksama za uparivanje vina uz božićne kolače, ali hajde da budemo konkretni. Otkrivamo naše glavne preporuke koje vino da uparite sa vašim omiljenim prazničnim kolačićima i slatkišima.
Šećerni kolačići
Najbolje vino uz ove božićne kolačiće: Chardonnay
Suptilna slatkoća vina i puterasta zaobljenost će se lepo upariti sa šećerom, puterom i vanilijom koje zauzimaju glavno mesto u ovim klasičnim božićnim kolačićima.
Gingerbread
Najbolje vino: Moscatel
Thumbprint ili Linzer kolačići
Najbolje vino: Sparkling Rosé
Čokoladni kolačići
Najbolje vino: Cabernet Sauvignon
Kolačići od peciva
Najbolje vino: Moscato d’Asti
Kolačići sa puterom od kikirikija ili cvetovi putera od kikirikija
Najbolje vino: Merlot
Čokoladni Truffles ili Buckeyes
Najbolje vino uz ovakve kolačiće: Tempranillo
Kokos Macaroons
Christmas cookie wine pairing: Sauternes
Fudge
Najbolje vino: Port
Peppermint Bark
Najbolje vino: Shiraz.
Nadamo se da su vam se predlozi dopali i da ćete lakše izabrati vino uz svoje božićne kolačiće.
Možda će vas zanimati i: Donosimo recepte za ukusne i zabavne novogodišnje poslastice koje možete spremati sa decom
Naslovna fotografija: unsplash.com
Marina Puzić