Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Kako se izboriti sa nedostatkom samopouzdanja? Poklanjamo 4 knjige “Odrasla deca emocionalno nezrelih roditelja”

Usled nedostatka adekvatne podrške roditelja ili povezanosti s njima, mnoga deca jedva čekaju da ostave detinjstvo iza sebe.

Naviknuti smo na to da mislimo kako su odrasli zreliji od svoje dece – ali, šta kada deca dođu na svet i za samo nekoliko godina postanu emocionalno zrelija od svojih roditelja, koji su tu već decenijama? Šta se dešava kada tim nezrelim roditeljima nedostaje emocionalna saosećajnost neophodna za zadovoljenje emocionalnih potreba njihove dece?

Emocionalno zapostavljanje u detinjstvu vodi ka bolnoj usamljenosti u odraslom dobu, koja može imati dugoročan negativan uticaj na naše izbore odnosa intimnih partnera. Upravo zato, nekada su nam potrebne smernice koje vode ka isceljenju od bola i zbunjenosti koji potiču od činjenice da imamo roditelja (ili roditelje) koji odbijaju emocionalnu bliskost.

Kako to emocionalno nezreli roditelji utiču na život svoje dece u odraslom dobu?

Odrastanje u porodici u kojoj su roditelji emocionalno nezreli jeste iskustvo kroz koje su prošli mnogi od nas. Imajte na umu, emocionalno nezreli roditelji naizgled se ponašaju sasvim normalno, brinući se o svom detetu (time što brinu za njegovo zdravlje i osnovne potrebe). Međutim, ako čvrstu emocionalnu vezu sa detetom nije uspostavljena, kod deteta će se pojaviti ogromna praznina. 

Emocionalna bliskost i usamljenost – šta podrazumeva jedno, a šta drugo?

Bliskost podrazumeva saznanje da imate nekoga kome možete reći sve i u koga imate poverenje, kao i želju za razgovorom.

Usamljenost podrazumeva da unutrašnje, emotivne potrebe deteta nisu primećene, jer su njihovi emocionalno nezreli roditelji više zaokupirani sobom. Pored toga, oni nesvesno obezvređuju osećanja i plaše se emocionalne bliskosti. Ne osećaju se ugodno da pričaju o svojim emocijama, a vas – u momentima kada vam je potrebna uteha – kažnjavaju.

Kako se deca nose sa emocionalnom usamljenošću?

Dete koje kroz to prolazi, spremno je da uradi sve kako bi uspostavilo vezu sa roditeljima.

Posledice ovoga u odraslom dobu vode u dve krajnosti:

  • Osoba počinje da oponaša svoje roditelje 
  • Osoba radi sve suprotno od toga, stavljajući ispred sebe druge ljude, jer želi da uspostavi odnos. Ljudi koji su odrasli sa emotivno nezrelim roditeljima uglavnom ne očekuju da će im partner pružiti podršku i mogu preuzeti ulogu pomaganja drugima.

Time prikrivaju svoje najdublje potrebe koje vode do još veće usamljenosti.

Usled nedostatka adekvatne podrške roditelja ili povezanosti s njima, mnoga deca jedva čekaju da ostave detinjstvo iza sebe.

Takva deca rešenja vide u tome da što pre odrastu i postanu sami sebi dovoljna. Ova deca postaju sposobnija i zrelija od svojih vršnjaka, ali u biti ostaju usamljena. Unapred se raduju odraslom dobru, a neretko u njega uđu prerano, tako što pronađu posao što je pre moguće, postanu seksualno aktivna ili u ranom uzrastu stupe u brak.

Veruju da im odraslo doba donosi slobodu i priliku da negde pripadaju.

Zašto se prošlost ponavlja?

Uvek postoji mogućnost da se, kao deca emotivno nezrelih roditelja, pomirite sa činjenicom da ste emotivno usamljeni – jer vama to deluje normalno, poput onoga što ste u detinjstvu imali kod kuće. Prošlost se ponavlja jer nam je lakše da proživimo ono što smo već iskusili.

Nedostatak samopouzdanja usled roditeljskog odbijanja

Kada roditelji emotivno zanemaruju svoju decu, deca kasnije razviju ideju da će im kroz život tako biti i u odnosima sa drugim ljudima, prijateljima, partnerima. Ona nemaju dovoljno samopouzdanja i ne veruju da drugi mogu da budu zainteresovani za njih. Uverena su da guše ljude oko sebe svojim pričama i zbog manjka samopouzdanja nastavljaju da guše sebe.

Usamljenost iz detinjstva skrivena pod uspehom odrasle osobe

Ne podrazumeva se da odbijanje od strane roditelja uvek rezultira manjkom samopouzdanja. 

Pojedini inteligentni i otporni ljudi, koji su takođe imali nezrele roditelje, na različite načine pokazuju samopouzdanje koje su gradili u toku života, te imaju uspešne karijere i znaju kako da postave svoje ciljeve. 

Mnogi pronađu emotivno potkovane partnere koji ih podržavaju u svim idejama. Formiraju svoje porodice i rade na bliskosti. Ali, uprkos tome, trauma koju “vuku” iz detinjstva može da nastavi da ih prati i iskazuje se na druge načine – kroz depresiju, noćne more ili anksioznost. 

Da rezimiramo!

Nedostatak emocionalne bliskosti stvara emocionalnu usamljenost i kod dece i kod odraslih. Pouzdani emocionalni odnosi osnova su zdravog odrastanja, ali nažalost, postoje roditelji kojima je neprijatno da pokažu svoje emocije. Način na koji smo odrasli i naš odnos sa roditelja kasnije nas formira i prati kroz život. Čak i uspesi u odraslom dobu ne mogu u potpunosti da vas oslobode okova prošlosti.

Najbolji način da izbegnete ponavljanje prošlosti u odnosima u odraslom dobu jeste da shvatite kako je emocionalna nezrelost vaših roditelja uticala na vas. I zato želimo da zajedno sa vama pronađemo trajno rešenje. Već izvesno vreme priča se o knjizi Odrasla deca emocionalno nezrelih roditelja, Lindzi Gibson, koja se bavi upravo ovom tematikom i nudi niz rešenja i saveta. Lindzi Gibson čitaocu otvara oči, uči ga kako da prepozna i bolje razume toksične odnose i ukazuje na koje načine može stvoriti zdrave puteve koji vode ka isceljenju, a u saradnji sa izdavaštvom Finesa, organizovali smo GIVEAWAY u kojem možete da dobijete 4 knjige Odrasla deca emocionalno nezrelih roditelja! U nastavku pronađite Instagram post u kojem se nalaze svi detalji prijave:

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.