Cook like Jamie: Pasta alla Norma
Dovoljan je samo jedan sekund. Jedan sekund da nas miris tek procvetale trešnje u proleće, parfema slučajnog prolaznika ili kolača koji se peče, vrati u prošlost i podseti na neki drag događaj i drage ljude. Jelo koje vam danas predstavljamo, odvešće vas u Italiju, bilo da ste nekada bili tamo ili ne. Jer, pasta alla Norma je to – Sicilija upakovana u zalogaj.
Smatra se da naziv jela ima veze sa operom Vinčenca Belinija – Norma. Ovo delo predstavlja vrhunac bel canto tradicije i vrlo je zahtevno za izvođenje jer od pevača traži izuzetnu posvećenost i talenat. Upravo zato, probavši jelo koje mu je spremljeno, Nino Martoljo, italijanski pisac, scenarista i novinar s kraja 19. i početka 20. veka, uzviknuo je: Ovo je prava Norma!
Da biste pripremili ovo jednostavno (a vrhunsko) jelo, potrebni su vam sledeći sastojci (za 3 do 4 osobe):
1 patlidžan srednje veličine
ekstra devičansko maslinovo ulje
1 kašika suvog origana
4 čena belog luka
1 kašičica vinskog ili biljnog sirćeta
400 g paradajz pelata
šaka svežeg bosiljka (listovi)
so i biber
100 g rendanog sira (parmezan ili pekorino)
špagete
Priprema:
Patlidžan operite i isecite po dužini na četvrtine. Potom te četvrtine isecite popreko na trake debljine do 1 cm. Zagrejte tiganj i sipajte maslinovo ulje. Ispržite komadiće patlidžana, a ako je potrebno, podelite ih u dve ture (slobodno dodajte još ulja, ako treba). Zatim, sav patlidžan sjedinite u tiganju (ukoliko ste pržili odvojeno) i dodajte kašiku suvog origana. Miris će biti fantastičan, a ukus još bolji!
Smanjite vatru na srednju jačinu, dodajte još malo ulja, sitno seckani beli luk i i listove svežeg bosiljka. Promešajte sve kako bi se podjednako zagrejalo, pa dodajte kašičicu sirćeta i konzervirani paradajz pelat koji ste prethodno iseckali, ako su komadi veliki. Kuvati sve na laganoj vatri još 10 do 15 minuta, a pred kraj dodajte soli i bibera po ukusu.
Špagete skuvajte prema uputstvu sa pakovanja. Kada budu kuvane al dente, ocedite ih i prebacite u tiganj u kom se nalazi sos. Dodajte jednu šoljicu vode u kojoj su se kuvale špagete i ostavite da se sve ukuva još 3 do 4 minuta. Na kraju, dodajte još soli ako treba, pospite narendanim sirom, bosiljkom i uživajte u božanstvenom ukusu.
Naslovna fotografija: unsplash.com
Jelena Bratić, diplomirani filolog, bloger, influenser. Veruje u čuda i voli život, što je sasvim dovoljno za početak bajke…