Donosimo tri “Grain Bowl” recepta koje ćete želeti da probate
Grain Bowl recepti su više od raznolikih salata i nude brojne mogućnosti i varijacije. Svake nedelje možete pripremiti različite sastojke i prelive za više dana i čuvati ih odvojeno u frižideru.
Osnova za pripremu je zrnasta – pirinač, kinoa, leblebije – koju možete dopuniti seckanim povrćem, prelivima i sosovima po izboru.
Ako najviše volite da koristite činije, ovi zanimljivi Grain Bowl recepti vas mogu inspirisati da dopunite nedeljni meni.
Grain Bowl recepti
Buddha Grain Bowl

Izvor: Eating Bird Food
Budina činija se običo sastoji od žitarica (poput pirinča ili kinoe), svežeg povrća, pečenog povrća, biljnih proteina (kao što su pasulj, tofu ili sočivo) i neke vrste preliva. To je veganski ili vegetarijanski obrok i služi se hladan ili na sobnoj temperaturi, iako se neke verzije serviraju tople.
Sastojci:
Kinoa – ovo je osnova recepta i možete koristiti bilo koju vrstu kinoe koju volite od bele, crne, crvene do trobojne.
Čorba od povrća – kinou možete skuvati u čorbi od povrća da biste dobili dodatni ukus. Ako nemate bujon pri ruci, možete skuvati kinou u vodi.
Slatki krompir, obaren ili ispečen i isečen na kockice.
Maslinovo ulje – za pečenje slatkog krompira i leblebija.
Morska so, biber, čili, beli i crni luk u prahu – da poboljšaju ukus pečenih leblebija.
Bebi spanać, krastavac, crveni kupus, za dodatnu hrskavost.
Pečene semenke suncokreta – za dodatnu aromu, zdrave masti i proteine.
Tahini preliv od belog luka – ukusna, oštra kombinacija tahinija, jabukovog sirćeta, limunovog soka, tečnih aminokiselina, nutritivnog kvasca i belog luka.
Kriške avokada – za kremast ukus i zdrave masti.
Priprema:
Napravite preliv tako što ćete kombinovati tahini, jabukovo sirće, limunov sok, tečne aminokiseline, nutritivni kvasac i beli luk. Pomešajte i čuvajte u frižideru dok ne budete spremni da sastavite Buddha Bowl.
Zagrejte rernu na oko 170 stepeni, isecite slatki krompir na kockice srednje veličine. Stavite ih u posudu u koju ćete dodati ulje, so i biber i promešajte, a zatim izvadite kockice na pleh obložen pek-papirom. Ostavite mesta za leblebije.
Dodajte leblebije u posudu za mešanje sa uljem i začinima i dobro ih promešajte. Stavite ih na pleh odvojeno od slatkog krompira i pecite oko pola sata.
Dok se slatki krompir i leblebije peku, skuvajte kinou u povrćnom bujonu. Kada provre, smanjite temperaturu, poklopite i kuvajte 15 minuta. Promešajte i ostavite da se ohladi desetak minuta.
Dok se kinoa kuva, iseckajte krastavac i ljubičasti kupus.
Kada je sve spremnno, podelite kinou, spanać, slatki krompir, leblebije, krastavac i kupus na 4 činije. Pospite semenkama suncokreta, sipajte preliv i dodajte kriške avokada.
Carnitas Burrito Bowl

