Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Busy life: Danijela Golić – preduzetnica i osnivačica “Samita žena lidera”

Upoznajte Danijelu Golić, preduzetnicu i osnivačicu “Samita žena lidera”, koji će treći put po redu biti održan 2. i 3. juna na Fruškoj gori. Sa Danijelom smo razgovarali o ženskom preduzetništvu, podršci i izazovima vođenja samostalnog biznisa, a ona nam je otkrila više o ciljevima, misiji i uspesima “Samita žena lidera“, svom ličnom preduzetničkom putu, i kako bi savetovala sve žene koje žele da se upuste u “preduzetničke vode”. Danijela veruje da se uspeh žena ne meri isključivo uspešnom karijerom, već količinom uspeha u bilo čemu čime je ona odlučila da se bavi, a mi se nadamo da će vas naš razgovor sa njom inspirisati da napravite taj presudni, samostalni karijerni korak kojeg se možda pribojavate.

Q

Preduzetnica si i osnivačica "Samita žena lidera". Kako si došla na ideju da pokreneš ovaj Samit i kome je namenjen?

A

Samit je nastao kao ideja koja se javila posle jednog EBRD treninga koji sam posetila. Prvi put sam tada uvidela važnost konstantnog unapređenja veština i vrednost građenja poslovne mreže. Ja, kao neko ko nikada nije radio u korporaciji, neko ko je od kad zna za sebe bio preduzetnik, oduvek sam se nosila sa izazovima vođenja instinktom. Nikada nisam imala ideju da se određeni šabloni uče, da se određene veštine stiču, da mogu da učim na tuđim greškama i iz tuđih primera. Samit je namenjen svim onim ženama koje su na putu ličnog i profesionalnog razvoja i koje žele da grade svoju poslovnu mrežu.

Q

Koji su to primarni ciljevi "Samita žena lidera"?

A

Primarni cilj Samita žena lidera je osnaživanje žena kroz tri pilara (stuba) koji su namenjeni preduzetnicama, ženama koje razvijaju svoje karijere i novoj generaciji mladih liderki. Naše aktivnosti podrazumevaju edukacije, biznis mentor program i sesije namenjene umrežavanju.

Q

Treći po redu "Samit žena lidera" biće održan 2. i 3. juna na Fruškoj gori. Ko će biti ovogodišnji učesnici i šta možemo očekivati od ovog događaja?

A

Ove godine, Samit žena lidera će poslednji put biti održan kao regionalni događaj, pa smo spremili brojna iznenađenja za sve učesnike. Imamo zaista inspirativne govornike ove godine, ugostili smo žene koje imaju zavidne karijere, koje su spremne da podele svoje poslovne priče, uspešne i one malo manje uspešne trenutke iz njihovih karijera. 

Ono što će svakako biti zanimljivost je da ćemo na ovom Samitu žena lidera prvi put imati jedan potpuno muški panel, na kome će, između ostalih, učestvovati i Vladimir Vanja Grbić, naš poznati odbojkaš. Ostale učesnike, za sada, nećemo otkrivati, morate da nam se pridružite na Samitu i uživo čujete o čemu će to oni pričati i koliko nas, zapravo, podržavaju….

Za sve učesnike smo spremili i jedan zaista vredan poklon, ali ne mogu detalje da otkrivam sada. Biće to jedno veliko iznenađenje za sve!

U okviru “Samita žena lidera” održavaju se radionice, treninzi, mentorski programi, masterclass-ovi…

Koje se sve mogućnosti otvaraju ženama u toku i nakon učešća u “Samitu žena lidera”? Samit je prevashodno bio zamišljen kao događaj koji se održava svake godine, ali se zajednica koja se formirala oko njega, a koja sada broji preko 2.000 žena iz Srbije i regiona, munjevitom brzinom širila, rađale su se brojne ideje i uključilo se toliko žena koje su bile spremne i voljne da uče, da dele i da rastu, da smo sve naše aktivnosti usmerile u tom pravcu – da pružamo podršku i da se edukujemo. 

Sam događaj je odlična prilika da se čuju novine u poslovanju, isprate trendovi, proširi poslovna mreža, ali članstvo u Samitu žena lidera i učešće u našim aktivnostima im daje mogućnost da preskoče po nekoliko stepenica, da otvore neka nova vrata i da pronađu inspiraciju u drugim ženama. 

Q

Kako su se do sada pokazali rezultati mentorskog programa za podršku žena preduzetnica, šta je do sada sve postignuto?

A

Za naš mentroski program se ove godine prijavilo preko 400 žena iz Srbije i regiona, što ukazuje na to da žene prepoznaju da im nedostaju određene veštine, da uvek ima mesta za napredak i da su voljne da uče. 

Najbolji primer toga je da sam pre nekoliko dana prisustvovala dodeli nagrada 100 uspešnih žena, kao jedna od dobitnica i prišla mi je devojka koja je bila polaznik našeg mentorskog programa prve godine. Obratila mi se sa rečima zahvalnosti. Bila je na početku svog poslovanja kada se prijavila za naš program, danas je razvila svoje poslovanje, posluje i van granica Srbije, a zahvalila mi se na pomoći, na svom znanju koje je stekla u toku našeg programa. Rekla mi je da su joj mnogo pomogle dve mentorke sa tog programa sa kojima je još uvek u kontaktu i koje su još uvek uključene u njen proces napredovanja. To je za mene bio odličan znak da radimo nešto dobro, da smo na dobrom putu da ova platforma postane nešto na šta svi zajedno možemo da budemo ponosni.

