Kreativne ideje da sami uzgajate svoje povrće

Baštovanstvo od ostataka hrane možda zvuči čudno, ali zapravo je kreativan način da iskoristite ono što bi inače završilo na otpadu. Sa prolećem u punom jeku i letom koje sledi, mnogi su zauzeti sređivanjem svojih otvorenih prostora – baštica, dvorišta, balkona.

Međutim, za strastvene ljubitelje baštovanstva koji takođe vole domaću kuhinju, postoji još nešto što možete učiniti i u zatvorenom prostoru.

U nastojanju da pomognu kuvarima i smanje otpad od hrane, stručnjaci za baštovanstvo ohrabruju domaćinstva da zadrže svoje ostatke hrane jer se mogu koristiti za ponovni uzgoj namirnica kao što su zelena salata, luk i beli luk.

Predstavljamo vam sedam uobičajenih namirnica koje možete ponovo uzgajati čuvajući ostatke hrane.

Baštovanstvo od ostataka hrane: Kreativne ideje

Zelena salata

Biljka koju možete lako da ponovo uzgajate, a da ne morate da je bacite, jeste zelena salata. Zato vredi razmisliti o ponovnoj upotrebi listova zelene salate.

Da biste ponovo uzgajali zelenu salatu, ostatke listova treba čuvati u posudi napunjenoj vodom do jedne trećine. Nakon toga, stavite posudu na prozorsku dasku kako bi mogla da dobije zdravu količinu sunčeve svetlosti da bi efikasno rasla.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @domslittlegarden

Luk

Iako ćete možda biti u iskušenju da bacite luk ako imate višak otpada od pojedinih recepata, tu biljku je vrlo lako ponovo uzgajati. To se može uraditi tako što ćete odrezati kraj korena luka i posaditi ga direktno u zemlju. Zatim pokrijte vrh sa dodatnom zemljom, a zatim ga često zalivajte.

Takođe treba da vodite računa da ga stavite na najsunčanije mesto na raspolaganju, kako biste ubrzali rast.

Beli luk

Sledeće, nikada ne treba dozvoliti da glavice belog luka budu zaboravljene u kuhinji, samo da bi se bacile kad se pokvare. Umesto da im istekne rok trajanja, savetuje se da glavicu posadite sa korenom okrenutim nadole u ​​zemlju na mestu gde može da prima sunčevu svetlost.

Paprike

Jednom kad iskoristite celu papriku za recept, kao što je sataraš ili jelo meksičke kuhinje, možda ćete pomisliti da nema koristi od čuvanja semena povrća.

Međutim, ako ih ne bacite, i ostavite da se potpuno osuše jedan dan, možete sami uzgajati paprike kod kuće. Ovo se može uraditi tako što se seme posadi u zemlju, pazeći da dobija sunčevu svetlost i da se često zaliva, kako bi ponovo moglo da raste.

Bosiljak

Dok mnogi mogu povezati domaće namirnice sa voćem i povrćem, metoda se takođe može primeniti na sveže začinsko bilje, kao što je bosiljak. Na sličan način kao i zelena salata, bosiljak se može ponovo koristiti tako što se stavi u posudu sa vodom i ostavi na mestu koje prima direktnu sunčevu svetlost.

 

Sieh dir diesen Beitrag auf Instagram an

 

Ein Beitrag geteilt von Lottie Dalziel @ Banish (@banish.au)

Krompir

Još jedna uobičajena kora povrća koja se rutinski baca je kora krompira, jer se ne koristi često za jela. Međutim, baštovanski stručnjaci kažu da treba čuvati sve kore krompira koje imaju klice, jer se mogu ponovo posaditi u zemlju. Ako odlučite da ponovo posadite kore, klice treba da budu okrenute nagore kada ih sadite, tako da izbijaju iz zemlje.

Pročitajte i ovo: Stvari koje hitno treba da izbacite iz kuhinje i špajza

Naslovna fotografija: WANNABE Media