Intervju: Sandra Radenković, direktorka medikal sektora za Evropu, brenda Eucerin u firmi Beiersdorf

Naša sagovornica je Sandra Radenković, direktorka medikal sektora za Evropu, brenda Eucerin u firmi Beiersdorf. Odlučna da nakon gimnazije studira farmaciju i postane stručnjak, Sandra je, još tokom studija, dobila priliku da radi za Eucerin. U nastavku intervjua pročitajte kako je ova velika prekretnica uticala na njen profesionalni put, šta sve zahteva njena pozicija, kao i gde pronalazi motivaciju za konstantan rad na sebi. Takođe, Sandra nam otkriva kako izgleda raditi na daljinu iz Beograda za tim u Hamburgu…

Sandra Radenković
Q

Pre svega, kako si i kako provodiš ove lepe, sunčane dane?

A
Divno. Miris ranog proleća i buđenje nove energije mi donosi radost i pokreće na razne aktivnosti – od prolećnog čišćenja do uživanja u zelenim pijacama.
Q

Pamtiš li trenutak u kom si odlučila da farmacija bude tvoj poziv?

A

Da, dobro se sećam četvrte godine gimnazije i velike dileme, studirati farmaciju ili psihologiju. Test profesionalne orijentacije je presudio i eto mene u svetu farmacije skoro 20 godina.

Farmaciju sam studirala u Nišu. Imala sam visok prosek na fakultetu, bila sam aktivna kao demonstrator i zainteresovana za naučni rad. Ipak, moja karijera nije krenula očekivanim akademskim putem jer sam dobila poziv da se pridružim Eucerin timu kao stručni saradnik za jug Srbije, koji sam rado prihvatila. Tokom studija radila sam Eucerin promocije i bila sam oduševljena brendom medicinske kozmetike koji se formuliše i testira po načelima koja sam učila iz Kozmetologije, brendom čija je tradicija duga 120 godina i čiji su osnivači farmaceut i dermatolog.

Q

Kako je tekao tvoj razvojni put u Eucerinu?

A

Odluka da se pridružim Eucerin timu bila je velika prekretnica na mom profesionalnom putu i definitivno je odredila dalji tok moje karijere. Bila je to jedinstvena prilika za razvoj u vodećoj kozmetičkoj internacionalnoj kompaniji, a moja velika ljubav prema kozmetologiji je tada presudila. Kada pogledam unazad, ponosna sam na svoj razvojni put koji je podrazumevao ulazak u veliku kompaniju na “mala vrata”. Potom je usledio dalji razvoj, korak po korak, uz veliki trud i rad, i uz ostvarene rezultate, danas mogu zadovoljno reći da sam stigla do samog “vrha” – globalnog medikal tima kompanije. 

Sandra Radenković
Q

2018. si između ostalog završila i specijalističke studije u oblasti Kozmetologije, gde pronalaziš motivaciju za konstantan rad na sebi?

A

Sa današnjom ekspanzijom znanja i digitalizacijom, bez konstantnog usavršavanja, nemoguće je ostati u toku i uspešno voditi bilo koji biznis. Pitanja su ista ali odgovori su drugačiji i sve se dešava vrtoglavom brzinom. Konstantno usavršavanje vidim kao neophodnost za sve nas.

Kod mene postoji i neka nepresušna potreba za učenjem, kao elkisir mladosti. Prošle godine sam upisala Executive MBA, Rome Business School u Beogradu i za sada sam oduševljena programom, profesorima i kolegama. Uvek je dobro vratiti se u školsku klupu!

Q

U prethodnu godinu ušla si sa novom pozicijom i tvoja uloga je realizacija saradnje sa lekarima i farmaceutima, a šta je na listi ciljeva za ovu godinu?

A

Na lisiti profesionalnih ciljeva je pre svega digitalizacija u svakom segmentu poslovanja. Trudimo se da prevaziđemo tradicionalne kanale komunikacije i više obaveštavamo zdravstvene radnike o novim proizvodima i novim studijama putem maila, webinara ali i angažovanjem na društvenim mrežama.

Cilj je direktno potrošačima dati pouzdane i korisne informacije iz stručnih izvora, jezikom i formatima koji su im zanimljivi i razumljivi.

Drugi cilj je više vezan za samu svrhu brenda i saradnju sa vodećim evropskim dermatolozima u oblasti dermoskopije. Dugi niz godina uspešno sprovodimo sa njima Euromelanoma kampanju koja sa bavi prevencijom raka kože i edukacijom stanovništva o pravilnoj zaštiti od sunca tokom cele godine.

Q

Često se bavimo temom ravnopravnosti, da li je u oblasti tvog posla ona zastupljena?

A

Beiersdorf poklanja veliku pažnju i čini konkretne korake ka rodnoj ravnopravnosti. Mnogo je više žena na višim menadžerskim pozicijama i samom upravnom odboru. Redovno se održavaju konferencije koje se bave osnaživanjem žena.    

Sandra Radenković
Q

S obzirom na to da radiš iz Beograda na daljinu za evropski tim sa sedištem u Hamburgu, da li si se susrela sa pojedinim izazovima radeći u takvom okruženju?

