Tunis guide pt.1

Vetar topao, umeren. Temperatura podešena na taman. U vazduhu jasmin. Za nama je još jedno savršeno letovanje ali na orijentalan način, sa puno dobrih začina. Volim kad nam leto servira šaren tanjir, i puno mora da odmorimo i puno istorije da nešto naučimo. Verujete, tad je leto najukusnije! Služimo ga obilato, u velikim porcijama. Uvek preteramo, al neka, leto je!

Ona moja čuvena dilema aktivan odmor ili plaža-hotel varijanta, našle su se na pola puta, tačno na sredini, u srcu Tunisa ! Još tačnije na lokacijama koje otvaraju sva moja čula, na mestima koje morate da vidite ako zaista hoćete da upoznate pravi Tunis. A kako do njih ? Vrlo lako, prijavite se na dvodnevni izlet u Saharu ili jednodnevni do Kartagine i glavnog grada Tunisa preko neke od turističkih agencija. Kao i za celo putovanje tako I za ovaj izlet, naš izbor je bio Filip travel ! I još nešto – ako niste bili na ovom izletu vi kao da niste bili u Tunisu, nešto kao da ste bili na moru, a niste se kupali u njemu, baš tako. Ovo putovanje od preko 1000 kilometara od nas ima ocenu 10/10. Pa da krenemo…

EL  JEM (El Džem) prva stanica na ovoj ruti I gradić koji krije veličanstveni amfiteatar, najveću arhitektonsku zaostavštinu iz rimskog doba u celoj Africi i treći po veličini amfiteatar ikad podignut, posle rimskog koloseuma i koloseuma u Kapui, koji je srušen.

Ovaj kolosalni amfiteatar su sagradili Rimljani u trećem veku, dugačak je 148 m a širok 122 m. Mogao je da primi čak i do 35.000 gledalaca i služio je za čuvene gladijatorske borbe. Na UNESCO-voj listi svetske baštine nalazi se od 1979. godine, i ako pitate za utisak – impresivan je!

Još ako siđete u podzemne prostorije ispod same arene naći ćete se direktno u filmskom ostvarenju Gladijator!

MATMATA

Druga lokacija na dvodnevnom izletu kroz južni Tunis je Matmata. Ovo malo mesto nalazi se usred kamene pustinje čiji predeli će vas podsetiti na površinu neke nenaseljene planete ili čak Meseca, a zapravo ovo mesto krije priču o Berberima i njihovim čuvenim kućama pod zemljom.

Berberi su autoktoni narod, nomadi, koji vekovima živi na teritoriji Tunisa, ali i drugih država. Kako su se često selili, ratovali ali i mešali sa drugim narodima, danas su Berberi pred nestankom. Sebe nazivaju i “imazigeni” što u prevodu znači “slobodan čovek” i pored porodice to je jedna od njihovih najvećih vrednosti, zbog koje su često i ratovali.

Kako bi se zaštitili od vrućina, hladnoća ali i neprijatelja koji su harali tim prostorima, Berberi su napravili kuće pod zemljom. Oni bi iskopali rupu od 5 do 10 metara dubine i isto tolike širine i ona bi na neki način bila središnji deo kuće tj. dvorišta. Iz nje obično vodi još par manjih rupa tj. pećina koje bi bile sobe.

Do kuće vodi uzani tunel, a njegova vrata bi se uglavnom uklapala u sam pejzaž Matmate. Ljubazni domaćini poslužiće vas domaćim pita-hlebom, maslinovim uljem i medom, a kao osveženje dobićete tradicionalno jako zaslađen čaj od nane. Ove porodice danas žive teško, uglavnom od turizma, pa nije loše da im ostavite koji dinar bakšiša.

SAHARA

Poseta pustinji koja je po celoj površini veća od čitave Evrope je poslednja lokacija koju ćete videti prvog dana izleta. Avantura počinje iz oaze Douz koja zapravo predstavlja sama vrata Sahare koja zauzima gotovu čitavu teritoriju južnog Tunisa. Ovde ćete uz pomoć lokalnih vodiča krenuti na kamilama u pravom pustinjskom karavanu i uživati u nepreglednim peščanim dinama i čarobnom zalasku sunca. Penjanje i spuštanje kamila je posebno iskustvo, ali sve zajedno to je za nas i decu bilo za jednu veliku 10/10 !

Umorni, puni utisaka i sa peskom u kosi, usledio je odmor u hotelu,  večera, kupanje u bazenu. A onda pravo u krevet jer sutradan se avantura nastavila pre zore. U 4.00 č. Ššššš! Spavamo! Nastavljak u drugom delu…

Vlada & Ljuba (dodajte slobodno V na kraju) su tata i mama Todora i Petre koji svakodnevno kreiraju male, inspirativne priče koje menjaju i stvaraju bolji svet. Osnivači su prve radnje drvenih igračka Kids Rom Concept i kreatori su knjige Sveska mog detinjstva… oni su još mnogo toga, ali to morate da otkrijete na njihovom Instagram profilu vlada_ljuba.

Search

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.