Recept za dobro raspoloženje – vruć domaći kakao
Ako tražite odgovarajući napitak kojim možete zameniti kafu, a ne volite čajeve, kakao je pravi izbor za vas. Šolja mirišljavog, ukusnog, gustog kakaa svakako je preporučljiva i kao prvi izbor omiljenog napitka, naročito u hladim danima.
Recept za dobro raspoloženje, unutrašnji mir i čisto uživanje glasi – vruć kakao, dobra knjiga, omiljena fotelja i mekano ćebe za sklupčavanje. Po želji, možete dodati vatru u kaminu i mačku u krilu – generalno, vruć kakao se sam po sebi može smatrati vrhunskim užitkom i napitkom za dobro raspoloženje, a sve ostale dodatke mu možete pridružiti po ukusu.
Blagotvorna dejstva šolje kakaa na zdravlje mozga i raspoloženje
Topli napici su glavna zimska tema, iako pitanje šećera i slatkiša ostjaje diskutabilna tema. Možda volite kakao, ali ga izbegavate jer ima ukus kao blato ako ga ne zasladite. Međutim, pre nego što osudite šećer na progonstvo (a sa njim i kakao), razmislite o ravnoteži i umerenosti. Nekada je kockica šećera bila jednostavna poslastica, koju ste mogli da umočite u kafu ili čaj i posisate kao bombonu. Danas niko upola osvešćen po pitanju zdrave ishrane neće uzeti kocku šećera (kada ste uopšte poslednji put videli šećer u kockama?), ali će se zato potruditi oko nekog fensi recepta za zdrav slatkiš. Budite mudri pa napravite balans između jednog i drugog – ne morate pratiti modu u svakom koraku, niti biti staromodni i neosvešćeni. Koristite žuti šećer, na primer, a ni kašičica belog šećera u omiljenom napitku vam neće naškoditi.
Osim toga, šećer daje energiju vašem mozgu i od vitalnog je značaja za nivo energije. Kognitivne sposobnosti su povezane sa nivoom šećera u krvi i ako mozak nema dovoljno glukoze (šećera), vaše telo ne proizvodi dovoljno neurotransmitera i hormona, koji su neophodni za stabilnost i dobro raspoloženje. To znači da vam treba malo šećera i da svakako ne bi trebalo da preterujete – jedna šolja vrućeg kakaa je u redu, pod pretpostavkom da se pridržavate zdrave i uravnotežene ishrane.
Mleko koje stavljate u kakao je odlična mešavina makronutrijenata, naročito punomasno – ono sadrži kalijum i vitamin D u obilnim količinama. Manje količine vitamina D koje dobijamo zimi, zbog manjka sunčeve svetlosti može dovesti do smanjenja nivoa serotonina (poznatog kao hormon dobrog raspoloženja).
Kakao prah je prepun antioksidanata, kao što su flavonoidi – jedinjenja povezana sa dobrim raspoloženjem, smanjivanjem stresa i boljom kognitivnom funkcijom.
Kakao flavonoidi mogu povećati protok krvi u mozgu, poboljšavajući zdravlje mozga i snižavajući nivoe stresa, a njihovi zaštitni efekti se odnose na sprečavanje demencije i smanjenje rizika od moždanog udara.
Pored toga, kakao stimuliše mozak da oslobađa endorfine i serotonin, prirodne pojačivače raspoloženja. Istraživanja pokazuju da kakao može imati antidepresivne efekte, što ga čini idealnim zimskim napitkom.
Šolji kakaa možete dodati par kockica crne čokolade, koja je bogata antioksidantima i pomaže u zaštiti mozga od slobodnih radikala. Takođe, crna čokolada povećava nivo serotonina u mozgu preko triptofana, što takođe popravlja raspoloženje i ublažava simptome depresije.
Kako da spremite domaći vruć kakao
Potrebne su vam: četiri šolje punomasnog mleka, četvrtina šolje nezaslađenog kakao praha, četvrtina šolje šećera, nekoliko kockica crne čokolade, četvrtina kašičice ekstrakta vanile.
Priprema: Pomešajte kakao prah i šećer sa mlekom u šerpici koju ćete staviti na srednju temperaturu i mešati dok se ne zagreje (ali bez ključanja). Dodajte komadiće čokolade i mešajte da se rastope, zatim dodajte ekstrat vanile i nakon pet minuta cele procedure, kakao je spreman i to u količini za četiri osobe. Ako spremate kakao samo za sebe, sastojke odmerite tako što ćete uzeti četvrtinu svih datih mera.
Pročitajte i ovo: Crna čokolada sa kinoom – raskošan užitak za čula i hrana za mentalno zdravlje
Naslovna fotografija: pexels.com
Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.