Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 trikova protiv kašnjenja

Verovatno nisam najpozvanija osoba koja bi trebalo da govori o kašnjenju, jer kašnjenje je moje srednje ime. Međutim, učeći sebe, učimo i druge, pa me možda upravo to kvalifikuje. Da, istraživala sam, raspitivala se, pohađala seminare i obuke, sve u cilju iskorenjivanja ove loše navike (kažu da je u pitanju samo navika i ništa više). A ja mislim da je to urođeni “bag” protiv kog možeš da se boriš, nije da nema pomoći. Ali, hoćeš li pobediti, zavisi samo od tebe.

Verujem da postoje ljudi, poput mene, na primer, kojima je loša procena vremena urođena. Jednostavno, ne umem dobro da odredim koliko će mi vremena biti potrebno od tačke A do tačke B. Na primer, proračunam da put od kuće do posla traje pola sata: pet minuta od kuće do stanice, dvadeset minuta autobusom i pet minuta peške od stanice do posla. Zbog toga krenem pola sata ranije. I onda, kada se desi da autobus moram da sačekam jer ne stiže iste sekunde kada zakoračim na stanicu, ili dođe do zastoja na putu, silno se iznenadim i iznerviram. Jer kasnim. Opet.

Ipak, kao što rekoh, ima načina da se izborimo i sa ovom lošom navikom. Uz 5 trikova koje vam danas predstavljam, kašnjenje bi trebalo da bude deo vaše prošlosti o kojoj ćete s prijateljima pričati uz osmeh. Ukoliko ne zakasnite na druženje.

Ujutru ustanite čim se alarm oglasi

Alarm zvoni, a vama duša spava. Proklinjete i posao, i sebe što niste legli na vreme, ali zvono je neumoljivo. Umesto da ustanete, odlažete alarm za pet ili deset minuta. Polako tonete u carstvo snova i čini vam se da tek što ste zažmurili, on se oglašava opet. Zar već?!

Zvuči poznato? Naravno, svima se desilo. Ukoliko niste baš disciplinovani, preporuka je da u početku alarm podesite da zvoni deset do petnaest minuta ranije. To će vam dati vremena da se lagano razbudite i krenete u nove radne pobede.

 

Pripremite se za naredni dan

Pipremite šta ćete obući, prođite kroz raspored obaveza, napravite plan kupovine… i sve to uradite prethodno veče. To će vam dati priliku da sagledate sve što vas čeka narednog dana i da se na vreme pripremite za zadatke koji vam predstoje. Ukoliko sve ostavljate za poslednji trenutak, rizikujete da jutro provedete haotično i da nešto od bitnih stvari zaboravite, što će stvoriti dodatnu nervozu. A ne znam ko voli da na taj način započinje dan.

Ne odlažite obaveze

Sve što možeš danas, ne ostavljaj za sutra. Valjda je narod znao, pa otuda i ova umotvorina. Odlaganje zadatka sa danas na sutra neće vam dati dodatno vreme. Naprotiv, sutra će vas dočekati, uz još mnoštvo drugih stvari koje će se u međuvremenu pojaviti, a na koje niste računali. I, nemojte da posle bude da vam nisam rekla. C’est la vie! Nema kukanja.

Ne pronalazite opravdanja

Ljuteći se na sebe, ljudi imaju tendenciju da preteruju u tome ili, s druge strane, da traže opravdanje za ono što su učinili. Ni jedno, ni drugo nije dobro. Zrela osoba će biti svesna toga da greši, priznaće sebi da je tako, a onda će pokušati da ispravi grešku. Možete da kažete da vam je kriv auto jer nije hteo da upali, da je autobus kasnio, da je padala kiša i usporila saobraćaj, da… Ali, ništa od toga ne menja činjenicu da niste stigli na vreme i da je neko čekao. Kakav god razlog da pronađete, samo sebe tešite i zavaravate se. Bolje bi bilo da hrabro pogledate istini u oči i promenite ono što treba menjati.

Pomerite sat unapred

Ne da biste živeli po australijskom vremenu, već da biste se ubrzali. Znači, svega 10 do 15 minuta. Ukoliko treba da krenete iz kuće u 8.10, a imate tendenciju da kasnite, dobro će vam doći dodatno vreme. Naravno, ukoliko ste svesni da je sat pomeren, pa vam to stvara osećaj opuštenosti zbog kojeg ćete ponovo kasniti, ceo pokušaj pada u vodu. Stoga, ako želite da ovaj placebo efekat uspe, pravite se da ne znate da sat ne pokazuje tačno vreme.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Jelena Bratić, diplomirani filolog, bloger, influenser. Veruje u čuda i voli život, što je sasvim dovoljno za početak bajke…

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.