Aromaterapija – moćni saveznik savremenog čoveka

Moderan čovek živi ubrzano, sa mnoštvom zahteva koje treba ispuniti u kratkom vremenskom periodu ili koje u datom momentu ne može da ispuni. Naravno, priroda je tako organizovala ljudski organizam da usled stresa aktivira sistem koji mu omogućava da pobegne od stresa i tako preživi.

Situacija se komplikuje kada se ne može pobeći – već se ostaje u tom stanju napetosti.

Kako onda pomoći organizmu da se izbori sa tim?

Upotreba anksiolitika je brza i efikasna, ali i visoko rizična u smislu stvaranja navike i potpuno neopravdana u periodu dužem od četiri nedelje.

Tehnike relaksacije – poput dubokog disanja, duboke mišićne relaksacije, izuzetno su poželjne, bezopasne i efikasne. Upotreba eteričnih ulja u tom smislu podržava opuštanje mišića, smirivanje misli i smirivanje celog organizma.

Apsolutno ne treba voditi rasprave tipa – koje je eterično ulje najbolje?, već ih treba koristiti. Postavlja se pitanje – kako? Osim u nekoliko zemalja gde se koriste oralno (Francuska), uglavnom se koriste lokalno na kožu, uz masažu  ili bez – kao inhalacije u obliku inhalatora, gelova za tuširanje, mleka za tela, raspršivanje u prostoriji, kupkama …

Univerzalno pravilo u aromaterapije je – manje je više, što znači da treba umereno i kontrolisano koristiti eterična ulja. Eventualne alergije se mogu ispitati jednostavnim testom nanošenjem nekoliko kapi na kožu podlaktice i praćenjem reakcija na koži za 48 sati.

Pročitajte i ovo: Na šta bi sve trebalo da obraćamo pažnju pri oporavku nakon porođaja?

Jedna bočica eteričnog ulja ima kapacitet jedne fabrike lekova, pa stoga treba biti svestan o moći koju ta malena bočica ima, kao i da se ulja trebaju pažljivo koristiti.

Konačno, kako je svaka napetost individualna, tako je i odabir ulja u skladu sa uzrokom anksioznosti.

Na primer, eterično ulje lavande je opšte priznato kao opuštajuće i za dan i za noć. Eterično ulje bergamota, takođe. Ali, ako vam je potrebno da budete aktivni u toku dana, ovoj kombinaciji dodajte i malo ruzmarina ili ylang ylanga. Ako su uz napetost prisutni i digestivni problemi, dodaje se i eterično ulje majorana. No, dešava se da neko ne voli lavandu, što opet ima dijagnostički karakter za atomaterapeuta, pa se umesto lavande savetuje eterično ulje geranijuma. Ako uz napetost postoji i problem spavanja moze se dodati i eterično ulje vetivera.

Eterična ulja su efikasna i bezbedna u održavanju opšteg zdravlja i blagostanja stanovništva. Doprinose ublažavanju simptoma napetosti kako tela, tako i uma i duha, i topla su preporuka za upotrebu u stanjima napetosti, sama ili u kombinacijama sa drugim tehnikama.

Ukoliko i sami razmišljate o ovome i želeli biste da konsultujete stručnjake – lekari različitih specijalnosti, kao i psiholozi i psihoterapeuti svakodnevno su dostupni na platformi za video konsultacije DokTok, kao i na DokTok mobilnoj aplikaciji. Preuzmite DokTok aplikaciju sa #Google Play ili #App Store i zakažite svoju video-konsultaciju.

Pročitajte i ovo: Šta je važno da znate u vezi sa anestezijom kod carskog reza?

Naslovna fotografija: unsplash.com

 Gordana Ivanović, farmaceut/porodični aromaterapeut, DokTok farmaceut.