Savremene bake – generacija koja brine o sebi

Topla sećanja na vaše bake verovatno su povezana sa hranom koju su vam spremale, pričama koje su vam pričale, strpljenjem i pažnjom koju su imale za vas, možda većom od one koju su vam pružali užurbani i zauzeti roditelji. Tako otprilike izgleda tradicionalna uloga bake – koja ne postavlja nikakve zahteve i uvek je spremna da se bavi unucima, jer joj je to najvažnije u životu. Međutim, stigle su savremene bake, koje imaju svoje ciljeve, lične i profesionalne i koje daleko nadilaze tradicionalne okvire.

Bake su uvek bile veliki oslonac i često su pomagale da se nuklearna porodica održi i ostane na okupu, preuzimajući na sebe mnoge brige i odgovornosti, kako bi njihove kćeri i sinovi imali više vremena za svoje karijere i jedno za drugo.

Savremene bake, u potpunoj suprotnosti sa starim shvatanjem uloge bake, daju prioritet svom sopstvenom životu i blagostanju i pritisak da pomognu svojoj deci u odgajanju dece može biti neprijatan. U savremenom svetu, mnoge nove bake su još uvek daleko od penzije, posvećene svojoj profesiji i brizi o sebi i otkrivanju prednosti zrelog doba, kada su ostvarene, uspešne i mogu da uspore i neguju način života u kome su same sebi najvažnije, svesne da zaslužuju nagrade za svoje napore i spremne da ih same sebi obezbede. One imaju aktivan lični, profesionalni i društveni život, koga ne žele da se odreknu, ili da ga podrede brizi o unucima.

Ako imate odraslu decu, verovatno razmišljate o unucima koji će vam ulepšati život, ali vaša razmišljanja o budućnosti se mnogo više tiču vašeg zadovoljstva životom – vaša deca imaju svoje sopstvene živote i vi ste uradili najbolje što ste umeli da ih osposobite da ih vode na najbolji način. Možda ste i ponosni i zabrinuti i uključeni – to su i dalje vaša deca, iako su zreli ljudi i želite im sve najbolje. Ali, i sebi želite sve najbolje, a to sigurno nije povratak u pelene i noćna dežurstva.

Savremene bake koje već imaju unuke, nastoje da pomognu, ali i da se što manje uključuju i mešaju, čak i kada žive u istom domaćinstvu. One se dogovaraju sa roditeljima svojih unuka (sinovima, snajama, ćerkama i zetovima) o terminima kada mogu da uskoče i pričuvaju decu, jer imaju zauzete rasporede i postavljaju granice koje se moraju poštovati. Sve više mladih parova se oslanja na dadilje više nego na bake, kombinujući svu pomoć koju mogu dobiti sa zajedničkim ili naizmeničnim trudom koji ulažu u podizanje svoje dece.

Pročitajte i ovo: Svekrva – najvažnija žena u životu vašeg muža

Savremene bake imaju pravo – one ne osećaju da su potrošile svoje živote i ne razmišljaju o tome kako još mogu da budu korisne svojoj deci, jer su prošle kroz razne životne i razvojne faze i zaslužile su i naučile da stave sebe na prvo mesto. I to su teške lekcije, koje su same savladale, prilagođavajući se savremenom svetu i učeći. Milenijalci su verovatno još i najbolje opremljeni za život – oni su „uhvatili“ pravu meru vibracija analognog i digitalnog doba i od početka su ohrabreni da brinu o sebi i održavaju ravnotežu između napora i odmora, davanja i primanja, rada i zasluga…

Savremene bake su mnogo radile na ljubavi prema sebi, zauzimanju za sebe, postavljanju granica i podizanju samopoštovanja. One su tu za svoju decu i svoje unuke, voljne da pomognu, ali više nisu spremne da se žrtvuju i podređuju – to vreme je za njima i one su naučile teške lekcije iz ljubavi prema sebi. Uskočiće kada je potrebna pomoć, kada je hitno i ne postoji drugi način, ali ne žele da prihvate svakodnevne obaveze oko unučića.

Ova generacijska promena u kojoj bake više nisu dvadesetčetvoročasovni servis na usluzi u svako doba dana i noći, za psihologe nije iznenađujuća – istraživanja sugerišu da bake i deke žele da budu povezane sa svojim unucima, ali ne pristaju na četrdesetočasovnu radnu nedelju i ne vide sebe kao sigurnosnu mrežu porodice, već kao individue, koje imaju sopstvene životne aktivnosti i planove.

U savremenom svetu, roditelji sve češće dele porodiljsko odsustvo i oboje su aktivno uključeni u brigu o deci, deleći i sve ostale domaće poslove, tako da se više oslanjaju jedno na drugo i formiraju alternativnu mrežu pomoći, koja uključuje dadilje, prijatelje i druge mlađe članove porodice. Osim što žele da izgrade snažnu i zdravu porodicu i odgovorno prihvataju svoje roditeljske uloge, oni su svesniji potreba i prava svojih roditelja i ne žele da ih opterećuju. U svojoj samostalnosti, oni podržavaju i samostalnost svojih roditelja, podstičući ih da brinu o sebi i sačuvaju vitalnost – što je najbolje za svakog pojedinačno, kao i za svaku porodicu.

Mlade mame sve češće govore o tome kako njihove majke vole svoje unuke, ali da baš nisu spremne da budu bake i da se po svom načinu života, izgledu i vitalnosti ne mogu ni svrstati u tu kategoriju. Generalno, nove bake su spremne da priskoče u pomoć kada je neophodno, ali u međuvremenu se bave svojim životom, ne pokazujući potrebu da se uključuju kad ne moraju. Mnoge nove bake češće viđaju svoje unuke putem video poziva, nego uživo – i to im sasvim odgovara.

Mlade mame možda nisu baš srećne zbog toga – jer dok su one preplavljene roditeljstvom, savremene bake gledaju serije, šopinguju, sastaju se sa prijateljicama. Ali te bake su prošle kroz svoje izazove roditeljstva (a i dalje prolaze kroz njih, formirajući nove standarde za ulogu bake) i zaslužile su da uživaju.

Biti roditelj u trećoj deceniji novog veka se svakako razlikuje od rodteljstva u osamdesetim i devedesetim godinama prošlog veka, pa zašto se ne bi razlikovale i uloge bake i deke? Da li je nekome bilo teže ili lakše nego sada, ne može da se upoređuje. Svako doba i svaka životna uloga nose svoje izazove i svi se suočavaju sa njima najbolje što mogu.

Pročitajte i ovo: Pitanja koja sebi treba da postavite kad odlučujete da imate decu kasnije u životu

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević