Doručak za energičan početak dana – ovsena kaša sa kakaom i bananama

Energija za početak dana velikim delom zavisi od doručka koji hrani vaš mozak i telo, a ovsena kaša je idealna osnova za dodatke koji su slasni, hranljivi i podižu energiju i raspoloženje.

Mešavina ovsene kaše sa bananom i kakaom daje ukusan i zdrav doručak, koji pozitivno utiče na vaše mentalno zdravlje i emocionalno blagostanje. Pritom, zahteva minimalan trud i može se pripremiti uveče i staviti u frižider, da se lepo ohladi i da ujutru imate spreman doručak – što je posebno praktično ako ujutru nemate volje da spremate bilo šta. Takođe, ako nemate vremena da doručkujete, možete ga spakovati u zgodnu posudu i poneti na posao.

Kako se priprema ovsena kaša sa bananom i kakaom

Potrebna vam je: jedna velika banana (ili dve manje), 6 kašičica kakao praha, 1 kašika javorovog sirupa, pola kašičice vanile, 1 šolja ovsenih pahuljica, jedna puna i jedna četvrtina polje mleka, kašičica čia semenki, pola kašičice cimeta u prahu.

Priprema: Zgnječite bananu u činiji, dodajte kakao prah, javorov sirup i vanilu i pomešajte. Dodajte ovsene pahuljice, čia semenke i cimet, prelijte mlekom i mešajte dok se ne sjedini. Ovo su sastojci dovoljni za dve porcije, koje možete podeliti u činije ili tegle (pokrijte folijom, ili zatvorite poklopcem) i staviti u frižider. Smesa treba da se hladi najmanje šest sati i zato je idealno spremiti je uveče, pre spavanja.

Ujutru možete doručku dodati čokoladne ili kokosove mrvice, orahe, bademe, još jednu sveže narezanu bananu i uživati u energizujućoj jutarnjoj poslastici i početku dana sa uživanjem i bez stresa.

Pročitajte i ovo: Evo zašto treba jesti čokoladu – bez griže savesti

Zašto je ovako spremljena ovsena kaša zdrava za vas

Banane daju energiju i podižu raspoloženje

Banane su bogat izvor prirodnih šećera (fruktoze, glukoze i saharoze) koji brzo daju energiju. U kombinaciji sa ovsenim pahuljicama, varenje ovih šećera je delimično usporeno, što je dobro, jer omogućava stabilan priliv energije, bez naglog uspona i pada i na taj način utiče i na stabilnost raspoloženja. Takođe, banane sadrže triptofan, aminokiselinu koju telo pretvara u serotonin – koji igra glavnu ulogu u tome kako se osećamo. Na mnogo načina, to je prirodni stabilizator raspoloženja, koji pomaže da ostanemo uravnoteženi i stabilni.

Kako je ukusan i zdrav

Kao glavni sastojak čokolade kakao prah sadrži veliki broj vitamina, minerala i oligoelemenata koji podržavaju vaše zdravlje. Pre svega, prirodni je izvor magnezijuma, čiji nedostatak može ugroziti rad srca i mozga. Kakao prah sadrži i mnogo antioksidandata, a najvažniji među njima su polifenoli, katehini i epikatehini i sadrži visok nivo gvožđa, vitamina A, B, C i E, hroma, mangana i cinka.

Kakao je bogat omega-3 i omega-6 masnim kiselinama, koje štite vaše srce i krvne sudove, podstičući lučenje hormona sreće, serotonina i dopamina i tako pozitivno utiče na vaše raspoloženje.

Ovsena kaša sadrži mnogo vlakana

Ovsena kaša je bogata vlaknima koja pomažu usporavanje varenja ugljenih hidrata, što dovodi do stabilnijeg nivoa šećera u krvi. Fluktuacije šećera mogu uticati na raspoloženje i nivo energije, tako da njihova stabilizacija poboljšava mentalnu jasnoću i dobro raspoloženje.

Takođe, vlakna koje ovsena kaša sadrži ključna su za održavanje zdravog mikrobioma creva – ona hrane zdrave bakterije koje zauzvrat proizvode masne kiseline koje imaju antiupalna svojstva i od vitalnog su značaja za zdravlje creva.

Istraživanja potvrđuju da creva i mozak komuniciraju preko složene mreže koja uključuje nervni sistem, hormone i imune odgovore, a to znači da zdrav mikrobiom creva podstiče ovu komunikaciju i povoljno utiče na raspoloženje i kognitivne funkcije.

Ovsena kaša, takođe, sadrži gvožđe, koje je ključno za fizičko i mentalno blagostanje – začinite je zdravim i ukusnim sastojcima i obezbedite sebi doručak za optimalan početak dana.

Pročitajte i ovo: Zen hrana – Budina činija za smiren um i mentalnu jasnoću

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević veruje da je dete u nama najvažnija osoba na svetu, koja zaslužuje svu onu ljubav koju rasipamo okolo. Sve je zanima, o svemu ima mišljenje i ne okleva da ga promeni.