Aktivnosti za decu uzrasta od 4 do 9 godina

Letnji raspust se polako bliži kraju, međutim, mnoge roditelje tek čeka godišnji odmor. To znači manje poslovnih obaveza, a više slobodnog vremena za vaše mališane. Jeeeej! Ili… ne?! Odrasli vrlo često, usled mnoštva stvari koje treba da obave u toku dana ili nedelje, a koje ih kao vrtlog povuku u neku drugu dimenziju, zaborave kako se igra sa detetom. Umorni su, ne razgovara im se, najradije bi gledali TV ili u jednu tačku na zidu. Dete, opet, traži pažnju i želi da mu se posvetite.

S obzirom na to da u potpunosti razumemo i svet odraslih, mislili smo da bi vam dobro došao kratak podsetnik ili vodič kroz razne interesantne aktivnosti koje biste mogli da praktikujete sa svojom decom, u odnosu na njihov uzrast. Odabrali smo mlađi uzrast – od četvrte do devete godine jer pre i posle umeju i sami da se zabave. 

Četvorogodišnjaci

Vaspitno-zabavni program namenjen četvorogodišnjacima mora da bude fleksibilan, uzbudljiv i kreativan, jer su i oni takvi. U ovom uzrastu deca se vrlo rado uključuju u plesne, kreativne i dramske aktivnosti, kao i aktivnosti na otvorenom. Četvorogodišnjaci vole da se druže sa ostalom decom, da preteruju, a kratkotrajna pažnja je sasvim odgovarajuća u tom uzrastu. Zadatke za koje se koriste olovka i papir treba svesti na minimum, a ako želite da se zabavno provedete sa svojim mališanom, čitajte bajke i priče koje će on predstaviti glumom, pravite figurice od plastelina, slažite kocke ili slikajte prstima i četkicama.

Ukoliko idete napolje, divno ćete se provesti na igralištima sa penjalicama, klackalicama i ljuljaškama, a ni prevrtanje i valjanje po podu, trčanje i slično dolaze u obzir.

Petogodišnjaci

Petogodišnjaci vole red i strukturu, pa je za njih najprikladnije da učenje kroz zabavu bude i strukturirano i eksplorativno. Strukturu treba da im ponudite kroz jasan i predvidljiv raspored, a eksplorativni deo kroz razne interesantne aktivnosti. Imajte na umu da njih u ovom uzrastu veoma privlače detalji, pa je i njihov pogled usmeren na bliske predmete, bilo da slažu kocke ili se igraju igračkama.

Kako fina motorika još uvek nije razvijena, oni se više zabavljaju igrajući igre poput ide maca oko tebe, semafor, kolariću paniću… Karakteristično za ovaj uzrast jeste repetitivnost – najbolje će naučiti ono što im se često ponovi (pesmice, brzalice, priče).

S obzirom na to da vole da pomažu i sarađuju, da u očima roditelja budu dobri, pohvalite ih jer im je vaše odobrenje važno.

Šestogodišnjaci

Tokom šeste godine odvijaju se značajne fizičke i saznajne promene, a kod većine dece u ovom periodu otpočinje i glavna promena u intelektualnom razvoju. Na svako ohrabrenje i podršku reaguju zadovoljnim osmehom, a na prekore i pridike suzama. U razvojnom smislu, razlika između petogodišnjaka i šestogodišnjaka je ogromna. Posvećenost, radoznalost, maštu, entuzijazam i motivisanost kakvi se sreću kod šestogodišnjaka, najčešće se kasnije nikad više ne ispolje u takvoj meri.

Uživaće u svim aktivnostima na otvorenom, projektima i zadacima koji zahtevaju saradnju. Njima ništa nije teško i u svemu žele da se oprobaju, često precenjujući svoje sposobnosti. Zbog toga je sada pravo vreme da im objasnite značenje izreke Važno je učestvovati, a ne pobediti.

Pored toga, neka vas ne iznenadi iznenadno interesovanje za sve vrste umetnosti – crtanje, vajanje, ples, muzika. Oni sada prvi put ovim aktivnostima prilaze svesnije i ozbiljnije, pa je jako važno da ih podržite.

Saznajte i: Roditelji i detinjstvo na internetu

Sedmogodišnjaci

Došli smo do perioda kada je unutrašnji rast možda intenzivniji nego onaj vidljivi, spoljašnji. Sedmogodišnjaci su skloni osamostaljivanju, pa ne treba da vas čudi što puno vremena vole da provode sami u sobi, slušajući muziku, igrajući se igračkama ili sa kućnim ljubimcem.

