Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Dobar seks počinje van kreveta

Kada ste u dugoj, posvećenoj vezi (braku), dobro znate da telesna intimnost posle izvesnog vremena više nema veze sa strašću i požudom, već je deo odnosa, jednako bitan kao i ostali delovi odnosa. Dobar seks ne popravlja loše odnose, ali proizilazi iz dobrih. Ne uskačete u krevet sa partnerom zato što ste toliko željni i puni strasti, već prilazite jedno drugom zato što je telesna ljubav važna i ne treba je zapostavljati. Uigranost zamenjuje spontanost, što uopšte nije loše, iako se mnogo govori o potrebi za „osveženjem“ u spavaćoj sobi. Ono što vam dobro ide i što radite na najbolji način, koji ste odavno pronašli i utvrdili, ne mora da bude dosadno i prevaziđeno – seks nije manje dobar samo zato što je uvek dobar na isti način sa istom osobom.

Telesna ljubav sa (bračnim) partnerom, deo je ukupne ljubavi u vašem odnosu, a ona uključuje poznavanje, prihvatanje, poverenje, razumevanje, poštovanje. To nisu seksi osobine, ali one se zaista ogledaju u vašem seksualnom životu. Zato je veoma važno kako funkcionišete van kreveta, koliko ste povezani i koliko vremena posvećujete prepoznavanju i potvrđivanju one duboke veze koja vas spaja. A to će ponekad ići malo teže.

Da bi par dobro funkcionisao, potrebno je da postoji pretpostavka dobre namere – to znači da uvek morate pretpostavljati da vam partner misli dobro, da ne želi da vas uvredi i povredi. Ako uradi nešto neljubazno ili neprijatno, potrebno je da to odmah razjasnite, da ga pitate šta se dešava, jer to ne liči na njega. Ako pitate „zašto“ – verovatno ćete dobiti odbrambeni odgovor ili će on prekinuti komunikaciju, zato pretpostavite da on nije namerno loš prema vama, već se dešava nešto drugo.

Ljubaznost je u odnosu obavezna – svi vole da budu cenjeni i da osete zahvalnost, a nema često velikih prilika za tako nešto. Zato su mali, svakodnevni gestovi od najveće važnosti. Moramo da čuvamo i negujemo partnera, kao i on nas – tako zajedno čuvamo i negujemo odnos. Zahvalite za sve, čak i za one poslove koje on obavlja rutinski.

Psiholozi su se bavili istraživanjima o relaciji „pranja sudova i seksa“ (ne bukvalno, već u smislu podele kućnih poslova, koji su opterećujući i dosadni) i utvrdili su da partneri koji su ocenili pozitivno pomoć druge polovine u kućnim obavezama i zadacima, isto tako pozitivno ocenjuju i svoj seksualni život. Te ocene su bile bolje nego kod onih parova koji nisu delili kućne poslove, imajte to na umu.

Seks pomirenja pomaže ponekad, naročito kod mlađih parova, ali ako to postane obrazac vašeg seksualnog života, to znači da se često sukobljavate i da nemate zdrave osnove odnosa, da vam nedostaje poverenje i poštovanje. Toksično ponašanje se ne može „izlečiti“ u krevetu i seks postaje deo održavanja bolesnog odnosa, kao što je i deo održavanja zdravog.

Telesna nežnost ne bi trebalo da bude rezervisana za spavaću sobu, važno je da razmenjujete dodire, zagrljaje, poljupce i da na taj način izražavate nežnost i privrženost, koji god da vam je primaran „jezik ljubavi“. Navika izražavanja nežnosti van spavaće sobe, odražava se pozitivno na vašu intimu.

Dobar smisao za humor i osećaj za meru uvek pomažu. Mnoge stvari su blesave, zabavne i smešne, ako ih tako vidite i ako taj pogled na stvari delite sa partnerom, imate najbolje šanse za dug aktivan i zadovoljavajući seksualni život. Zajednički smeh vas postavlja na istu stranu šire perspektive, koja vam omogućava da se opustite i da ne shvatate tragično i preozbiljno male probleme koje možete prevazići.

Kada čujete savet da svoje ego treba da ostavite van spavaće sobe, to znači da u krevetu treba da budete iskreni, otvoreni, predusretljivi, da tražite, i pružate, dajete i primate. Ali, to je dobar savet i za svaki drugi aspekt odnosa – svako od vas bi trebalo da poznaje sopstvenu krhkost ega i tvrdoglavost, kao i partnerovu, i jedno drugo bi trebalo da ohrabrujete u prevazilaženju ovih ograničenja u komunikaciji i bliskosti. Biti ranjiv, ogoljen, otvoren, vitalan je faktor zdravih odnosa i dobrog seksa.

Dobar seks je povezan sa dobrim zdravljem i opštom vitalnošću organizma, zbog lučenja hormona – homocisteina koji kod muškaraca štiti srce, kao i oksitocina, koji podstiče povezivanje, smanjuje stres i pozitivno utiče na imuni sistem. Kad imate dobar seks, osećate se dobro i opušteno, zdraviji ste i bolje izgledate. To je pozitivan ciklus – jedan pozitivan ishod vodi do sledećeg i tako ukrug.

Zato negujte svoju intimu i bliskost u odnosima na svim nivoima, jer svaki aspekt odnosa utiče na svaki drugi. Vodite ljubav – uvek, a ne samo u krevetu.

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates

Whoops, you're not connected to Mailchimp. You need to enter a valid Mailchimp API key.