Sve (nesrećne) ljubavi francuske pevačice Dalide

Glas, stas, talenat, uspeh, popularnost… na prvi pogled bi se reklo da je Dalida, ikona francuske muzičke scene, imala sve. Osvajala je srca gde god bi se pojavila – iskrenim, setnim, ali snažnim numerama koje su izazivale najlepša i najtužnija osećanja publike. Njeni hitovi Bambino, Paroles Paroles i Salma Ya Salama – i danas su rado slušani u svetu. Italijanskog porekla, rođena je u Kairu gde je u 21. godini postala mis Egipta. To ju je usmerilo ka Parizu u kom je, uz mukotrpan trud, sagradila impresivnu muzičku i glumačku karijeru, redovno priređujući nastupe širom planete. Njena impozantna vila i danas natkrivljuje Monmartr, a Parižani su joj u komšiluku posvetili i trg.

Neko bi rekao da je ovakav život bio savršen… Međutim, Dalidina biografija je bila prožeta tragedijama koje su je, naposletku, koštale života. Ovom prilikom se prisećamo svih njenih ljubavi koje se nisu završile kako je želela…

Luigi Tenco

Dalida je sredinom šezdesetih godina prošlog veka bila u romantičnoj vezi sa Italijanom Luigijem Tencom, koji je važio za poznatog pevača, tekstopisca i glumca, s kojim se i verila. Toliko su se voleli da su odlučili i da zajedno nastupe na Sanremo festivalu u januaru 1967. godine. Njihova numera se zvala Ciao amore ciao. Nasuprot Dalidi koja je briljirala, Tenco nije bio zadovoljan svojim performansom. Nakon što je saznao da je njegova pesma eliminisana iz finala, Tenco se vratio u hotelsku sobu gde je izvršio samoubistvo, uz napisanu poruku da njegov čin predstavlja rezultat odluke žirija i publike. Pronašla ga je Dalida, koja nije ni sanjala da ovako nešto može da se desi. Ovo ju je toliko potreslo da je pokušala da oduzme i svoj život u hotelu Prince de Galles u Parizu. Provela je pet dana u komi, ali je ubrzo ipak uspela da se vrati na scenu.

Lucio, student iz Italije

I dalje veoma uznemirana nakon Tencove smrti, Dalida je utočište pronašla u zagrljaju Lucija, dvadesetdvogodišnjeg studenta iz Italije. Njihov kratkotrajni odnos je prikazan i u francuskom biografskom filmu Dalida iz 2017. godine. Nakon što je saznala da nosi njegovo dete, a znajući da sa Lucijom nema budućnost, Dalida se odlučila na abortus, koji ju je ostavio neplodnom. Postoje i navodi da je svim srcem želela dete, što joj se nije ostvarilo.

Pročitajte i ovo: Merilin Monro – devojka koja je bila srećna čak i kad je tužna

Lucien Morrise

Pre veze sa Luigijem Tencom, Dalida je bila udata za Luciena Morrisa, direktora radijske stanice Europe No. 1 i produkcijske kuće Disc AZ, koji joj je mnogo pomogao u pogledu karijere. Lucien je bio oženjen kad je upoznao Dalidu, u koju se toliko zaljubio da je suprugu i ćerku napustio zbog nje. Međutim, njihova veza je trajala svega nekoliko meseci. Iako su ostali u dobrim odnosima, Lucien je 1970. izvršio samoubistvo. Imao je 41 godinu. Ovo je bio još jedan težak udarac za Dalidu, koju je depresija sve više obuzimala, iako je neprestano pevala i nizala uspeh za uspehom.

Richard Chanfrey

Godine 1972. preko TV voditelja Pascala Sevrana, upoznala je Richarda Chanfreyja, navodnog alhemičara, medijsku ličnost i povremenog pevača, koji se predstavljao kao Grof Saint-Germain. Dalida je bila u turbulentnoj vezi sa Richardom punih devet godina. Umorna od njegovih „poduhvata“, raskinula je vezu 1981. Dve godine kasnije, i Richard Chanfray je izvršio samoubistvo.

Sve ovo je bilo mnogo za legendu francuske šansone, a nakon smrti majke i prijatelja – pevača Mikea Branta (koji je, takođe, izvršio samoubistvo), i Dalida je okončala svoj život u kući na Monmartru – 1987. godine.

Ultimativnu divu francuske šansone, Parižani i danas rado pominju, a njeno stvaralaštvo nastavlja da živi prvenstveno zbog brata Orlanda, muzičkog producenta koji se, iako u zrelim godinama, i dalje trudi da očuva uspomenu na svoju sestru.

Pročitajte i ovo: Zadivljujuće činjenice o holivudskoj divi Šeron Tejt

Naslovna fotografija: instagram.com/photodalida

Dušan Veselinović je diplomirani novinar i pop culture fanatik. Uživa u druženju, putovanjima, knjigama, istoriji i u svakom vidu umetnosti. Enormni ljubitelj životinja.