Izvor: What’s Gaby Cooking
Sačuvajte ovaj recept za nedelju, kada imate vremena da se bavite kuhinjom, jer se Carnitas malo duže kuva – ali vredeće truda.
Sastojci za Carnitas:
Kilogram svinjske plećke bez kostiju, sečene na kockice, pola šolje svežeg soka od pomorandže, četvrtina šolje svežeg soka od limete, 300 grama chipotle salse, kašičica soli (ili više, po ukusu).
Za pripremu pirinča potrebna vam je jedna šolja pirinča, kašičica biljnog ulja, dve šolje vode, jedna limeta, dve kašike sveže seckanog korijandera, soli po ukusu.
Za preliv – šolja crnog pasulja, šolja kukuruza, guacamole, salsa fresca, seckani beli polutvrdi sir.
Priprema:
Stavite svinjetinu u veliku šerpu sa sokom od pomorandže, sokom od limete, salsom i solju. Dodajte toliko vode da jedva pokrije meso. Kada proključa, smanjite temperaturu i dinstajte poklopljeno na srednjoj temperaturu oko 2 sata. Meso bi trebalo da se raspada. Otklopite, pojačajte malo temperaturu i nastavite da dinstate još oko 40 minuta, dok sva tečnost ne ispari i dok se meso ne karamelizuje.
Zagrejte dublji tiganj na srednjoj temperaturi, dodajte pirinač i sok od limete i dinstajte 60 sekundi da tostirate pirinač. Dodajte vodu i pustite pirinač da provri. Pokrijte i smanjite vatru na nisku i kuvajte dok pirinač ne omekša i dok se sva voda ne upije. Probajte i prilagodite so i sok od limete po potrebi.
U četiri činije rasporedite jednake delove pirinča i mesa. Na vrh svake stavite jednake delove pasulja, kukuruza, gvakamola, salse i sira. Začinite solju i biberom po potrebi i odmah poslužite.
Ako vam Carnitas ostane, možete ih koristiti sa krompirom, ili ih umotati u tortilje.
Greek Chicken Grain Bowls

Izvor: Eat the Grains
Grain Bowls na grčki način može biti idealan lagani prolećni i letnji ručak. Kombinacija hrskave salate od krastavaca i paradajza, maslina, kremastog tzatzikija i začinjene piletine – idealan je spoj za ukusan obrok u činiji.
Sastojci:
Za pripremu piletine treba vam oko pola kila bataka bez kostiju, 2 kašike maslinovog ulja (podeljeno), kašika limunovog soka, pola kašike belog luka u prahu, pola kašike sušenog origana, pola kašike majorana, so i biber, po ukusu.
Sastojci za salatu: oko 200 grama prepolovljenog čeri paradajza i krastavca isečenog na kockice, pola šolje maslina (oko 70 grama), pola šolje seckanog crvenog luka (oko 50 grama), pola kašike vinskog sirćeta, pola kašike maslinovog ulja, kašika limunovog soka, četvrtina kašičice sušenog origana, so i biber po ukusu.
Za pripremu pirinča treba vam šolja belog pirinča, dve kašike peršuna, kašika vlašca, kašika bosiljka, dve kašike kopra (sve grubo iseckano), kašika limunovog soka, so i biber po ukusu.
Za serviranje vam treba pola šolje tzatziki sosa, rimska zelena salata, kopar, limun, feta sir.
Priprema:
Stavite piletinu u veliku posudu za pečenje ili plastičnu kesu i napravite marinadu – dodajte kašiku maslinovog ulja i limunovog soka, beli luk u prahu, sušeni origana, majoran,so i biber. Ostavite da se marinira 1-2 sata. Pazite da je ne marinirate previše jer ne želite da se piletina upije suviše kiselosti od limunovog soka.
Dok meso stoji u marinadi, napravite tzatziki sos i ostavite da se ohladi u frižideru dok ne bude spreman za sastavljanje.
Napravite salatu od paradajza i krastavca. Dodajte sastojke u posudu i promešajte da se sjedine. Podesite prema ukusu. Ostavite da se ohladi u frižideru.
Skuvajte pirinač, ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Pomešajte limunov sok i sveže bilje.
Piletinu spremite u velikom tiganju – zagrejte kašiku maslinovog ulja na srednjoj temperaturi, dodajte piletinu i pržite desetak minuta, sa obe strane, dok ne postane ružičasta. Izvadite je iz tiganja i ostavite da se ohladi nekoliko minuta. Narežite pržene batake na komade.
Sastavite Greek Chicken Grain Bowls – podjednako raspodelite pirinač, salatu, piletinu, tzatziki i feta sir. Dodajte listove zelene salate i malo limunovog soka i svežeg kopra.
Pronađite inspiraciju u Grain Bowl receptima i kreirajte sopstvene varijante jela u činijama, sa zrnevljem i žitaricama, povrćem i prelivima.
Pročitajte i ovo: Kako da sami napravite sushi bake koji je postao viralni trend
Brankica Milošević