Q

Šta te je navelo da se i sama upustiš u preduzetništvo?

A

Imala sam 20 godina i nisam znala šta znači reč neuspeh. Znala sam posao, imala sam želju da radim i to je bilo dovoljno da se upustim u preduzetničke vode.

Sa godinama dolazi određeno iskustvo, ali i doza opreza, predostrožnosti, što ponekad nas žene u poslu sputava. Sklone smo da se neprestano preispitujemo i da nedovoljno verujemo u sebe, a ako uspemo da održimo ono dete u sebi, koje je prepuno ideja i ne oseća strah od neuspeha, onda smo uspele.

Q

Koji su to najveći izazovi, ali i najveće prednosti vođenja samostalnog biznisa?

A

Najveći izazov je svakako ostati dosledan sebi. Ponekad se u poslu dešava da je neophodno da sarađujemo sa ljudima sa kojima na delimo iste vrednosti i ja sam naučila da sa takvim ljudima ne sarađujem. Upravo to je prednost vođenja samostalnog posla, da mogu sama da odlučujem ko su mi saradnici, partneri, da ih pažljivo biram i budem zadovoljna na kraju svakog dana. 

Q

Koliko je važna međusobna ženska podrška i da li je ona, zapravo, jača i prisutnija nego što to mislimo?

A

Izuzetno verujem u snagu ženske podrške. Sada, dok sam u organizovanju Samita, bila sam u prilici da pozivam govornike, i – znate koji je najčešći odgovor bio kada sam ih pitala da čuju ko još govori: „Nije mi važno ko još govori, ja podržavam vašu inicijativu!“ E, to najbolje govori o snazi ženske podrške. Samit žena lidera nisam ja, Samit su sve one žene koje su posetile naše događaje, mentori okupljeni oko naših programa, svi naši treneri koji su držali edukacije, sve naše polaznice programa. Samit je prerastao u jednu ozbiljnu zajednicu žena koje podržavaju isti cilj i dele iste vredosti. 

Q

Koliko je razvijena start-up zajednica u Srbiji i u kojoj meri su žene deo iste?

A

Start-up zajednica je u Srbiji u velikom zamahu u poslednje 4 godine zato što se stvorila atmosfera podrške, kvalitetnih ideja i sve većeg broja plasmana naših proizvoda van granica Srbije. Tu prevashodno mislimo na start-upe iz Fitecha, Blockain, ali i gejminga.

Prosek žena osnivačica start-up kompanija je preko 20%,  što je iznad evropskog proseka, ali verujem da tu još uvek ima mesta za rast, da taj broj može i treba da raste ukoliko nastavimo da ih podržavamo kroz već postojeće platforme za umrežavanje, finansiranje, edukaciju, mentorstvo baš kao što i mi to radimo. 

Q

Kako kao žena preduzetnica uspevaš da balansiraš uspešnu karijeru i privatni život?

A

Zašto ovo pitanje nikad ne dobije muškarac? Ali, ako ćemo ozbiljno, verujem da i žene, kao i muškarci, u procesu građenja karijere, moraju da se odreknu pojedinih stvari, da poslože prioritete i da na kraju dana budu zadovoljni sa rezultatima koje su ostvarili i poslovno i privatno. 

Za svakog od nas uspeh je neka druga stvar, druga mera. Verujem da se uspeh žena ne meri isključivo uspešnom karijerom, već količinom uspeha u bilo čemu čime je ona odlučila da se bavi. 

Q

U kojoj meri nam preduzetništvo, zapravo, daje slobodu koja nam je potrebna za adekvatan work-life balans?

A

Lično verujem da mi preduzetništvo daje slobodu da radim stvari koje volim, koje me pokreću i u koje verujem, sa ljudima koje ja biram, sa kojima delim iste vrednosti i uverenja. Kada na taj način razmišljate o poslu, onda on prestane da bude posao, već postaje sastavni deo života koji kreirate tako da imate vremena za sve.

Q

Da li su i na koji način preduzetništvo i majčinstvo povezani?

A

Ne vidim konekciju između majčinstva i preduzetništva, osim što oba donose neverovatno uživanje, ali i veliku glavobolju.

Q

Koje žene su te inspirisale, motivisale i nastavljaju da te inspirišu tokom života?

A

Mnoge žene koje sam imala priliku da upoznam su me inspirisale. Za razliku od pojedinih tradicionalnih uzora koje imaju žene, ja crpim inspiraciju i pronalazim motivaciju od žena u mojoj mreži i uspešnih priča koje svakodnevno imam prilike da čujem.

Q

Da li si i sama nešto naučila od polaznica “Samita žena lidera” koji si osnovala sa ciljem da osnažiš druge žene?

A

Verujem da svakog dana stičemo nova znanja. Svaka osoba koju upoznamo, svaki trening koji posetimo, svako putovanje na koje odemo nas oplemeni na drugačiji način i izvuče iz nas novu dimeziju. 

Q

Šta bi poručila ženama koje se još uvek nisu upustile u preduzetništvo, ali imaju želju da to učine?

A

Da krenu što pre, da više preuzimaju rizike. Mi žene bi trebalo da budemo malo odvažnije u svemu što radimo. Ako imate dobru ideju i ako verujete u nju, pitam se šta čekate?

Q

Na čemu si najzahvalnija?

A

Što sam svako NE pretvorila u priliku i što mi je svako DA donelo veću veru i samopouzdanje da još čvršće stanem iza svojih ideja i ambicija.  

Jovana Pantić

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.