Moja 3 recepta: Minjina Kuhinjica
Proleće znači mnoštvo svežeg voća i povrća. Upravo zato je proleće mnogima omiljeno godišnje doba. Tada se na pijacama mogu pronaći mladi luk, mladi krompirići, zelena salata, sveži paradajz, krastavci, jagode, maline, kupine… I sve to voće i povrće treba iskoristiti na pravi način tako što ćete ih spremiti po zdravom i ukusnom receptu.
Zato smo se posavetovali sa Miroslavom Bogdanovski, poznatijom kao Minjina Kuhinjica o tome šta spremiti ovog meseca, a da je lagano, a istovremeno dovoljno ukusno da zadovolji svakog gurmana. Minja nam je preporučila tri recepta, jednu salatu, glavni obrok i dezert. Uz ove recepte ćete pripremiti jedan impresivan, kompletan obrok.
Salata sa avokadom i jajima
Sama salata je dovoljno hranljiva i zasitna da je možete pojesti kao zaseban obrok. Odličan je izbor za doručak uz tost hleb. Biće vam potrebni sledeći sastojci:
– 3 obarena jajeta,
– 1 očišćen avokado,
– 1/2 vezice sremuša,
– 100 g kiselih krastavčića,
– 50 g crvenog luka,
– 1 kašičica senfa,
– 1 kašika majoneza,
– 1 kašika kisele pavlake 20%mm,
– malo morske soli i bibera.
Priprema: iseckajte jaja, avokado, sremuš, krastavčiće i luk na sitne komade. Sve sjedinite, a onda dodajte senf, majonez, kiselu pavlaku, so i biber. Ponovo sve pomešajte i uživajte u ovoj laganoj salati. Detaljniji recept ćete pronaći na sledećem linku.
Korejska pržena piletina
Ukoliko volite da eksperimentišete sa ukusima, sigurno ste do sada okusili nešto sa Dalekog Istoka. Nažalost, kada mi spremamo azijsku hranu, često moramo da prilagodimo recepte jer se kod nas ne mogu naći svi sastojci iz originalnog recepta. Ovo su sastojci koji će vam biti potrebni za piletinu:
– 600-700 g pilećeg filea,
– 1 kašičica suvog biljnog začina,
– malo mlevenog bibera i đumbira,
– gustin.
Za rižoto:
– 150 g pirinča (basmati),
– 2 kašike maslinovog ulja,
– 2 mlada crna luka,
– kašičica suvog biljnog začina,
– 350 ml tople vode,
– 20 g putera,
– 2 kašike rendanog parmezana.
Za sos:
– 1 ljuta papričica ( po želji),
– 2 čena belog luka,
– 150 g kečapa,
– 1 kašika senfa,
– 1 kašika soja sosa,
– 1 kašika meda,
– 1 kašičica pirinčanog sirćeta (po želji),
– 1 i po kašičica smeđeg šećera.
Priprema: Iseckajte meso na kockice, pa dodajte biber, so i đumbir. Uvijte u aluminijumsku foliju i ostavite da meso upija začine oko sat vremena. Ukus će biti najbolji ako ostavite meso da se marinira u toku noći.
Nakon toga je potrebno da svaku kockicu mesa uvaljate u gustin, i protresite višak gustina. Piletinu staviti u vrelo ulje i pržite oko 8 minuta. Potom piletinu ostavite na tanjiru i prekrijte ubrusom i ostavite da tako odstoji 10 minuta. Sledeći korak jeste da piletinu ponovo vratite u tiganj i još jednom propržite dok piletina ne postane hrskava. Najbolji način da dobijete hrskavu piletinu jeste upravo da je pržite dva puta.
Sada pripremamo rižoto. Pirinač je uvek potrebno najpre proprati dok voda više ne bude bela. Ostavite pirinač u vodi na 10 minuta, a za to vreme iseckajte sitno crni luk. Stavite luk u tiganj, preko pirinač, pa sve zajedno pržite 4 minuta. Potom, i luk i pirinač pretočiti u šerpu, dodajte suvi začin i prelijte sa 350 mililitra tople vode, stavite poklopac i kuvajte sve dok voda ne ispari. Nakon toga u dodati rendani parmezan i puter i sve zajedno pomešati.
Na kraju se pravi sos za korejsku piletinu: možete pržiti u voku, ali i u tiganju ako nemate vok. Najpre stavite dve kašike maslinovog ulja, pa dodajte papričicu i beli luk. Pržite to oko minut, pa onda dodajte kečap, senf, med, soja sos i sirće. Kada sjedinite sve sastojke, dotajte šećer, pa onda stavite i piletinu, propržite i onda pospite susamom.
Poslužiti piletinu sa rižotom. Prijatno! Više informacija možete pronaći klikom na ovaj link.
Čizkejk sa pistaćima i jagodama
Iskoristite sezonu jagoda i napravite čizkejk obogaćen pistaćima. Evo šta će vam sve biti neophodno od sastojaka:
Osnova od keksa:
– 120 g maslaca,
– 80 g šećera u prahu,
– 100 g krema od pistaća,
– 350 g mlevene plazme,
– 100 ml gaziranog soka od pomorandže.
Fil:
– 250 ml slatke pavlake,
– 600 g krem sira,
– 80 g šećera u prahu,
– 300 g krema od pistaća,
– jestiva boja po potrebi i želji.
Preliv:
– 400 g jagoda,
– 250 ml vode,
– 200 g šećera,
– 1 puding od vanile.
Priprema: Za osnovu od keksa izmiksajte maslac, šećer u prahu i krem od pistaća. Potom dodajte mlevenu plazmu i nastavite sa miksanjem. Potom dodajte sok i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Izručite u kalup obima 22 cm i ostavite u frižider da se stegne.
Sledeće što pravimo je fil sa pistaćima. Izmiksajte slatku pavlaku. Onda u drugoj posudi sjedinite krem sir, šećer u prahu i krem od pistaća, pomešajte, pa kada se sve sjedini, dodajte slatku pavlaku. U smesu dodajte gel boju ako vam se ne dopada boja fila, a onda izručite preko osnove od keksa i vratite kalup nazad u frižider.
Na kraju pravimo preliv od jagoda. Izglendajte jagode, a onda stavite šećer i vodu da provre. Kad se istopi šećer dodajte jagode. Neprestano mešajte dok se sve kuva, pa onda stavite puding od jagoda rastvoren u 100 mililitra vode. Kuvajte fil dok se ne zgusne i ostavite ga 30 minuda da se ohladi. Prelijte preko fila od pistaća i vratite kalup u frižider kako bi se čitav čizkejk stegao.
Detaljnije informacije o ovom receptu možete pročitati na linku koji vodi do sajta Minjina kuhinjica.