Ukusne poslastice čiji sastojci podržavaju hormonski balans
Žudnja za slatkišima ume da se naročito pojača u najosetljivijim životnim periodima, kada hormoni rastu i opadaju. Ali ono što vašem telu treba pred ciklus, ili u procesu perimenopauze, jeste hormonski balans, a ne uteha koju kratkotrajno donosi unos šećera.
Zato vam donosimo recepte za tri vrlo ukusne i zdrave poslastice, čiji sastojci imaju učinak prirodnog balansiranja hormona, kao i druge korisne zdravstvene učinke. Naravno, umerenost ostaje sastojak broj jedan svakog recepta za zdravlje i blagostanje – pa ga primenite i na konzumiranje poslastica, čak i onih koje promovišu hormonsku ravnotežu i mentalno zdravlje.
Ukusne poslastice za hormonski balans
Pita od pekana sa korom od semenki za hormonski balans
Ovaj recept za pitu je bez glutena, mlečnih proizvoda i rafinisanog šećera – i bez pečenja. Priprema se prema principima rotacije semenki, što može pomoći u regulisanju nivoa estrogena u vašem telu. Ako vam je nepoznat pojam rotacije semenki, objašnjenje je vrlo jednostavno.
Tokom prve polovine ciklusa (poznate kao folikularna faza), uživate u hrani (poput ove pite) sa semenkama koje balansiraju estrogen, kao što su bundeva i lan. Fitoestrogeni u ovim semenkama regulišu proizvodnju estrogena.
U drugoj polovini ciklusa (lutealna faza), unosite više suncokretovih i susamovih semenki. Ove semenke takođe regulišu estrogen i povećavaju nivo progesterona.
Uz ovaj recept za pitu od pekana, možete menjati vrste semenki kako biste ih prilagodili potrebama svog ciklusa.
Sastojci za koru:
1 ½ šolja sirovih semenki bundeve i lana (ili sirovih semenki suncokreta i susama, u zavisnosti od faze ciklusa)
½ šolje nezaslađene rendane kokosove pulpe
3 kašike kokosovog ulja
¼ šolje očišćenih i iseckanih urmi
½ kašičice ekstrakta vanile
Prstohvat morske soli
Sastojci za fil:
3 šolje sirovih pekana, podeljeno
1 šolja urmi, očišćenih i natopljenih u toploj vodi 30 minuta
Rendana korica jedne pomorandže
1 ½ kašičica cimeta
1 kašičica ekstrakta vanile
½ kašičice morske soli
¼ kašičice mlevenog muskatnog oraščića
¼ kašičice mlevenog kardamoma
¼ šolje kokosovog ulja, istopljenog
Priprema:
Stavite semenke, kokos, urme, so i vanilu u blender ili procesor hrane. Miksajte dok smesa ne postane kompaktna. Sipajte je u kalup za pitu prečnika 20 cm i ostavite po strani.
U blender stavite 2 ½ šolje pekana i miksajte dok ne dobijete gustu pastu.
Procedite urme i dodajte ih u smesu sa pekanima, zajedno sa koricom pomorandže, začinima, solju i vanilom. Blendajte dok smesa ne postane glatka.
Dok blender radi, postepeno dodajte istopljeno kokosovo ulje, malo po malo, kako bi se smesa sjedinila. Ako se smesa razdvoji, nastavite da miksate dok se ponovo ne poveže.
Razmažite smesu preko kore i ukrasite sa preostalih ½ šolje pekana.
Ostavite pitu u frižideru da se hladi najmanje 1 sat. Pitu možete čuvati u frižideru do nedelju dana ili u zamrzivaču, u zatvorenoj posudi, do mesec dana.
Pročitajte i ovo: Kako se kalorijske potrebe menjaju sa godinama – i zašto je važno da to znate
Čokoladni brownie bez pečenja za bolju funkciju mozga
Ovaj dekadentni recept za brownie pored toga što je savršeno sladak, bogat čokoladom i sočan, ovaj brownie sadrži sastojke koji podržavaju zdravlje mozga. Osim kakaa, dodajemo i Lion’s Mane (lavlja griva, gljiva poznata po medicinskim svojstvima za mozak, srce i creva), čija je sposobnost da poboljša kognitivne funkcije, fokus i pamćenje privukla mnoge ljude da je uvrste u svoju svakodnevnu ishranu.
Uz kakao i gljivu, dodatno smo obogatili recept orasima, još jednim sastojkom koji podržava zdravlje mozga.
