Težnja ka dobroti – kako da budete bolja osoba

Ako vam je dobrota, kao i većini ljudi, jedna od najvažnijih vrednosti i svakodnevno tražite načine da budete bolja osoba, znate da to nije uvek lako. Ponekad vam uspeva, ponekad se borite sa sobom u nastojanju da uradite pravu stvar, a ponekad izgubite tu borbu, ili je uopšte i ne započnete – impuls vas ponese i vi kažete ili uradite nešto, zbog čega se kasnije osećate loše. A kad se osećate loše zbog nekog svog postupka i ponašanja, ne preispitujete samo taj čin, već i sve što ste ikad pogrešno i loše uradili, svesno ili nesvesno, i pitate se da li ste dobri onoliko koliko verujete da jeste i šta možete učiniti da budete bolja osoba.

I najbolji među nama se ponekad tako osećaju – i oni za koje svi koji ih poznaju prvo kažu da je „dobar čovek“, ne osećaju da zaslužuju taj kompliment, jer znaju da nisu uvek dobri, da dobrota nije uvek njihov prvi impuls i reakcija i da se ponekad bore da obuzdaju sirove i surove porive. I kad uspevaju u tome, nisu sasvim zadovoljni sobom, jer veruju da dobrota treba da bude prirodna i spontana, da dolazi iz „čistoće duše“, a ne da se postiže savladavanjem sebe.

Dobrota nije tako jednostavna, jer biti čovek nije jednostavno – sastavni je deo ljudskosti, kao što su to i slabosti i impulsi. Čistoća duše je ideal, kao što je i biti dobra osoba ideal, što znači da je to nešto čemu težimo i na čemu možemo da radimo. Težnja da budete bolja osoba je imperativ koji vas vodi kroz život, dok se suočavate sa raznim negativnim osećanjima i porivima.

Kada se osećate ogorčeno što vam drugi ne uzvraćaju dobrotom, teško je setiti se da je dobrota sama po sebi nagrada, ali kada se prepustite porivu i učinite nešto osvetoljubivo i pakosno, taj trenutak zadovoljstva obično plaćate dugotrajnim samoprezirom.

Dobrota je uvek na iskušenju, a neke situacije su naročito izazovne. Kada osećate da vas je život zaobišao i da su izostale nagrade koje ste zaslužili, možete i nesvesno želeti da zagorčavate život drugima. Ljubomora i zavist su uvek iza ugla, spremni da iskoče i preuzmu naše misli i postupke, kad se pojavi neko kome je bolje nego nama, čiji je život ispunjeniji, ko je pametniji, bogatiji, lepši, zadovoljniji. Lakše je poželeti da nekog srušite, nego da ga vidite kao primer na koji treba da se ugledate – ali ni to nije tako jednostavno, osećanja zavisti i divljenja često su pomešana (i vrlo frustrirajuća). Dobrota je na ispitu i kada nečiji neuspeh dokazuje da smo u pravu, a svi volimo da budemo u pravu, i teško je ne osetiti trenutak makar i ogorčenog trijumfa i ne izgovoriti ono čuveno „lepo sam ti govorila“ („upozorila sam te“, „svi smo ti rekli, nisi hteo da slušaš“…). Čak i kada nam je zaista teško, jer svedočimo patnji nekog do koga nam je stalo, osećamo ljutnju što se on oglušio o naša upozorenja i savete i teško nam je da budemo puni podrške i razumevanja.

Teško je biti dobar i kada ne volite neku organizaciju ili osobu – možete prezirati nečije stavove i oštro ih kritikovati, ma koliko nastojali da ostanete neutralni i da nikoga ne osuđujete. Takođe, teško je učiniti pravu stvar kad znate da je malo verovatno da ćete biti uhvaćeni u nečemu – kada ste u iskušenju da uradite nešto neprilično, verujući da to niko neće saznati, osnažiće vas svest o tome da ćete vi sami to uvek znati (i verovatno ćete sebi uvek zamerati zbog toga).

Da biste se razvijali u nastojanju da postanete bolja osoba, dosledno praktikujte ono što vas čini boljom osobom.

Pročitajte i ovo: Prepoznajte toksičnu pozitivnost i odaberite mudrost

Dobrota prema sebi

Pošto ste verovatno sami sebi najstroži kritičar i sudija, uvedite u dnevnu praksu dobrotu prema sebi – pohvalite sebe zbog nečeg što ste dobro uradili, bilo da je to pravi izbor odevne kombinacije, podrška koju ste nekome pružili, ili uspešno obavljen zadatak. Kada ste zadovoljni sobom, to podiže vašu vibraciju i osnažuje vas u donošenju ispravnih odluka i postupaka.

