Zelena supa – savršen vid detoksikacije

Konzumiranje više povrća je prvo na listi zdravog načina ishrane. Sledeća je detoksikacija organizma, koja se takođe sprovodi uz pomoć povrća. Hranljiva detoks supa vam omogućava i jedno i drugo, a mi vam predlažemo da isprobate recept kojim ćete dobiti i veći unos povrća i detoksikaciju organizma.

Ovakva supa, od devet vrsta povrća bogatog hranljivim sastojcima pomešanih sa svežim biljem i začinima, revitalizuje organizam, omogućavajući vašem telu da lako svari i apsorbuje hranljive materije. Vlakna su ključni faktor u održavanju zdravlja creva, a zelena detoks supa je bogata vlaknima, predstavlja odličan ručak ili laganu večeru i možete je napraviti – računajući i vreme seckanja sastojaka – za oko 40 minuta.

Kako se pravi zelena detoks supa

Osnovni recept možete prilagoditi na osnovu onoga što imate u frižideru, a prema receptu potrebno vam je više sastojaka: crni i beli luk, komorač, celer, žuta paprika, peršun, brokoli, spanać i đumbir. Potrebni su vam i bujon od povrća, pasulj, miso pasta, himalajska ružičasta so i biber. Pasulj dodajemo da bismo obezbedili malo proteina, koji takođe čini supu kremastom i donosi osećaj sitosti.

Prvi korak u pripremi je pranje i seckanje svežeg povrća – pripremite dasku i dobar nož i seckajte kako umete. Prednost zelene detoks supe je i u tome da sastojci ne moraju biti pažljivo i sitno naseckani – ionako na kraju idu u blender i ovoljno je da svo povrće grubo nasečete na nejednake komade. Nascekajte luk, komorač, celer, peršun i brokoli – spanać ne morate seckati. Đumbir narendajte ili sitno iseckajte.

Kuvanje povrća

Potreban vam je lonac, u koji ćete najpre uliti četvrtinu šolje bujona, zagrejati na srednjoj temperaturi i ubaciti crni i beli luk, komorač, celer i kuvati uz mešanje, oko pet minuta. Zatim dodajte brokoli, đumbir, ostatak bujona, pasulj, miso pastu, so i biber, pokrijte i kuvajte 15 minuta. Pošto je potrebno da detoks supa sadrži sirove enzime, zadržaćete polovinu sirovog spanaća i peršuna za poslednji korak, a polovinu ćete ubaciti u lonac i sve kuvati još 5 minuta.

Pročitajte i ovo: Šta vam telo saopštava kad osećate žudnju za određenom hranom

Kremasta detoks supa

Sada treba da umutite supu, tako da postane kremasta. Sipajte je u blender i dodajte preostali sirovi spanać i peršun i blendirajte dok ne postane glatka. Vaša detoks supa je spremna, sipajte je u činiju i za serviranje možete dodati malo soka od limuna i posuti je sa još malo peršuna.

Vreme, sastojci i hranljiva vrednost

Ova kremasta i osvežavajuća vegetarijanska detoks supa puna je hranljivih sastojaka, a za četiri porcije potrebno vam je petnaestak minuta pripreme,  dvadesetak minuta kuvanja i još nekoliko minuta blendanja – ukupno oko 40 minuta.

Sastojci recepta za detoks supu:

Polovina glavice crnog luka, 3 čena belog luka, 1 lukovica komorača, 1 stabljika celera, 1 žuta paprika, pola veze peršuna, 4 šolje seckanog brokolija, 6 šolja spanaća, jedan koren đumbira, dve šolje bujona od povrća, jedna konzerva pasulja kanelinija (ispranog i oceđenog), 1 kašika miso paste, 1 kašičica ružičaste himalajske soli i polovina kašičice kajenskog bibera.

Hranljiva vrednost zelene detoks supe:

Jedna porcija sadrži oko 200 kalorija, gram ipo masnoće, 0,4 grama zasićenih masti, nimalo trans masti i holesterola, 41 gram ugljenih hidrata, 11, 5 grama vlakana. Ukupni šećeri se u detoks supi nalaze u količni od oko 6 grama, natrijuma oko 2 miligrama i proteina oko 13 grama.

Recept za detoks supu možete prilagoditi svom ukusu, ili sastojcima koje imate ili vam je lako da ih nabavite.

Pročitajte i ovo: Salata od šargarepe – za bolje mentalno i digestivno zdravlje

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.