Najbolja hrana i napici koji podstiču oporavak od prehlade i gripa
Da biste smanjili rizik od prehlada, gripa i raznih virusa, jačanje imuniteta i preventivne mere su uvek dobra ideja. Ali, kada se već razbolite, možete pomoći svom organizmu da se brže oporavi, ne samo odgovarajućim lekovima, već i odgovarajućom hranom. Kad se razbolite, apetit vam slabi i nivo energije vam pada i možda vam se i ne jede ništa osim supe, ali hrana i napici za brži oporavak od bolesti osnažuju organizam, pomažući vašem imunitetu da se izbori sa bakterijama i virusima.
Tokom zime, zgodno je da vam hrana za brži oporavak bude pri ruci, naročito ako imate decu u školi, gde se sezonske infekcije vrlo lako prenose i gotovo su neizbežne.
Iako nijedna hrana nije lek, postoje određene namirnice, koje vam mogu pomoći da se osećate malo prijatnije, da ublažite simptome i povećate nivo energije. Uz odmor, odgovarajuće lekove i obilje tečnosti, evo nekoliko namirnica koje stučnjaci preporučuju tokom sezone prehlada i gripa.
Najbolja hrana i napici za brži oporavak od bolesti
Banane za više energije i ravnotežu tečnosti
One su vrlo korisne kada ste bolesni, zbog lake probavljivosti i bogatog nutritivnog sastava – banane su odličan izvor kalijuma, minerala koji pomaže u održavanju ravnoteže tečnosti, funkcije nerava i kontrakcije mišića, što tokom bolesti može biti narušeno. Pored toga, banane sadrže vitamin B6, koji pomaže u stvaranju neurotransmitera koji podstiču dobar osećaj i pomažu u regulaciji raspoloženja. Takođe, banane su dobar izvor jednostavnih ugljenih hidrata, što znači da pružaju brzu energiju i generalno su blege i prijatne za stomak.
Klasična pileća supa
Nema ničeg boljeg od činije tople pileće supe kada se ne osećate dobro. Neka istraživanja zapravo pokazuju da je pileća supa najbolja hrana za brži oporavak od respiratornih infekcija. Ona hidrira, zadovoljava i sadrži prirodne elektrolite, pa je ovaj klasik hrane za bolesne neophodan i blagotvoran kada se osećate loše.
Napici sa elektrolitima za brži oporavak od bolesti
Ako dobijete stomačni virus, lako možete dehidrirati i brzo izgubiti esencijalne elektrolite kao što su natrijum, kalijum i hlorid. Pića bogata elektrolitima ne samo da obnavljaju izgubljenu tečnost, već vraćaju ravnotežu elektrolita u organizmu, podstičući brži oporavak od bolesti i sprečavajući komplikacije poput umora, slabosti mišića i dehidratacije. Ove napitke možete kupiti, najčešće u obliku praha, ali možete i sami napraviti vrlo ukusan napitak, koji sadrži još neke preporučljive namirnice.
Na primer, napitak sa đumbirom i limunom je odličan za nadoknađivanje elektrolita, a za njega vam je potrebno dve ipo šolje vode, jedan manji sveže đumbir narezan na komade, kašičica ceđenog limunovog soka, četvrtina kašičice morske soli i jedna do dve kašike domaćeg meda. Prokuvajte đumbir u vodi i čim provri sklonite sa ringle i ostavite poklopljenog da odstoji oko pet minuta. Procedite i sipajte u šolju, a kada se malo ohladi, dodajte sok od limuna i so. Dodajte med i dobro promešajte da dobijete izbalansiran slatko-slani kiselkasti ukus. Nemojte koristiti kuhinjsku so, jer ne sadrži esencijalne minerale, već morsku ili himalajsku i ne menjajte med drugim zaslađivačima.
Jogurt za brži oporavak od bolesti
Ovaj mlečni proizovd je bogat kalcijumom i pruža dobar izvor proteina, koji pomažu u popravci telesnih tkiva. Glavna korist jogurta leži u njegovim probioticima (korisnim bakterijama koje poboljšavaju zdravlje creva). Ove dobre bakterije mogu ojačati imunološki sistem, poboljšati probavu, pa čak ublažiti simptome gastrointestinalnih problema poput proliva, koji često prate neke bolesti. Štaviše, jogurt je lagan za stomak i može biti hranljiv izbor ako imate smanjen apetit.
