Porođaj Cameron Diaz u 51. godini je postavio pitanje – kako rađanje u 6. deceniji utiče na majku i dete?

Cameron Diaz i Benji Madden su obavestili fanove da su dobili drugo dete, sina kojem su dali ime Cardinal Madden. Par je podelio zajedničku objavu na Instagramu uz ilustraciju, odlučivši se da ne dele fotografije bebe.

“Blagosloveni smo i uzbuđeni što objavljujemo rođenje našeg sina, Cardinala Maddena”, napisali su u opisu. “On je sjajan i svi smo veoma srećni što je ovde! Iz razloga sigurnosti i privatnosti dece, nećemo deliti nikakve fotografije – ali zaista je sladak. Osećamo se veoma blagosloveno i zahvalno. Šaljemo mnogo ljubavi od naše porodice vašoj”, dodali su.


Uprkos srećnim vestima, deo pratilaca para se pobunio i izrazio nezadovoljstvo činjenicom da majka ima 51. godinu i da to nije idealno vreme za rađanje. Verujemo da nije neophodno da naglašavamo koliko su ovi komentari neukusni jer je odluka o rađanju osnovno pravo svake žene, ali svakako želimo da razbijemo predrasudu o tome da žene nipošto ne bi trebalo da rađaju u pedesetim.

U nastavku teksta objasnićemo kako trudnoća tokom ovog životnog doba utiče na majku i dete, pa sami procenite – ima li uopšte razloga za stigmu? 

Prednosti trudnoće posle 50. godine

Kao starija majka, verovatno se osećate stabilnije i sposobnije da se brinete o detetu nego što ste se osećali kad ste bili mlađi. Biće vam drago da znate da istraživanja potvrđuju ovu pretpostavku. Postoji nekoliko prednosti koje sa sobom nosi kasnije rađanje deteta.

Vaše dete može da bude pametnije od vršnjaka

Ako je otac vaše bebe takođe stariji, imamo dobre vesti. Grupa istraživača osmislila je “geek” ocenu za decu. Ocena je obuhvatala IQ, sposobnost fokusiranja na interesovanja i brigu o uklapanju sa svojim vršnjacima. Deca starijih roditelja pokazala su veći IQ i bila su više fokusirana na svoja interesovanja. Takođe su manje brinula o uklapanju sa drugima u grupi jer su imala veći nivo samopouzdanja. Ovo su osobine koje mogu da ukazuju na budući akademski uspeh.

Kao predškolac dete može da ima prednost u zdravlju i fizičkom razvoju

Deca koju su majke rodile u zrelim godinama, pokazala su poboljšano zdravlje i fizički razvoj u poređenju sa decom koja imaju mlađe majke. U jednom istraživanju, starija majčina dob bila je povezana sa povećanim stopama imunizacije, manjim brojem nezgoda i manjim brojem hospitalizacija u petoj godini. Takođe, deca su imala razvijenije jezičke veštine i manje socijalnih i emocionalnih problema.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Cameron Diaz (@camerondiaz)

Deca su strpljivija i imaju manje problema u ponašanju

Starije majke obično su strpljivije; bolje postavljaju granice. Takođe su manje sklone da viču na svoju decu ili ih strogo kažnjavaju. Kao rezultat toga, njihova deca imaju manje ponašajnih, socijalnih i emocionalnih problema. Studija je pokazala da su starije majke takođe imale manje anksioznosti tokom trudnoće. Bile su u stabilnijim odnosima i finansijski su bile bolje postavljene.

Majčina inteligencija ostaje očuvana

Studija koja je obuhvatila 800 žena u dobi od 41. do 92. godine pokazala je da su one koje su rodile dete nakon 35. godine postigle bolje rezultate na testovima verbalne memorije i mišljenja. Takođe je pokazala da su žene koje su koristile kontracepciju duže od 10 godina imale bolje izvršne funkcije i veštine rešavanja problema kasnije u životu.

Rizici komplikacija trudnoće slični onima koje imaju mlađe žene

Žene koje imaju preko 50 godina i koje zatrudne sa doniranim jajnim ćelijama suočavaju se sa sličnim rizicima komplikacija trudnoće kao i mlađe žene. Studija koja je obuhvatila 101 ženu stariju od 50 godina koja je rodila sa doniranim jajnim ćelijama pokazala je da su imale otprilike istu stopu komplikacija kao i žene od 40 godina starosti i mlađe.

Rizici trudnoće posle 50. godine

Iako postoje mnoge prednosti rađanja deteta kad ste stariji, postoje i određeni rizici. Važno je raspraviti o rizicima trudnoće sa lekarom, zbog veće verovatnoće za rađanje blizanaca ili trojki, razvijanje dijabetesa, visokog krvnog pritiska, prevremenog porođaja, potrebe za carskim rezom i eventualni pobačaj.

Kako bi se adekvatno vodila trudnoća u periodu života, neophodne su češće lekarske kontrole radi redovnije prenatalne nege, zdrava ishrana kako bi dobijanje na težini teklo pravilnije, ali i fizička aktivnost u konsultaciji sa lekarom kako bi telo bilo spremnije na sve izazove koje nosi drugo stanje.

Pročitajte i ovo: Vaspitavanje dece bez ekrana – metode koje će vam olakšati svakodnevicu

Naslovna fotografija: instagram.com/camerondiaz

Milana Petković