Stvari koje hitno treba da izbacite iz kuhinje i špajza

Sigurno čuvate mnoge nepotrebne stvari i, ako ste uspeli da neke izbacite iz ormara i fioka u dnevnoj i spavaćoj sobi, mnoge sitnice i dalje zauzimaju dragoceni prostor – u vašoj kuhinji.

U mnogim domovima kuhinja je prostorija u kojoj se odvija najviše dnevnih aktivnosti – u njoj se sprema, a često i konzumira hrana, tu su frižider i šporet, police i kuhinjski elementi za odlaganje posuđa. Uz kuhinju obično ide i špajz, u kome često završe mnogi aparati i druge nepotrebne stvari koje prave haos i zauzimaju prostor, a vi nikako da odlučite da ih se rešite.

Ne oklevajte – odvojte jedan vikend i angažujte članove porodice da vam se pridruže u sortiranju i sređivanju i da podrže vašu rešenost da uklonite nepotrebne stvari.

Nepotrebne stvari koje treba da izbacite iz kuhinje i špajza

Oštećeno posuđe

Ako koristite oštećeno posuđe, izlažete se riziku unosa hemikalija koje su korišćene za njegovu izradu, koje mogu izazvati zdravstvene probleme. Bacite šerpe i lonce koji su oljuskani – to je najbrži način da naterate sebe da nabavite novo posuđe.

Ali i okrnjeni tanjiri i šolje su nepotrebne stvari na koje se možete poseći dok ih koristite ili perete. Takođe, ako je šolja ili čaša načeta, pitanje je trenutka kada će vam se rasprsnuti u rukama, dok pijete vruć čaj ili u njoj mutite ledenu kafu.

Osim toga, ako verujete da feng-šui principi imaju smisla, nemojte čuvati okrnjene sudove iz sentimentalnih razloga (makar ih i ne koristili), jer to ometa protok energije.

rasparene plastične posude

Koliko puta niste odoleli da ne kupite set plastičnih kontejnera za čuvanje ili nošenje hrane, koji staju jedan u drugi, imaju pregrade i prigodne poklopce i deluju savršeno ljupko i praktično? A šta ste uradili sa plastičnim posudama čiji su se poklopci pogubili i koje više ne koristite? Da, niste sami u tome – skoro svako u kuhinji i špajzu ima gomile rasparenih plastičnih posuda i one su, zapravo, jedan od najećih izvora haosa u kuhinji. Pronađite sve kontejnere i poklopce koje ste zaturili po policama, kutijama i fiokama i vidite da li možete pronaći i upariti posude i poklopce. Sačuvajte one koje ne možete da uparite, a mogu da posluže drugoj nameni (čuvanju sitnica, četki, delova alata i aparata koje držite rastavljene, mešanju boje) i sve ostale spremite za bacanje ili ih stavite pored kontejnera – možda su nekome potrebne.

Posuđe sa iskrivljenim dnom

Tiganji i šerpe se često iskrive, tako da se pitate da li je ringla neravna kad ih koristite. Možda ostanu neoštećeni iznutra, ali kada ne stoje ravno na grejnoj površini, hrana se neće ravnomerno izlagati toploti i spremati. Drške su, takođe, slaba tačka, naročito kod tiganja – ako se rasklimala drška, a ne možete da je ušrafite i pričvrstite, biće bolje da ga ne koristite, jer vam može iskliznuti ili se polomiti do kraja (da ne pominjemo rizik od prosipanja vrelog sadržaja). A kad već ne koristite posudu, jer je nestabilna ili ima labave drške koje se ne mogu pričvrstiti – bacite je.

Pročitajte i ovo: Najbolje ideje za odlaganje stvari u domu, koje će biti glavni trend u 2024.