Slani krekeri za stomačne viroze
Konzumacija neutralne hrane kao što su krekeri može biti korisna kada imate stomačnu virozu. Krekeri su laki za probavu i mogu pomoći u upijanju viška želudačne kiseline, zbog čega se često preporučuju osobama koje imaju mučninu ili uznemiren stomak. Takođe, njihov sadržaj soli može doprineti obnavljanju izgubljenog natrijuma, jednog od vitalnih elektrolita pomenutih ranije. Međutim, važno je imati na umu da iako krekeri mogu ublažiti neke simptome stomačnih problema, oni treba da budu deo šireg plana oporavka koji uključuje obilje tečnosti i odmor.
Pročitajte i ovo: Lekovi vam više ne trebaju: Ukusne i moćne namirnice protiv glavobolje
Tost od belog hleba za brži oporavak od bolesti
Jednostavan suvi tost od belog hleba ponekad može biti jedino što možete da jedete – iako se konzumacija rafinisanih žitarica obično ne preporučuje, kada se ne osećate dobro, to može biti spas. Možete kupiti neki kvalitetan beli tost, ili ga možete napraviti u tosteru, a i prepečen hleb u rerni je odlična hrana za brži oporavak od bolesti. U kombinaciji sa pilećom supom ili jogurtom, imaćete kompletan obrok koji će vas zasititi, povratiti vam energiju i neće opterećivati vaš stomak.
Đumbir – prirodni lek protiv mučnine
Napravite čaj od đumbira i limuna, onako kako smo vam već predložili, ili ga ohladite u frižideru za bolji osvežavajući efekat, ako imate temperaturu i upaljeno grlo. U suštini, u svaki čaj možete dodati malo đumbira (svežeg ili u prahu), koji poboljšava ukus i deluje umirujuće na želudac. Ako vam je muka i ništa vam ne prija, đumbir će pomoći. A kad se mučnina smanji, moći ćete nešto i da gricnete (tost, krekere…).
Čaj za smanjenje simptoma i opuštanje
Topao čaj je preporučljiv prilikom oporavka od bilo koje bolesti, a neki čajevi, kao što je zeleni čaj, ili sepcifični biljni čajevi, bogati su antioksidantima i imaju antiinflamatorno dejstvo, koje podstiče imunološki sistem. Kamilica podstiče opuštanje i bolji san, đumbir je dobar protiv mučnine, čaj od sladića je vrlo popularan zbog antivirusnih i antimikrobnih svojstava koja ublažavaju simptome prehlade ili gripa. Čaj od nane umiruje stomak i pruža olakšanje bolnom grlu, čaj od bosiljka ili korena omana umiruje kašalj i olakšava iskašljavanje.
Pečene jabuke za stomačne smetnje
Pečena jabuka je najblaža hrana i prema mnogim preporukama prva čvrsta hrana koja se nudi bebi, baš zato što je lako svarljiva i ima nežan efekat na probavni sistem. Jednostavno ih je pripremiti (operite nekoliko većih jabuka i pecite ih neoljuštene u rerni, na plehu obloženom pek-papirom), vrlo su ukusne i bez ikakvih dodataka i pružaju esencijalne nutrijente poput dijetetskih vlakana i vitamina C, koji podržavaju imunološki sistem, osiguravajući da telo dobije više energije za borbu protiv bolesti.
Seckana ćuretina za veći unos proteina
Seckana ćuretina je lak način da unesete više proteina dok ste bolesni. Proteini su ključni za funkciju imunološkog sistema, jer podstiču proizvodnju antitela koja pomažu u borbi protiv infekcija. Pored toga, ćuretina je izvor vitamina i minerala kao što je cink, koji takođe igra značajnu ulogu u podršci imunološkom sistemu.
Med – najzdraviji prirodni zaslađivač
Med ima izuzetno korisna medicinska svojstva – prirodni antioksidanti, enzimi i antibakterijsko dejstvo, čine ga idealnim terapijskim lekom za bolno grlo ili kašalj, koji se često javljaju kod gripa i prehlade. Istraživanja su pokazala da je med izuzetno delotvoran u ublažavanju simptoma infekcija gornjih respiratornih puteva – efikasniji je od drugih uobičajenih lekova, uključujući antibiotike i lekove protiv kašlja. Med takođe umiruje upaljeni sloj grla, smanjuje učestalost kašlja i poboljšava san. Dodatno, pomaže u podsticanju imunološkog sistema, olakšavajući brži oporavak od boleti. Med se ne sme davati deci mlađoj od jedne godine zbog rizika od botulizma, a u svim ostalim slučajevima treba da bude vaš glavni zaslađivač, nezavisno od doba godine i prehlada.
Pročitajte i ovo: Slatko, a zdravo: 6 moćnih efekata meda
Brankica Milošević
Naslovna fotografija: unsplash.com