Trikovi za negu farbane kose – od frizera Kate Middleton

Trikovi za negu farbane kose mogu vam pomoći da duže zadržite boju koju dobijete u salonu. Znamo da mesečne posete, da bismo držali svoje sede pramenove ili izrastak pod kontrolom, nisu jeftine, pa kako da produžimo vreme između tretmana?

Od hladnog tuširanja do maskare za koren kose, poznati frizer Richard Ward, čija je klijentkinja i Kate Middleton – princeza od Velsa, deli svoje savete.

Trikovi za negu farbane kose

budite Pažljivi sa crvenim nijansama

Sviđa vam se ideja da postanete vatrena crvenokosa? Pažljivo, jer crvene nijanse blede mnogo brže. To je zato što su molekuli koji čine crveni pigment veći od molekula drugih boja, tako da ne može da prodre tako duboko – i kao rezultat toga se lakše ispere. Ako idete na boju mnogo tamniju od svoje prirodne, možete očekivati i da će da bledi. Plavuše, koliko će vaša boja trajati zavisiće od toga kako je boja postignuta. Ako ste koristili blanš, manja je verovatnoća da će da vam izbledi jer podiže pigment, ali tokom vremena može da promeni boju ili postane sklonija oštećenju.

Izaberite tehniku farbanja kose koja se uklapa u vaš budžet

Morate da razmislite o tome koliku dozu održavanja ste spremni da prihvatite. Na primer, ako imate veoma tamnu kosu i tražite plavu kosu, brzo ćete primetiti ponovni rast. Ako nemate novca ili vremena za redovne posete salonu, možda biste želeli da razmislite o drugom pristupu. Preporučuju se tehnike kao što je balayage gde boja prirodno bledi kroz sredinu dužine i krajeve.

Perite kosu hladnom vodom

Mnogi veruju da je pranje hladnom vodom najbolji način da boja kose traje. Hladna voda drži kutikule kose zatvorene i stoga zaustavlja prerano bledenje. Ako vas drhtanje pod hladnim tušem ne privlači, probajte mlaku vodu. Kvalitet vode takođe ima veliki uticaj na kosu. Neka voda iz slavine sadrži gvožđe, rđu, bakar, pa čak i olovo, koje se taloži na kosi. Iako biste mogli da kupite boce destilovane, prečišćene ili dekalcifikovane vode, kupovina filtera za vodu bi mogla biti lakša opcija. Filteri za vodu koji uklanjaju kalcijum, hlor i druge minerale koji mogu da obezboje kosu su dobra ideja.

Izbegavajte toplotne uređaje

Kad god možete, izbegavajte korišćenje toplotnih uređaja. Ako imate kovrdžavu kosu, moraćete da je oblikujete, ali koristite sprej za zaštitu od toplote i najnižu temperaturu koju možete. Takođe, izbegavajte upotrebu previše proizvoda.

Čuvajte kosu od sunca i hlora

Bilo da se radi o suncu koje će posvetliti tamnije nijanse, hloru koji plavu kosu može pretvoriti u zelenu ili slanoj vodi koja može osušiti i obezbojiti kosu, letovanje može ugroziti boju kose. Ako ste izloženi sunčevim zracima, koristite sprej za UV zaštitu i šešir. Ako ste redovan plivač, koristite zaštitni tretman, kao što je kapica za plivanje. Hlor je noćna mora za kosu.

Koristite proizvode za “prvu pomoć”

Proizvodi za popravljanje korena, olovke i sprejevi mogu vam pomoći da prikrijete izrastak između poseta frizeru. Sjajni prelivi u boji ponovo osnažuju tamnije nijanse, dok, ako kosa postaje mesingana, toner je dobro rešenje za vas.

Pročitajte i ovo: 6 vrsta ulja za kosu koja su posebno korisna za negu pred leto

Naslovna fotografija: pexels.com