Kada dođu u fazu da im prija društvo, vole da igraju karte, domine, da slažu slagalicu ili igraju neke druge društvene igre. Ako ste napolju, sedmogodišnjaci će uživati u preskakanju konopca, igranju školice, fudbalu, žmurkama i slično.

Osmogodišnjaci

U ovom uzrastu, ne možete računati na strpljenje deteta. Osmogodišnjaci su skloni tome da burno reaguju ukoliko ih vraćate da poprave rukopis ili da dovrše neki zadatak. Roditelje ćete često čuti da za svoje osmogodišnjake kažu kako su nemogući, lenji i nemotivisani. Međutim, oni često precene svoje sposobnosti i kad vide da su pogrešili, odustaju. Ne brinite, to je samo faza.

Osmogodišnjaci su živahni, nemirni i potrebno im je mnogo fizičke aktivnosti. Zbog toga ćete dobro učiniti ukoliko ih odvedete na igralište ili terene u kraju, gde će moći da se igraju sa vršnjacima. Vole da sarađuju i budu deo tima. Međutim, zbog tog tolike aktivnosti vrlo brzo se umore, pa je dobro da povremeno prave pauze kako bi se odmorili.

Devetogodišnjaci

Devetogodišnjaci imaju sve bolju i bolju koordinaciju pokreta, pa je veći i raspon igara koje možete igrati s njima. Pored toga, postaju ozbiljniji, zabrinuti za roditelje, zdravlje baka i deka, globalna zbivanja… toliko da jedva možete u njima prepoznati ono prošlogodišnje dete. Neki od njih ulaze u predpubertet, pa bolno doživljavaju svaku kritiku i uvredu, grickaju zanoktice, uvrću kosu i na razne druge načine pokušavaju da daju oduška svojoj napetosti.

Sada su već dovoljno zreli da se oprobaju u šahu, kao i u nekim drugim intelektualnim aktivnostima. Veoma su takmičarski nastrojeni, svesni sebe. U aktivnostima koje planirate sa svojim devetogodišnjakom, sada već slobodno možete da uvedete upotrebu raznih predmeta za razvijanje fine motorike. Vole da pregovaraju, pa je rečenica Hajde da se dogovorimo, tipična za ovaj uzrast.

Sada kada smo opisali neke glavne karakteristike dece mlađeg uzrasta, pogledajte i predloge aktivnosti.

Aktivnosti za decu (u kući)

Nered? Naravno, ali je to jedini način da vaša deca na kreativan način iskažu svoje umetničke veštine. Zato, oslobodite prostor i prionite na zajedničke zadatke!

Napravite testo za igru.

Obojte stare majice i patike.

Napravite domaći slajm (deca ga obožavaju)

Predlozi za aktivnosti na otvorenom

Kako se jesen polako približava, shvatamo da je svaki trenutak na suncu dragocen. Izađite napolje i budite aktivni, upijajući neophodnu i zdravu dozu vitamina D. Evo šta sve možete zajedno da radite:

Dobacujte se frizbijem.

Idite na porodičnu vožnju biciklom.

Igrajte zajedno badminton.

Pokažite im kako se kredama crta po betonu, pa uživajte u čuvenoj igri školice (bonus je to što će se deca pošteno izmoriti od skakanja).

Napravite kamp u sopstvenom dvorištu, a ako živite u stanu, možete organizovati piknik u nekom od gradskih parkova.

Idite u šetnje prirodom i uz upotrebu nekih od aplikacija za identifikovanje različitih vrsta biljaka naučite i saznajte nešto novo.

Naučite ih da voze bicikl ili rolere (ali ih obavezno prethodno naoružajte štitnicima za laktove i kolena).

Aktivnosti za jačanje uma

Dok se budete bavili ovim aktivnostima, toliko ćete se zabaviti da vaša deca neće ni primetiti da je poenta čitavog poduhvata da izoštre svoje mozgiće.

Slažite zajedno slagalicu.

Napravite vision board njihovih omiljenih stvari.

Igrajte karte, šah, domine, ne ljuti se čoveče

Bojite bojanku.

Možda će vas interesovati i: Koji je vaš vaspitni stil

Naslovna fotografija: unsplash.com

Jelena Bratić, diplomirani filolog, bloger, influenser. Veruje u čuda i voli život, što je sasvim dovoljno za početak bajke…