Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Šta je važno da znate u vezi sa anestezijom kod carskog reza?

Kao anesteziologu prvi odgovor koji dolazi na um je “definitivno da”, međutim to “da” je preduhitreno i toga sam svesna; pre no što anesteziolog kaže “da, može spinal ili epidural”, mora ipak da sagleda sve medicinske činjenice i da uzme u obzir želju žene. 

Prvo i najvažnije pitanje je da li žena želi da spava u toku carskog reza ili ne. Prednosti toga što je budna je da će odmah po rođenju videti dete, ali takođe će čuti i sve što se dešava u operacionoj sali i, iako je to normalno, može da bude zastrašujuće. Takođe, pri epiduralnoj ili spinalnoj anesteziji dolazi do pada pritiska. Taj pad, iako deluje drastično – apsolutno je rešiv. Nekada može da se prevenira nadoknadom tečnosti infuzijama pre, ali to sve zavisi od osobe do osobe. 

Takođe, bitno neželjeno dejstvo spinalne ili epiduralne anestezije je postpunkciona glavobolja. To je glavobolja koja neprekidno traje nekoliko dana. Zna da prođe na koka-kolu i kafetin, ali ne uvek. Isto tako nikada ne znamo ko će je razviti, a ko ne. 

Krvna slika trudnice mora da bude u redu kako bi se razmatrala regionalna anestezija (spinal ili epidurad) i nivo trombocita mora da bude u granicama referentnih vrednosti. Da vas ne zbuni, negde piše “trombociti”, a negde “plt” što je skraćeno od platelets – trombociti na engleskom.

Važno za trudnice je položaj u kome se dobija spinal ili epidural – položaj mačke ili kifle. Vrlo je važno da donji deo leđa bude što više ispupčen kako bi kičmeni pršljenovi bili dostupni anesteziologu i kako bi plasiranje anestezije bilo brže i lakše. 

Pročitajte i ovo: Sve što treba da znate o epiduralnoj anesteziji

Mnoge brine veličina igle. Da, igla jeste dugačka, kako bi došla do prostora gde treba, ali nikada se ne stavlja cela igla i ona je tanka kao vlas kose tako da to ne treba da vas brine. 

Česta pitanja su da li regionalna anestezija ostavlja određene posledice po kičmu ili nerve i odgovor na to je – ne, ako se plasira kako treba. Da, u toku plasiranja ćete osetiti trnjenje i u toku spinalne anestezije psihološki je težak momenat kada gledate svoje noge, a ne možete da ih pomerite, međutim i to prođe. 

Spinalna i epiduralna anestezija obezboljuju pacijenta veoma dugo nakon porođaja tako da drugi lekovi nisu potrebni. 

Važan faktor u svemu ovome je da je carski rez ipak operacija, da žena neće moći desetak dana ako ne i duže normalno da se kreće, da ide u toalet, da će joj i te kako biti potrebna pomoć; da će imati previjanja… Uvek treba pokušati porođaj prirodnim putem (sada ne govorim o anesteziji) pre no što se skoči i poželi carski rez.

I na kraju, moje pitanje za vas je, da li u dvadeset i prvom veku nešto i dalje treba da boli?

Na ovu i druge teme vezano za vaše zdravlje ili zdravlje vašeg deteta, možete potražiti mišljenje lekara i specijalista iz udobnosti svog doma, a putem telefona ili računara. Napravite svoj profil na www.doktok.rs i zakažite termin na DokTok platformi koja nudi zdravstvene konsultacije sa više od 100 stručnjaka različitih specijalnosti, među kojima su lekari opšte prakse, pedijatri, ginekolozi, internisti, ali i psiholozi i psihoterapeuti.

Pročitajte i ovo: Regulišite nadutost bez upotrebe lekova

Naslovna fotografija: unsplash.com

Dr Aneta Surtov, specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije, psihoterapeut i DokTok lekar – radi kao specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivne terapije na KBC Zvezdara od 2019, pa do sada. Takođe radi kao psihoterapeut transakcione analize u Centar Arbor – centar za edukaciju, psihoterapiju i savetovanje od 2017, pa do sada. Sebe karakteriše kao osobu koja koristi više disciplinarni pristup u komunikaciji i terapiji pacijenta. Radi i kao lekar na DokTok platformi i dostupna je za konsultacije na upit.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.