Nepotrebne stvari u fiokama sa kuhinjskim rubljem

Mnoge nepotrebne stvari se gomilaju po fiokama sa kuhinjskim rubljem – krpe, stolnjaci, nadstolnjaci, platnene salvete, koje imate već dvadeset godina, leže spakovani i ne možete ni da se setite kad ste ih poslednji put koristili. Izvadite ih i raspakujte – kad vidite fleke, setićete se kojom prilikom su nastale i zašto ih više niste koristili. Vidite da li možete da ih očistite i ponovo koristite, a ako ne možete, razmislite da li vam mogu poslužiti na kreativan način, da li se od njih može napraviti pačvork stolnjak, prekrivač ili zavesa (možda za dečju sobu), ali nemojte ih čuvati narednih dvadeset godina u neostvarenoj nameri da to uradite. Ili se poduhvatite makaza i šivenja, ili pretvorite stare stolnjake u krpe za čišćenje, ili ih prosto bacite.

Hrana koja predugo stoji

Stavili ste ostatke ručka u frižider, u nadi da će se pojesti u narednih nekoliko dana, u nekoj kombinaciji obroka, ali ta hrana je i dalje u kutiji (šerpi, loncu). Bacite je. I kad već to radite, pogledajte šta vam je još višak u frižideru – obično su to neke davno načete tegle džemova i turšije i tube i kutijice namaza, koje nikada niste potrošili do kraja i bilo vam je žao da ih bacite. Računali ste da to ipak može malo duže da stoji, ali to „malo“ se pretvorilo u mesece. Ako ste ikada pronašli buđ u naprednoj fazi razvoja kada ste posle ko zna koliko vremena rešili da pravite palačinke, pa ste se setili da imate neki džem – znate o čemu pričamo.

Isto tako verovatno čuvate po kutijama i polupotrošenim kesicama pahuljice, testeninu, začine i čajeve koje niste potrošili, a možda imate i konzerve sardina i povrća koje su vam ostale iz nekih zaliha i koje verovatno nikada nećete iskoristiti.

Ukoliko niste sigurni da li su čajevi, suvo bilje i začini izvetreli – pomirišite ih. Ako im je miris slab, to znači da im je takav i ukus i da više nisu za upotrebu.

Pohabano drveno posuđe

Drvene daske za sečenje su prilično trajne, ali i one pucaju, krive se, a zarezi od noža se ne mogu lepo oprati i te daske mogu upiti i zadržati miris (a i bakterije). Ako imate takvu staru dasku, bacite je. Ako ste je nasledili iz bakine kuhinje i posebno vam je draga, razmislite kako možete da je iskoristite kao dekor, možda na terasi. Isto je i sa varjačama – odlične su za upotrebu, ali kad počnu da se cepaju, vreme je da ih zamenite novim.

Ukoliko koristite plastične daske, one se mnogo brže krive i pucaju, pa ih treba redovno menjati, a drvene varjače i druge drvene alate možete zameniti silikonskim, koji nisu skloni pucanju i oštećenju.

prazne tegle

Prazne tegle su posebna kategorija nepotrebnih stvari, koje se obično gomilaju u špajzu. Ako koristite kafu u staklenoj ambalaži, sigurno imate bar dve prazne tegle mesečno, koje lepo izgledaju, imaju plastične poklopce koji se šrafe i prosto vam je žao da ih tek tako bacite (možda će nečemu poslužiti). Staklo se može reciklirati, ali možete ga i prodati, ako su se tegle nakupile u većim količinama – razmislite o tome.

I ako ste već krenuli da sortirate, sređujete i bacate nepotrebne stvari iz kuhinje i špajza, razmislite o predmetima i aparatima koji nisu pokvareni i oštećeni, ali ih uopšte ne koristite, ili ih nikada i niste koristili. Sve to možete donirati ili nekome pokloniti. Stvari u vašoj kuhinji treba da zaslužuju svoje mesto. Ako ih ne koristite (i gurate ih u špajz), onda vam nisu ni potrebne.

Pročitajte i ovo: Evo kako da organizujete špajz ukoliko imate malu kuhinju

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.