Prihvatanje odgovornosti

Možda se morate boriti sa impulsom da nekog drugo okrivite za svoja osećanja, ponašanje, situaciju, ali vi dobro znate da vam niko nije kriv – ni sebičan partner, ni nadmeni šef, ni razmaženi klijenti. Vaše blagostanje je vaša odgovornost i nema izgovora za to što niste srećni ili uspešni u svom ličnom i profesionalnom životu. Nezadovoljni ste, jer nešto niste radili kako treba. Možda ste pravili pogrešne izbore, donosili loše odluke, imali previsoka očekivanja, gajili iluzije. Suočavanje sa istinom i prihvatanje odgovornosti je jedini ispravan način i vi to znate. A šta ćete uraditi sa istinom, stvar je dubljeg sagledavanja svoje odgovornosti za sopstveni život. Sa nekim stvarima se morate pomiriti i prihvatiti ih i nastojati da date najbolje od sebe u okolnostima kakve jesu, a neke morate promeniti, zarad sopstvenog mira i blagostanja. Jedno je znati šta je prava stvar, ali uraditi pravu stvar zahteva mnogo hrabrosti i poštenja. Dobrota je često veoma teška i veoma „skupa“ – ulozi su visoki, ali i nagrade su dragocene. Mir u duši i zadovoljstvo sobom vrede napora.

Dobrota opraštanja

Ne možete oprostiti ni sebi ni drugima, dok ste ljuti. Pozabavite se tom ljutnjom, ne dozvolite joj da se nagomilava u vama i zatruje vam život. Kada se to dogodi, možete narušiti svoje mentalno i fizičko zdravlje, donoseći nerazumne odluke i ponašajući se destruktivno. Da biste upravljali besom, zapisujte svoja osećanja, meditirajte o njima, razgovarajte sa nekim ko vas razume. Pokušajte da shvatite i prihvatite sve što osećate, da biste mogli da počnete da opraštate. Opraštanje je oslobađajuće i isceljujuće – dobrota u vama hrani se i osnažuje opraštanjem.

Iskrenost i neposrednost

Nemojte lagati. Uputstvo je vrlo jednostavno, ali veoma je teško biti iskren i direktan, kada pokušavate da ne povredite nečija osećanja, da ne ugrozite svoj položaj, da se ne upustite u sukob. Da biste bili bolja osoba na ličnom i provesionalnom planu, pokušajte da uvek govorite istinu, na što jednostavniji način, bez naboja i optuživanja. Belim lažima, prećutkivanjem i poluistinama, najčešće se služimo kada se plašimo nečije reakcije – ali iskrenošću dajete šansu drugima da budu bolje osobe, da pronađu hrabrost za suočavanje i mudrost da donesu ispravne odluke.

Moć pažljivog slušanja

Slušati ljude, ukazati svima poštovanje i pažnju, jedna je od najvećih stvari koju kao čovek možete činiti. To je davanje sebe i ulaganje energije u odnose i interakcije, koje vam donosi trajne i stabilne veze i odnose, na poslu, kao i u privatnom životu. Biti bolji slušalac, znači biti bolja osoba.

Dobrota integriteta

Budite ono što jeste – uvek i u svim situacijama. Držite se svojih vrednosti i uverenja, postavite granice, pronađite fokus i pravac, zalažite se za sebe i za ono što smatrate istinitim i ispravnim. Pronađite hrabrost da budete skromni i ostanete otvorenog uma, da se preispitujete i korigujete, da priznate kad niste u pravu i da promenite štetna ponašanja. Ukažite poštovanje i budite osoba vredna poštovanja. Budite svoji, ali ne budite drski u tome – budite ljubazni, koliko i jasni i direktni. Budite velikodušni i uživajte u davanju, primajte sa zahvalnošću, pokažite razumevanje, unapredite svoje znanje, kulturu i duhovnu širinu, budite svesni povezanosti čovečanstva, prirode i Univerzuma.

Iskušenja su stalno svuda oko vas i ako želite da budete bolja osoba, morate aktivno raditi na tome, sa saznanjem da će se neka iskušenja vremenom smanjiti i nestati, ali će se pojaviti neka druga, naprednija, koja niste mogli da predvidite. Nećete se osloboditi svih ljudskih poriva, dokle god ste ljudsko biće, ali kada je dobrota integralni deo vašeg bića i vašeg života, to što ste samo čovek, dovoljno je dobro.

Pročitajte i ovo: Šest navika veoma zahvalnih ljudi

Naslovna fotografija: unsplash.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.