easy life vodič kroz kulturna dešavanja u Beogradu do kraja avgusta

I u toku letnje sezone, u jeku odmora i vrelih dana, Beograd ne spava, već pleni raznovrsnim zabavnim događajima za sve generacije, pa nam je potreban vodič kroz kulturna dešavanja za avgust. Pozorišna sezona je i dalje zatvorena, ali pojedini teatri svoje predstave održavaju na letnjim pozornicama. Pored ovoga, bioskop, izložbe, muzeji i muzički događaji su must-visit ovog meseca, pa vam predstavljamo…

easy life vodič kroz kulturna dešavanja za avgust:

Pozorište

8. avgust – Osam žena (Teatrijum – nova letnja scena, 21 č): U ovoj komediji ravnopravno učestvuje 8 devojaka koje su za božićno veče zatvorene u vikendici. Tog dana u kući se dešava ubistvo, jedini muški član i glava porodice, Marsel, pronađen je ubijen u svojoj sobi. Žene shvataju da je samo jedna od njih može biti ubica.

12, 13. i 14. avgust – Trpele (Beogradsko dramsko pozorište, Globos Arena, 20 č): Ovaj komad je nastao na osnovu dokumentarnog materijala – autentičnih ispovesti žena-žrtava nasilja. Kao osnovno gradivo poslužili su transkripti intervjua koje je Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji obavio sa ženama koje su ubile svoje zlostavljače. 

Pročitajte i ovo: Retro romantični filmovi koji nas podsećaju na to šta je prava ljubav

Izložbe (galerije)

Wedding Bellas (Likovna galerija KCB): Ove fotografije Nele Milić pričaju priču o dvanaest žena koje su se u različitim trenucima života našle u situaciji kada su odbile da odu. Mnoge su odbacili partneri, stanodavci, poslodavci ili im je država uskratila gostoprimstvo. Breme odbijanja nateralo ih je u beg u maštanje. Pojedine od njih nisu našle udvarače ili nisu htele da se udaju zbog statusa, pa su se opredelile za podjednako stabilne, temeljne i lepe „Kraljičine podanike“ – uličnu svetiljku, stablo, saobraćajni znak – obeležja Londona. Izložba će biti otvorena do 25. avgusta. 

Stradanje srpskog naroda na Kozari 1942. Bosanskogradiški srez (Galerija RTS): Izložba je otvorena u okviru obeležavanja osam decenija jednog od najvećih zločina nad civilima na našim prostorima u toku Drugog svetskog rata. Genocidna politika NDH naročito je došla do izražaja u postupcima prema deci sa Kozare. Odvođena su i u logore u kojima je zbog bolesti i nehumanih uslova mali broj njih uspeo da preživi. Postavku čine autentični predmeti iz logora u Gradiški, predmeti koji su pripadali žrtvama, fotografije i scenski prikazi najstrašnijih zločina. Izložba će biti otvorena do 31. avgusta. 

žena čita knjigu

Haljina P…S… Fashion

Izložbe (muzeji)

11. avgust – Ishodište slike: crteži Save Šumanovića iz zbirke Narodnog muzeja Srbije (Narodni muzej – autorsko vođenje, 18 č): Autorka izložbe Dragana Ljubenović vodi vas u uzbudljivi svet inspiracije Save Šumanovića i njegovih crteža i studija nastalih kao priprema za njegova najpoznatija dela koja imate prilike da vidite u muzejima širom Srbije i u njegovoj galeriji u Šidu. Na osnovu pripremne skice i finalnog dela, od kojih se oba nalaze u zbirci Narodnog muzeja, bićete u prilici da vidite kako je izgledao Šumanovićev proces od ideje do realizacije, ali i da saznate sve o njegovim aspiracijama i stvaralačkim nabojima.

Vernisaž – Umetnička dela iz zbirki Muzeja nauke i tehnike (Galerija 51 Muzeja nauke i tehnike): Izložba obuhvata trideset odabranih dela likovne umetnosti ovog muzeja, koja daju skoro enciklopedijski presek srpske likovne umetnosti od kraja 19. veka do devedesetih godina 20. veka. Sama heterogenost zbirke najviše govori o ukusu darodavaca, njihovom društvenom statusu, kao i ekonomskim i društvenim prilikama u Srbiji u 19. i 20. veku. Po tematskom sadržaju čine je dela koja prikazuju: žanr-scene, vojnu tematiku, pejzaže i arhitektonske skice, a svakako tematski najprisutniji je portret i to kroz slike i portretne biste. Autori izloženih umetničkih dela su Paja Jovanović, Hajnrih Lesing, Nikola Krasnov, Mara Lukić Jelesić, Rista Stijović, Gigorije Samojlov, Jefto Perić, Mihailo Milovanović, Aleksandar Džigurski, Milan Jovanović i dr. Izložba će biti otvorena do 5. septembra. 

Pročitajte i ovo: Zadivljujuće činjenice o holivudskoj divi Šeron Tejt

Bioskop

Najgora osoba na svetu (Verdens verste menneske): Hronika o četiri godine života Džuli, mlade žene koja plovi nemirnim vodama svog ljubavnog života i bori se da pronađe svoj karijerni put, koji je navodi da realno sagleda ko je ona zaista. Film je na repertoaru od 18. avgusta. 

After: Posle srećnog kraja (After Ever Happy): Dok se otkriva šokantna istina o porodicama para, dvoje ljubavnika otkrivaju da se međusobno ne razlikuju mnogo, Tesa više nije ona slatka, jednostavna, dobra devojka kakva je bila kad je upoznala Hardina – okrutnog, ćudljivog dečka u kog se zaljubila. Film je na repertoaru od 25. avgusta. 

Koncerti

25. i 26. avgust – Rundek i Ekipa (Botanička bašta Jevremovac, 20 č): Velikan regionalne scene sa svojim sastavom je na prethodnim nastupima u Botaničkoj bašti, uz euforičnu atmosferu, počastio obožavaoce najvećim hitovima, što iz perioda Haustora, što iz samostalne karijere. Nema sumnje da će dobro poznate numere u smiraj avgusta ponovo odjekivati Botaničkom baštom. Darko Rundek je jedan od najvećih aktivista za zaštitu životne sredine, pa ne čudi što nastupi baš na ovoj lokaciji za njega imaju poseban značaj. 

29. avgust – Pixies (SRC Tašmajdan, 20.30 č): Prošlo je više od trideset godina od prvog i jedinog, danas kultnog beogradskog koncerta svetski slavne grupe Pixies, koja je tada stekla ogroman broj fanova u celoj Jugoslaviji. Pored starijih pesama, bend će ovaj put predstaviti svoj poslednji album Beneath the Eyrie, ali je izvesno da će publika moći da čuje i poneku numeru sa njihovog predstojećeg, osmog studijskog albuma Doggerel, koji će biti objavljen krajem septembra ove godine.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Dušan Veselinović je diplomirani novinar i pop culture fanatik. Uživa u druženju, putovanjima, knjigama, istoriji i u svakom vidu umetnosti. Enormni ljubitelj životinja.

Čitali ste easy life vodič kroz kulturna dešavanja avgust.