Poroznost kose: Zašto je važna i šta treba da znate

Da li znate šta je poroznost kose? Verovatno znate u koju kategoriju spada vaš tip kose – da li imate ravnu, talasastu ili kovrdžavu, a, na kraju krajeva, ta ključna informacija toliko utiče na vašu kosu, od načina na koji je stilizujete, preko frizure do vrste proizvoda koje koristite pod tušem. Ali, kada je u pitanju poroznost kose, otkriti to nije tako jednostavno.

Šta je poroznost kose?

Poroznost kose se odnosi na to koliko dobro kosa može da apsorbuje ili zadrži vlagu. Često je funkcija kutikule, najudaljenijeg sloja kose, da odredi koliko vlage prolazi u i iz kose, što može pokazati koliko je vaša kosa porozna. Različite vrste stilizovanja kose, kao što su toplota, farbanje ili hemijska obrada, mogu uticati na poroznost.

Kakva poroznost kose može biti?

Poroznost kose se deli u tri kategorije: niska, srednja i visoka.

Niska poroznost znači da je teško da vlaga prodre u kosu, a takođe i da vlaga teško “pobegne”. Ako je potrebno mnogo vremena da se kosa osuši fenom, to je ključni pokazatelj niske poroznosti. Kosa niske poroznosti takođe može biti otporna na farbanje, poput sede kose.

Srednja poroznost može prihvatiti vlagu i lako je osloboditi. Kutikule kose nisu čvrsto isprepletane i generalno dobro upijaju proizvode i vlagu, što olakšava negu.

Visoka poroznost znači da je sloj kutikule dlake otvoren i da se može slomiti. Ova vrsta kose će se brzo osušiti, ali je sklona kovrdžanju i deluje veoma suvo. Kosa visoke poroznosti često izgleda suva i oštećena, slaba je i lako se lomi.

 

Kako odrediti poroznost kose

Otkrivanje vrste poroznosti može znatno olakšati stilizovanje i održavanje vaše kose zdravom. Postoji jednostavan, stari školski trik da testirate poroznost vaše kose kod kuće. Pročešljajte čistu kosu i skupite pramenove koji se prirodno osipaju. Spustite pramenove kose u čašu vode i ako plutaju, kosa je niske poroznosti. Ako kosa polako tone nakon što pluta, to je srednja poroznost, a ako kosa tone odmah, to je visoka poroznost.

Šta uzrokuje kosu visoke poroznosti?

Uprkos tome što je poroznost kose u velikoj meri određena genima, nepoznato je kako tačno funkcioniše nasleđivanje takvih gena. Kako vaša kosa raste zavisi od fiziologije vašeg tela, a postoji toliko mnogo stvari koje kontrolišu fiziologiju tela.

U igri su i drugi faktori. Izlaganje UV zračenju sunca, nekorišćenje toplotne zaštite pre stilizovanja, farbe i blanša može dovesti do visoke poroznosti kose. Većina poroznosti je genetska, ali se takođe može promeniti na osnovu onoga što ste uradili kod frizera – stvari kao što su hemijski tretmani kose ili toplotna oštećenja mogu da imaju ulogu.

Kako negovati kosu visoke poroznosti

Kosa sa velikom poroznošću ima tendenciju da bude “žedna”, pa potražite reči kao što su „hidratacija“ na etiketama vaših proizvoda. Važan je odabir pravih proizvoda na osnovu poroznosti vaše kose. Hidrirajte je svakodnevno da biste je zaštitili od lomljenja i izazivanja dalje štete.

Što je kosa suvlja i oštećenija, sklonija je lomljenju i ispucanim vrhovima. Redovno šišanje pomaže da se stimuliše rast nove kose i da izgleda zdravo i blistavo na krajevima. Šišajte se na svakih četiri do šest nedelja.

Koliko često perete kosu zavisi od vašeg tipa kose, jer ne želite da je lišite njenih prirodnih ulja. U proseku, preporučuje se pranje jednom do dva puta nedeljno. Najbolje je izbegavati sulfate kada je to moguće jer mogu da isuše kosu, pa se odlučite za šampon bez tog sastojka. Pored toga, pazite da se klonite proizvoda kao što su sprejevi sa visokim sadržajem alkohola, jer takođe oduzimaju vlagu.

Kosi sa visokom poroznošću potrebna je sva vlaga koju može da dobije, tako da uvek završite pranje sa balzamom. Želite regeneratore koji duboko hidriraju, na primer, regeneratori koji se ne ispiraju mogu biti efikasni jer pružaju dodatnu barijeru i sloj zaštite, koji pomažu kosi da zadrži vlagu.

Pročitajte i ovo: Ženstvene frizure inspirisane Francuskinjama koje su uvek u trendu

Naslovna fotografija: unsplash.com

Božica Luković