Najbolji deo je što su ovi browniji veoma jednostavni za pripremu — bez pečenja, a smesa se može jesti i sirova.
Čuvani u frižideru, trajaće nekoliko nedelja. Ako ih zamrznete, mogu trajati mesecima, ali je malo verovatno da će ostati toliko dugo!
Za pripremu vam je potrebno desetak minuta, dok je za hlađenje potreban jedan sat, a od kuhinjskih aparata vam je potreban procesor hrane (blender, multipraktik…). Količina po receptu dovoljna je za 12 do 15 komada.
Sastojci:
1½ šolje urmi bez koštica
1 šolja vode
3½ šolje oraha, podeljeno
1½ šolje kakao praha
1 kašika praha Lion’s Mane gljive
1 kašičica mlevenog cimeta
¼ šolje meda
¼ šolje otopljenog kokosovog ulja
1 kašičica ekstrakta vanile
½ šolje vode u kojoj su se natapale urme
Prstohvat morske soli
Priprema:
Natopite urme u vodi 15 minuta.
U procesoru hrane usitnite 3 šolje oraha, kakao, Lion’s Mane, cimet i so u sitnu smesu. Pazite da smesa ne postane lepljiva. Prebacite ovu suvu smesu u srednje veliku posudu.
U procesor hrane dodajte urme, ½ šolje vode u kojoj su se natapale, vanilu, kokosovo ulje i med. Miksajte dok ne dobijete glatku pastu.
Dodajte pastu u suvu smesu i špatulom dobro sjedinite dok se ne poveže.
Sipajte smesu u kalup za mafine, u koji prethodno možete staviti papirne korpice za kolače, ili u kalup za pitu, u koji ćete staviti pek-papir. U procesoru hrane usitnite preostalu ½ šolje oraha u grublju smesu i pospite preko brownija.
Pokrijte i stavite u frižider na 1 sat ili na 20 minuta u zamrzivač, kako bi se smesa stegla.
Ako ste koristili običan kalup ili pleh, nakon što se brownie stegne, podignite ivice papira za pečenje da ga izvadite, isecite na kvadrate i uživajte!
Lime Melties s malinama i zelenim čajem
Osvežavajući zalogaji sa limetom, malinama i zelenim čajem, imaju nizak sadržaj šećera, antibakterisjko desjtvo i bogati su zdravim mastima.
Iako podsećaju na cheesecake, Melties su bez mlečnih proizvoda, što ih čini idealnim za prirodan hormonski balans. Ključni sastojci poput kokosovog putera, soka i kore limete sadrže d-limonen, spoj koji podržava detoksikaciju jetre i hormonski balans.
Pripremite osnovu za Melties i birajte između opcije sa malinama ili zelenim čajem – ovo je brza poslastica za čiju pripremu vam treba petnaestak minuta, plus dvadeset minuta hlađenja u frižideru, a dobićete 10 porcija.
Sastojci
¾ šolje kokosovog putera
1 kašičica sveže narendane kore limete, plus dodatno za ukrašavanje
2 kašike sveže isceđenog soka od limete
1 kašika meda ili kokosovog sirupa
½ kašičice ekstrakta vanile
3 kašike otopljenog kokosovog ulja (vrućeg)
Prstohvat morske soli
10 svežih malina (za opciju s malinama)
1 kašičica matcha praha zelenog čaja (za opciju sa zelenim čajem)
Priprema:
U srednje velikoj posudi sjedinite kokosov puter, narendanu koru limete, sok od limete, med, ekstrakt vanile, kokosovo ulje i so. Mutite dok ne dobijete ujednačenu smesu. Ako kokosov puter ostane grudvast, stavite smesu u mikrotalasnu na 20 sekundi, pa opet promešajte dok ne postane glatka.
Za Melties s malinama: Stavite po jednu malinu u svaku mini kalup za mafine, a zatim sipajte nešto manje od 1 kašike baze preko svake maline.
Za Melties sa zelenim čajem: U bazu dodajte matcha prah i mutite dok se ne sjedini, a zatim sipajte nešto manje od 1 kašike u svaki mini kalup za mafine.
Obe varijante ukrasite dodatnom narendanom korom limete.
Stavite u zamrzivač na 20 minuta ili dok se ne stegnu.
Poslužite hladno. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru do 10 dana.
U svakom receptu za poslastice za hormonski balans med možete zameniti stevijom, kokosovim nektarom ili javorovim sirupom.
Pročitajte i ovo: Jutarnji rituali za bolju probavu – od tajnog začina u kafi do optimalnog doručka
Brankica Milošević