Promene koje treba da uvedete u rutinu nege kože pred jesen

Dok se čini kao da se letnja vrućina nikada neće završiti, uskoro nam stiže jesen, što uvek dovodi do pitanja da li da promenimo rutinu nege kože ili ne. Šta jesenja nega kože, zapravo, treba da pozdrazumeva?

Uz promenu godišnjih doba ima manje vlage u vazduhu, ali da li to zaista znači da moramo da prepravimo čitavu svoju rutinu? Kao i većina stvari u životu, odgovor nije tako jednostavan. Vaša nega pre svega zavisi od vašeg tipa kože i na koji način reaguje na sezonske promene.

Jesenja nega kože: Šta treba da promenimo?

Najveća razlika je svakako pad vlažnosti vazduha, što može dovesti do toga da koža postane iritiranija i suvlja. To je posebno često ako već imate suvu ili osetljivu kožu, ili zapaljensko stanje poput ekcema koje se lako pogoršava iznenadnim vremenskim fluktuacijama. Vlaga je neophodna za pravilno funkcionisanje kože, tako da, kad vlažnost izostane ili iznenada nedostaje, to može uticati na kožu da žudi za većom hidratacijom. Uz to, oni sa masnom kožom možda neće biti toliko pogođeni zbog činjenice da njihov prirodni sebum deluje kao zaštitno mazivo koje može sprečiti da koža izgubi vlagu i isuši se.

Obično se većina ljudi odlučuje za laganije formulacije za negu kože tokom letnjih meseci kad je vlažnost na vrhuncu, ali kad dođe jesen, mnogi – posebno oni sa suvom, osetljivom kožom i kožom sklonom ekcemima – mogu imati koristi od izjednačavanja vlažnosti.

Primarni proizvod koji treba promeniti tokom jesenje i zimske tranzicije je hidratantna krema, a možda i sredstvo za čišćenje, posebno ako imate suvu kožu. Trebalo bi da koristite gušću hidratantnu kremu kako vreme postaje hladnije, a ako je potrebno, takođe možete da pređete na hidratantnije sredstvo za čišćenje.

Da biste se borili sa suvom kožom koja često ide ruku pod ruku sa hladnim vremenom, preporučuje se da promenite lagane gel serume i hidratantne kreme na nešto gušće konzistencije kao što su losioni. Možda ćete morati da smanjite i učestalost upotrebe hemijskog pilinga ili upotrebe retinoida, jer vam koža može postati suva i osetljivija na piling.

Ako imate masnu kožu, preporučuje se da koristite gelove i kreme na bazi vode za jesen. Oni su odličan način da ostanete hidrirani bez viška ulja.

Bez obzira na tip kože ili godišnje doba, najvažnije je da koristite SPF kreme širokog spektra svakog dana. Međutim, ako vam je koža suva ili osetljiva, definitivno se možete odlučiti za hidratantniju formulu tokom hladnijih meseci.

 

Koji sastojci u proizvodima su najbolji za jesen?

Ako vam je teško da odlučite koje proizvode da uključite u svoju jesenju rutinu nege kože, jedna od najboljih stvari koje možete da uradite je da pregledate listu sastojaka. Hijaluronska kiselina je glavni sastojak koji treba da tražite, jer je humektant koji će se vezati za vodu kako bi održao hidrataciju.

Međutim, ne bi trebalo da se koristi samostalno. Kad ste u suvom okruženju, imajte na umu da hijaluronska kiselina može da počne da povlači vlagu iz dubokih slojeva vaše kože, čineći je suvom, ako nemate druge ključne lipide, ceramide i lake okluzivne supstance u proizvodu.

Ceramidi deluju tako što zadržavaju vlagu dok štite kožu od alergena i agresora. Potražite formule koje sadrže glicerin, još jedan humektant koji uvlači vodu u krajnji sloj kože iz vazduha i dubljih nivoa dermisa. Niacinamid i skvalan su još dva odgovarajuća sastojka za hladnije vreme.

Pročitajte i ovo: Od ishrane do self-care rituala: Kako Natalie Portman održava mladolik izgled

Naslovna fotografija: pexels.com

Božica Luković