10 provereno dobrih saveta da unesete cosy atmosferu u svoj dom

Umirujuća, cosy atmosfera u domu predstavlja jednu od najpoželjnijih estetika u dekoru, posebno jer stvara idealan prostor za odmor i duboku relaksaciju – koja nam je svima preko potrebna! Sve što je potrebno da uradite je da svoj dom pažljivo ukrasite dekorom toplim bojama, prirodnim materijalima, dobrim osvetljenjem i aromatičnim mirisima. I dok možda pomišljate da moderni komadi nameštaja ili ornamenti moraju mnogo da vas koštaju, istina je potpuno drugačija jer pojedine ideje možete, uz malo volje i truda, da rekreirate sami.

Cosy atmosfera u domu i kako da je postignete

Prikažite prekrivače

Uz što više prekrivača, vaš dom će izgledati ušuškanije. Naravno, ne morate da kupujete nove kako biste postigli cosy atmosferu – dovoljno je da pripremite ćebiće koje već posedujete, a zatim da ih urolate i stavite u korpu i na dekorativne merdevine od drveta.

Postavite više jastuka na krevet

Ukoliko volite da spavate na mekanom krevetu, a ujedno da ga koristite za odmor tokom dana, sigurni smo da ćete biti oduševljeni našim predlogom – da na njega postavite nekoliko različitih jastuka. Ne samo da ćete postići udoban ambijent, već će i vaša spavaća soba širiti prijatnu atmosferu.

Napravite jastučnice od starog džempera

Ako imate stari džemper koji više ne želite da nosite, možete mu dati “novi život” u obliku kućnog dekora. Dovoljno je da ga pažljivo isečete, vodeći računa da se konac ne rasplete, a zatim od njega napravite zanimljive jastučnice. Dobra je ideja da ih postavite na fotelju, kauč ili krevet.

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Et opslag delt af beck (@onplanetbeck)

Koristite lampu

Sigurni smo da ste do sada primetili da osvetljenje ima posebno bitnu funkciju za postizanje prijatne atmosfere. I dok jaka svetla možda jesu dobra kad obavljamo precizan rad, uveče bi trebalo da ih prigušimo. Stručnjaci savetuju da koristite lampe modernog dizajna, koje će na savršen način upotpuniti prostor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amanda Eno (@mandyenohome)

List ili grana u vazi

S obzirom na to da postoji mnogo onih koji bi voleli da imaju zadivljujuće cveće u svom domu, ali nikako ne mogu da mu posvete pažnju i negu, postoji sjajan način da unesete zelenilo u svoj ambijent – koje ne uključuje sadnju biljke.  Dovoljno je da pronađete lepu granu drveta ili veliki zeleni list, i da ih postavite u vazu. U sekundi ćete oplementi svoj prostor.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Domani Home (@domanihome)

Napravite kutak za čitanje

Postoji jedno od vrlo popularnih rešenja za organizovanje prostora – da napravite kutak za čitanje. Sve što je potrebno da uradite je da izdvojite jedan sto koji ne koristite, i smestite ga zajedno sa stolicom i mekanim jastukom u svoj omiljen ćošak. Poređajte nekoliko knjiga, dodajte biljku i lampu – i gotovo!

Sveće stavite na jedno mesto

Sveće predstavljaju najvažniji deo dekora u svim cosy domovima. Upravo zbog toga je važno da ih postavite zajedno na jedno mesto, idealno na moderan poslužavnik od kovanog gvožđa. Za postizanje romantične atmosfere možete da ih sve upalite u isto vreme. U tom slučaju bi bilo dobro da birate modele izrađene bez mirisa – kako se ne bi pomešale različite arome.

Okačite svoje omiljene fotografije pomoću štipaljki

Obične ramove za fotografije možete da zamenite štipaljkama i kanapom! Prvo izradite svoje omiljene fotografije u boji ili crno-belom koloritu, ukoliko želite da postignete još moderniji izgled. Na kraju ih pažljivo okačite na kanap pomoću štipaljki.

Napravite “drvenu sveću”

U slučaju da ste pravi kreativac i nisu vam strani ručni radovi, probajte da napravite sveću u drvetu. Sve što treba je da isečete parče drveta, a zatim da pomoću bušilice napravite rupu u koju ćete postaviti sveću.

Napravite svog gallery zid

Ljubitelji slika ne moraju da se odriču pojedinih umetničkih dela, samo zato što nemaju dovoljno prostora za izlaganje. Već nekoliko godina je vrlo poželjno napraviti svoj gallery zid, koji treba da se sastoji od omiljenih uramljenih slika. Samo je važno da povedete računa o estetici, bojama i vrsti drvenog okvira.

Pročitajte i ovo: Frizure koje će učiniti da izgledate (i osećate se) mlađe

Naslovna fotografija: instagram.com/dreaming_of_decor

Kristina Page