Detoksikacija tela na 10 jednostavnih načina

Detoksikacija je odličan način da povratite ravnotežu nakon perioda u kome ste malo više „otpustili kočnice“ i dozvolili sebi uživanje u nezdravoj hrani. Ali ne morate preduzimati naporne detoks dijete, niti kažnjavati sebe što tokom vikenda, praznika, odmora niste odoleli teškoj hrani i slatkišima. Upravo, možete dozvoliti sebi ovakve izlete i izbeći osećaj da sebi nešto uskraćujete (što osećaju i vaše telesne ćelije, a ne samo vaš um), kada raspolažete jednostavnim i delotvornim metodama za detoksikaciju. Razmotrite 10 načina koji će vam pomoći da očistite organizam, otklonite nadimanje i vratite se zdravim navikama u ishrani, svaki put kad malo “zastranite”.

Efikasna detoksikacija organizma na jednostavan način

Detoksikacija energizacijom – voda sa limunom

Započnite dan čašom tople ili hladne vode sa limunom. Piktin koji limun sadrži, pomaže u varenju, a C vitamin energizuje vaš organizam na samom početku dana. Voda sa limunom donosi i osećaj sitosti, a i mentalni bonus – parčence limunove pulpe u vašoj čaši podešava vaš mozak na frekvenciju zdravih izbora.

Jedite zdrav doručak

Posle vode, pređite na hranu. Doručak će koristiti vašem metabolizmu nakon spavanja. Osim toga, izdvajanje vremena da sebi obezbedite zdrav doručak, odličan je način da izgradite poverenje u sebe, kada je u pitanju vaše zdravlje. Jedini način da dokažete sebi da ste spremni i voljni da brinete o sebi jeste da, zapravo, brinete o sebi. Detoksikacija će biti efikasna ako preskočite hleb, kao i bilo koju vrstu žitarica. Umesto toga, usredsredite se na proteine i uzmite jaja (barena ili poširana) sa lososom ili tunjevinom. To će vam obezbediti sitost, pomoći će vašem telu da zadrži više vode i ostane hidrirano i obezbediće vam dovoljno proteina i omega 3 masnih kiselina, koje ubrzavaju metabolizam. Ako ste u pokretu, odlučite se za lagani smuti koji je odličan za mikrobiom creva.

Detoksikacija pravim izborom hrane

Detoksikacija će biti efikasnija uz uredne obroke i pravi izbor hrane – doručkujte, ručajte i večerajte, uz bar jednu užinu (ne preskačite obroke) i odaberite voće, povrće, nemasne proteine, piletinu, ribu, jaja, zdrave masti iz orašastih plodova, semenki i maslina, avokada ili kokosa.

Odbacite upakovanu, prerađenu hranu, čak i njene „zdrave“ verzije, odnosno, izbacite višak natrijuma, veštačkih sastojaka i šećera iz svoje ishrane. Takođe, izbegavajte začine u kesicama i koristite sveže začinsko bilje, da začinite svoju hranu. Otkrićete da vam ovo pomaže da napravite razliku u vašem izgledu, raspoloženju i osećanju sebe – čak i nakon samo jednog dana.

Ako vam je teško da izbegnete grickanje prekomerno obrađene i upakovane hrane, ili da se odreknete slatkiša, zapamtite da to ne morate stalno da radite. Počnite sa današnjim danom, sa jednim obrokom. Recite sebi da ćete pojesti jedan zdrav obrok, a zatim ponovite ovu mentalnu taktiku i za sledeći obrok. Ovako ćete izbeći sters odricanja i uskraćivanja, koje vaše telo dovodi u stanje „štednje“ masti i smanjene potrošnje kalorija.

Planirajte i pripremajte obroke unapred – to je lakše nego što mislite i može vam pomoći da odolite iskušenju u poslednjem trenutku. Obilna i ukusna salata je mnogo bolji izbor od bilo čega iz obližnjeg restorana brze hrane, a možete je pripremiti uveče za ceo sledeći dan.

Pročitajte i ovo: Kako da podstaknete proizvodnju kolagena i održite njegov nivo

Detoksikacija napicima

Popijte šolju čaja od korena maslačka uz popodnevnu užinu – maslačak podstiče varenje, a pravila hidratacija je povezana sa svim procesima u organizmu – od metabolizma i nivoa energije, do zategnutosti vaše kože. Ako vam je maslačak odbojan, probajte zeleni čaj, koji sadrži visok nivo antioksidanata i ubrzava metabolizam.

Napravite ritual od užine i čaja i ne žurite. Ne morate da priredite ništa otmeno, niti da utrošite više vremena nego obično – samo se usredsredite na uživanje u mirisu i ukusu. Vreme za čaj je ritual u mnogim kulturama, a stvaranje prostora za lične rituale brige o sebi, odličan je način da uklonite neke mentalne i emocionalne barijere.

Vežbe za kičmu i bolje varenje

Ubrzavanje otkucaja srca znači povećanje protoka krvi, što pomaže vašem telu da samo izbaci toksine i čini da detoksikacija bude efikasna. Ne morate da idete u teretanu i da se znojite – uradite nekoliko serija vežbi na podu. Lezite sa podignutim kolenima, a zatim ih spustite na jednu stranu, pa na drugu stranu, nastojeći da vam gornji deo tela ostane ravno na podu. Ili uradite joga vežbu „trostrukog zavrtnja“ – sedite na pod, držeći leđa pravo i oslanjajući se na ruke, prebacite levu nogu preko desne tako da ostane savijena u kolenu (stopalo pored butine), stavite desnu ruku na butinu leve noge (kao da pridržavate i istovremeno se odupirete), oslonite se na levu ruku i okrećite gornji deo tela u levo, dok istovremeno okrećete glavu u levo (kao da pokušavate da pogledate preko svog ramena). Ova vežba „uvrće“ kičmeni stub, oslobađa vas napetosti u leđima i vratu, podstiče cirkulaciju, poržava elastičnost kičme i – podstiče varenje. Kakve veze ima uvrtanje kičme sa varenjem? Pa, organi za varenje se nalaze u stomaku i pokreti uvrtanja vrše pritisak – nešto poput unutrašnje masaže – podstičući njihov rad. Vežbe koje sadrže uvrtanje kičme, mogu ubrzati rad crevnog trakta i obezbediti vam bolju probavu.

Bolja detoksikacija uz tehnike disanja

Osećaj da ste se prejedali (i da se niste ponašali prema svom telu kako zaslužuje), može biti konstantni izvor tihog stresa, koji dovodi do anksioznosti praćene napetošću mišića. Jedan od najbržih načina da relaksirate napete mišiće, jesu vežbe disanja. Svesno i duboko udisanje, sa duplo dužim izdahom, trenutno umanjuje anksioznost i donosi osećaj opuštenosti. U jednom istraživanju, učesnici su nakon tri meseca redovnih vežbi disanja prijavili osećanje veće društvene povezanosti – što je dodatna mentalna i emocionalna dobrobit od nečega što radite da bi detoksikacija bila efikasnija i njeni efekti trajniji.

Pročitajte i ovo: Jednostavni načini da napravite ukusne i zdrave salate

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.