Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Začinsko bilje koje možete uzgajati na terasi

Postoje dve velike prednosti sopstvenog uzgoja kada je u pitanju lekovito i začinsko bilje: prvo, tačno znate odakle potiče i na koji način ste ga tretirali, odnosno kultivisali. Drugo, vaše snabdevanje će biti kontinuirano i sveže biljke će vam uvek biti nadohvat ruke.

Danas vam predstavljamo začinsko bilje koje možete uzgajati na svojoj terasi, a od kojeg ćete imati mnoštvo dobrobiti.

Lavanda

Lekovita svojstva lavande poznata su od davnina. Ova biljka upotrebljavana je u lečenju osoba koje su patile od nesanice, bolesti nerava ili lošeg varenja. Ime lavanda potiče od latinske reči lavare, što znači kupati se, a objašnjava osnovnu namenu suvog cveta i lavandina – eteričnog ulja, koje su nekada stavljali u tople kupke. Pored toga, upotrebljavala se kao miris, za pripremu čajeva ili kao dodatak hrani.

Lavanda i šolja kafe

Kako je uzgajati

U pogledu zemljišta, lavanda nije mnogo zahtevna. Uspeva i na plitkom, siromašnom tlu, pesku, pa i na kršu. Potrebno joj je dosta sunca, ali ne i dosta vode. Štaviše, možete je slobodno ostaviti na sunčanom mestu i zaboraviti na nju nekoliko dana. Biće vam zahvalna.

Koji deo biljke koristiti

Uglavnom cvetne pupoljke. Cveće i listovi su takođe jestivi, ali ćete maksimum dobiti iz još nerazvijenih pupoljaka.

Kako je brati

Ne čekajte da lavanda potpuno procveta – prirodna ulja u biljci neće biti tako jaka. Odrežite svaku stabljiku malo ispod cveta i izbegavajte sečenje drvenastih delova biljke (ako ih isečete, neće ponovo izrasti). Zatim možete koristiti prste ili makaze da odvojite pupoljke od stabljika.

Kako je koristiti

Izmrvite cvetove za domaće čajeve i tinkture ili dodajte svoju lavandu u neki slatkiš koji budete pravili. Osušene cvetove možete spakovati u pamučne vrećice, a potom ih okačiti u ormare (provereno je efikasna protiv moljaca), ili ih postaviti po kući kako biste uživali u opuštajućem mirisu.

Ruzmarin

Ruzmarin je žbunolika zimzelena biljka igličastih listova i krhkih svetloplavih cvetova. Listovi se koriste za aromatizovanje povrća i jela od mesa, kao i u kozmetičke svrhe. U narodu je ova biljka poznata kao prirodni lek za podsticanje cirkulacije i usmeravanje toka krvi prema mozgu, čime se poboljšava koncentracija i leči glavobolja. Ruzmarin se spominje i u Šekspirovom Hamletu, gde se kaže da je ova biljka dobra za pamćenje.

Stabljika ruzmarina

Kako ga uzgajati

Ruzmarin je izdržljiv i dobro podnosi ekstremne temperature. Kao i lavandi, jedva da mu treba voda. Samo ga stavite na mesto sa dosta sunčeve svetlosti i obilno berite kada biljka počne da raste.

Koji deo biljke koristiti

Samo listove.

Kako ga brati

Odsecite cele grančice baštenskim makazama.

Kako ga koristiti

Ruzmarin možete koristiti za razne vrste marinada, naročito kada pripremate pečenje i druga jela od mesa. Nakon napornog treninga dodajte listove ruzmarina u kupku i sva vaša čula će uživati. Naravno, ne treba zaboraviti i na važnu ulogu koju oba biljka ima u našoj tradiciji i običajima vezanim za venčanja. Naime, veruje se da ruzmarin čuva vernost supružnika i da  njegov jak miris tera zle sile od mladenaca i gostiju.

Nana

Nana je biljka koja svoj prepoznatljiv intenzivan miris i ugodan, osvežavajući ukus duguje eteričnim uljima. Jedna je od najvažnijih biljaka koja se koristi za proizvodnju lekova, eteričnih ulja i čajeva. Deluje umirujuće i ublažava smetnje pri disanju. Kao lek se upotrebljavaju listovi, ali i stabljika s listovima i cvetovima. Mentol, koji je osnovni sastojak eteričnog ulja, ima jako baktericidno dejstvo. Nana se upotrebljava u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji. Neki ljudi je koriste kako bi zaustavili štucanje.

Ova biljka u početku raste sporo, ali 15 do 20 dana pošto nikne počinje intenzivnije da raste. U našim uslovima nana najranije procveta sredinom juna i cveta do kraja leta.

Nana u teglici vode

Zanimljive činjenice: Pepermint, odnosno nana, jedna je od biljaka koja se pominje u najstarijem poznatom sačuvanom zapisu o lekovitim biljkama, Ebersovom papirusu, egipatskom tekstu koji datira iz 1550. godine pre nove ere.

Kako je uzgajati

Nana voli hladniju klimu, blago kiselo zemljište i delimičnu senku. Veoma suvo tlo može uništiti biljku, pa zemlju morate održavati stalno vlažnom (ali ne i blatnjavom).

Koji deo biljke koristiti

Samo listove.

Kako je brati

Ulje nane je ono što joj daje ukus i funkcionalna svojstva, a time je biljka najbogatija kada počne da cveta. Listove možete kidati pojedinačno, ako vam je potrebno samo nekoliko. Ukoliko vam treba mnogo nane, možete seći i cele stabljike. Najbolje mesto za sečenje je tačno iznad drugog najnižeg skupa listova.

Kako je koristiti

Šaku listova nane skuvajte u vrućoj vodi i konzumirajte kao čaj. Ako želite sami da napravite ulje od nane, pokušajte da umešate nekoliko kapi u kokosovo ulje. Ovu smesu nanesite na slepoočnice i potiljak kako biste lakše prebrodili glavobolju. 

Naš savet je da listove nane iskoristite za pripremu osvežavajućeg mohita, nazdravite životu i uživateAko vam je potreban i recept, pronaći ćete ga u tekstu Koktelomanija: Napravite Mohito osvežavajući napitak.

Fotografije: unsplash.com

Jana Milić, zaljubljenik u prirodu, šumske staze i cveće. Neguje i bubice, ali one u glavi.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.