Bez kolača sa jabukama ne možemo da zamislimo jesen: Donosimo tri slasna recepta
Volite deserte od jabuka? I mi isto! Najbolji kolači od jabuka su slatkiši koji su vam preko potrebni ove jeseni. Kraljica voća, jabuka, definitivno je voćka koja se najviše koristi u pripremi kolača i slatkiša tokom cele godine.
Mi vam donosimo tri neodoljiva recepta.
Najbolji kolači od jabuka
Lagani kolač od jabuka
Iskoristite ovaj jednostavan recept za kolač od jabuka sledeći put kada poželite slasni jesenji desert. Znamo da nijedna jesenja sezona nije potpuna bez pripreme barem jednog deserta od cimeta i jabuke. Ovaj recept za kolač od jabuka toliko je jednostavno napraviti da ćete se osećati kao da gotovo uopšte ne ulažete vremena u to. To je desert koji će voleti cela porodica – posebno sa kuglom sladoleda na vrhu!
Sastojci:
Šećer
Ulje
Jaja (trebaće vam tri velika jajeta da napravite ovaj desert, izvadite ih iz frižidera 30 minuta ranije)
Ekstrakt vanile
Višenamensko brašno
Soda bikarbona i prašak za pecivo
Cimet (ukusni cimet je neophodan kada su deserti od jabuka u pitanju)
Jabuke (obavezno prvo ogulite jabuke, a zatim ih sitno iseckajte na komade veličine zalogaja ili manje)
Orasi (seckani orasi dodaju divnu hrskavost i dašak orašastih plodova ovom kolaču)
Šlag za glazuru (kupite gotov šlag u prodavnici ili ga napravite sami kod kuće).
Priprema:
Prvi korak je da napravite testo. Zagrejte rernu. U velikoj posudi mikserom umutite šećer, ulje, jaja i ekstrakt vanile dok se dobro ne sjedine. U posebnoj posudi umutite višenamensko brašno, prašak za pecivo, so, cimet i sodu bikarbonu. Postepeno dodajite mešavinu brašna u mešavinu šećera dok se dobro ne sjedine.
Savet: Prestanite da mutite kad se sve sjedini, jer ako previše mutite, kolači mogu ispasti tvrdi.
Dodajte jabuke i orahe (ovo je drugi korak). Ubacite seckane jabuke i orahe u smesu dok se ravnomerno ne rasporede.
Savet: Možete prethodno tostirati orahe.
Na kraju ispecite kolače i poslužite. Podmažite posudu za pečenje i sipajte smesu u nju. Pecite dok čačkalica zabodena u centar ne bude čista, dakle 35 do 45 minuta. Ohladite kolač na sobnoj temperaturi i poslužite.
Savet: Kada sipate smesu u tepsiju, uverite se da testo ravnomerno doseže sva četiri ugla tepsije.
Prijatno!
Nemački kuglof od jabuka
Sastojci:
3 šolje višenamenskog brašna
3 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
4 velika jajeta, sobne temperature
2 šolje šećera
1 šolja ulja
1/2 šolje soka od pomorandže
2 1/2 kašičice ekstrakta vanile
4 šolje tanko isečenih oguljenih jabuka (oko 4 do 5 jabuka)
2 kašičice mlevenog cimeta
3 kašike šećera
Šećer po želji
Priprema:
Zagrejte rernu. Podmažite tepsiju i pospite malo brašna po njoj. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so.
U velikoj činiji umutite jaja i šećer. Pomešajte ulje i sok od pomorandže i dodajte naizmenično sa suvim sastojcima u mešavinu jaja. Mešajte dok smesa ne bude glatka, a zatim treba dodati vanil i dobro umutiti.
Sipajte polovinu testa u pripremljenu tepsiju. Preko testa rasporedite pola jabuka. Pomešajte cimet i šećer i pospite preko jabuka. Prelijte preostalim delom smese, mešavinom jabuka i cimeta.
Pecite dok čačkalica umetnuta u centar ne bude čista, dakle oko 70 minuta. Ohladite 1h pre nego što izvadite iz tepsije. Po želji pospite šećera u prahu.
Karamel cupcake od jabuka
Sastojci:
1 pakovanje mešavine začina
2 šolje seckanih oguljenih jabuka (oko 2 srednje)
20 karamela
3 kašike 2% mleka
1 šolja sitno iseckanih badema, tostiranih
Korpice za cupcake
Uputstva:
Zagrejte rernu. Postavite 12 korpica za cupcake. Pripremite smesu prema uputstvima na pakovanju. Napunite pripremljene korpice tako da budu do tri četvrtine pune. Pecite dok čačkalica stavljena u centar ne izađe čista, oko 20 minuta. Ohladite 10 minuta pre vađenja.
U malom tiganju kuvajte karamele i mleko na laganoj vatri dok smesa ne postane glatka, neprestano mešajući. Pospite smesu preko kolačića i na kraju pospite i bademe.
Pročitajte i: Poslastica sa osmehom – pečene jabuke sa orasima, medom i cimetom
Naslovna fotografija: instagram.com/pip.ebby
Marina Puzić