A

Tokom korone, Beiersdorf postaje otvoren u potpunosti za “rad na daljinu“ što je generisalo puno novih mogućnosti za rad u centrali koja je u Hamburgu bez preseljenja. Izazov je svakako puno vremena na online sastancima koji umeju da budu vrlo iscrpljujući. Međutim, to prevazilazimo čestim putovanjima, redovnim sastancima uživo na različitim lokacijama i svakodnevno koristimo sva moguća sredstva komunikacije za brzu razmenu informacija, efikasno donošenje odluka i sprovođenje promena, tako da se ovaj model rada pokazao za sada kao vrlo uspešan.

Q

U razgovoru si nam pomenula i da mnogo putujetš zahvaljujući poslu, pa nas zanima kako izgledaju ta iskustva; na koji način se “krećeš” kroz kulturne razlike i na koji način ona pospešuju tvoj posao?

A

Imala sam tu sreću i divnu priliku da 5 godina radim u Istočnoj Evropi kao Regionalani Medikal menadžer, a od prošle godine sam preuzela i celu Evropu. Regionalna funkcija podrazumeva mnogo putovanja, neophodno je upoznati svako tržište, njegove specifičnosti, ključne dermatologe i naravno kolege koje vode biznis u zemljama. To je neprocenjivo životno iskustvo koje se ne da tako lako prepričati ali mogu reći da sam prezahvalna na iskustvu koje sam stekla, poznanstvima i prijateljstvima koja ostaju za ceo život. Kulturološke razlike su velike između istoka i zapada ali i susednih zemalja, bogatsvo je upoznati se sa njima i mislim da me je to trajno promenilo u smislu da sam tolerantnija, otvorenija za različitosti i fleksibilnija da sagledam istu stvar iz različitih perspektiva. Uvek je lakše upravljiti celinom ako dobro poznajemo svaki njen deo.

Sandra Radenković
Q

Tvoja farmaceutska karijera je vrlo inspirativna, da li bi mogla da udeliš neki savet mlađim kolegama ili onima koji žele da krenu sličnim putem?

A

Da dozvole sebi da sanjaju velike snove i veruju u sebe jer sve mogu postići svojim vrednim radom. Na početku karijere je jako važno da imaju dobre mentore i okruže se kolegama od kojih mogu mnogo da nauče. Na putu razvoja, savetujem da ostanu otvoreni, da iskoriste svaku priliku i eksperimentišu u svim mogućim pravcima kako bi našli ono što ih istinski raduje i zanima. Na taj način stvaraju svoj jedinstveni profil i neguju svoju autentičnost.

Naša industrija je dinamična, jako brzo se razvija i nudi mnogo mogućnosti. Bitno je stalno usavršavati se, biti hrabar, krenuti i neutabanim stazama, a na tom putu se naoružati strpljenjem.

Q

Da li postoje stvari koje bi u svojoj karijeri promenila, šta je ono što bi sigurno ovog puta uradila, da možeš?

A

Teško pitanje, sa tipičnim odgovom, mislim da ništa ne bih promenila. Karakter je čovekova sudbina i verujem da u mnogome određuje naša stremljenja, odluke i doživljaje. Kod mene je to želja za novim izazovima, stalnim usavršavanjem i pomeranjem sopstvenih granica koja me vodi kroz život i karijeru.

Q

Koliko je teško balansirati između privatnog i poslovnog života, da li posao nosiš u svoj dom?

A

Iskreno, teško je i čuveni balans je jedna vrlo dinamična ravnoteža. Svi danas radimo pod pritiskom, sa kratkim rokovima, obrađujemo tone informacija na dnevnom nivou što je vrlo stresno. Neophodno je razviti nove veštine i mehanizme kako uspešno plivati u svemu tome. Iskustvo nam omogućava da brže i efikasnije obavljamo mnoge zadatke, bolje procenjujemo gde uložiti maksimum, a gde minimum napora, bolje se organizujemo i naučimo da postavimo lične granice što je najvažnije.

Tokom životu menjamo prioritete i smatram da je to vrlo zdravo i poželjno.

Q

Od svih obaveza koje imaš, uspevaš li da ugrabiš neki trenutak samo za sebe, šta voliš da radiš kad si slobodna?

A

Nakon dugog i napornog dana, malo angažovanja u kuhinji mi pomaže da se opustim. Veliko mi je zadovoljstvo da svojoj porodici serviram večeru na kreativan način i uživamo svi zajedno u tome!   

Volim da čitam, dobar članak u novinama ili dobra knjiga nisu hrana ali su poslastica!

Q

Da imaš mogućnost da se teleportuješ i provedeš vreme sa malom sobom, šta bi joj šapnula?

A

Sanjaj i maštaj još više. Snovi se ostvaruju.

Q

Sigurno postoje momenti u kojima moraš da ohrabriš sebe i ostvariš sve ciljeve, kojom rečenicom podižeš samopouzdanje?

A

Imam dve rečenice:

Citat Disney-a: “Ako nešto možeš sanjati, možeš i uraditi.”

„Kad se umoriš ne odustaj, odmori jer koliko je rad potreban, toliko je odmor neophodan.”

Naslovna fotografija: wannabemedia.rs

Dragana Stojanović