Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Vodič za usvajanje: Svako dete zaslužuje porodicu

Prema evidenciji Ministarstva za brigu o porodici i demografiji, u Srbiji je nešto više od 800 parova upisano u Jedinstveni registar potencijalnih usvojitelja, dok je broj dece koja čekaju svoju porodicu nešto manji. Iako u našem društvu i dalje postoji stigma u vezi sa usvajanjem i mnogi od nas ne veruju u proces koji ume da bude dugotrajan, sve više je zainteresovanih parova koji su spremni da krenu putem kojim se ređe ide i otvore svoj dom za dete kome su potrebne sigurnost, ljubav i briga prave porodice. 

Ove godine, uoči Svetskog dana usvajanja, sa radom je počeo sajt www.usvojeniroditelji.rs , koji po prvi put na jednom mestu donosi sve informacije neophodne parovima koji se odluče da postanu usvojeni roditelji. Pored detaljnih informacija o samom procesu, izazovima i koracima sa kojima se kojima se parovi susreću na putu usvajanja, posebno je kreiran vodič, sa detaljnim smernicama o samom procesu usvajanja, koji vas vodi korak po korak – od prikupljanja papira neophodnih za početak procesa, do priprema za usvajanje i dolaska deteta u porodicu.

Naša misija je da usvojenje bude prepoznato kao celoživotna pozitivna promena za najranjiviju grupu dece, a ne samo kao poslednje utočište za parove koji ne mogu postati biološki roditelji. Svesni smo koliko neizvesnosti ima u periodu dok čekate na pravi poziv. Možda ne prvi, možda ne u prvoj godini čekanja, ali pravi koji će vam reći da ste postali roditelji. I same smo sa svojim partnerima bile tamo, i baš iz velike želje da sve buduće parove motivišemo da pođu našim stopama, kreirali smo sajt, koji će, verujemo, biti pokretač pozitivnih promena, prema usvojenoj deci, ali i parovima koji ulaze u ovaj proces“ – ističu Tamara Živanović i Monika Milinković Kostić, osnivači udruženja „Usvojeni roditelji“.

Udruženje Usvojini roditelji će tokom narednog perioda intenzivno raditi na pomoći svim parovima koji se odluče na usvajanje, ali i na pružanju pomoći i onim parovima koji su postali usvojeni roditelji, jer iz svog iskustva znaju koliko je značajna podrška, posebno u prvim mesecima kada dete dođe u porodicu. Proces usvojenja se ne završava tog momenta, naprotiv, upravo tada počinje ono što se zove roditeljstvo!

„Usvojeni roditelji su tu da pruže zagrljaj, podršku i podele iskustva jer smo kroz sve te faze prošle i znamo koliko je bitno kada vas neko drži za ruku tokom tog putovanja. Nas dve smo imale jedna drugu, a sada želimo da obe budemo tu za sve one parove kojima od srca preporučujemo da se usude i da ne brinu – ljubav koju dobijete od svog dete, briše sve mesece čekanja“, poručuju Tamara i Monika. 

Za one koji su na putu kojim se ređe ide, čiji je prvi korak sama odluka o usvojenju deteta, Udruženje na Svetski dan usvajanja daruje vodič „Usvojeni roditelji – korak po korak“, koji besplatno možete preuzeti sa website-a.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.